Ingrediënten
Schaal
Lemon curd
- rasp van 1 grote citroen
- sap van 1 grote citroen (ca. 50 ml sap)
- 30 gr ery-poedersuiker
- 60 gr ongezouten, roomboter
- 1 ei (M)
Cakerol
- 4 eieren
- 60 gr amandelmeel
- 25 gr ery-poedersuiker
- 4 gr bakpoeder
- 1 tl vanille extract
- 1/4 tl xanthaangom
Slagroom-vulling
- 150 ml slagroom
- 120 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 40 gr ery-poedersuiker
- 2 blaadjes gelatine
Bereidingswijze
- Lemon curd. Maak voor de lemon curd de citroen schoon en pers hem uit en rasp de schil. Doe de rasp, sap, erythritol poedersuiker en roomboter in een hittebestendige kom. Vul een steelpan met een laagje water en breng aan de kook. Zet de kom op het pannetje en smelt al roerend de boter.
- Klop ondertussen in een ander kommetje het ei los met een vork. Voeg als de boter gesmolten is, beetje bij beetje het losgeklopte ei toe. Klop met een garde in de kom, totdat de lemon curd begint in te dikken. Zet het vuur uit als de lemon curd de dikte heeft van kwark.
- Zet het vuur uit en schenk de lemon curd in een diep bord of schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Cakerol. Verwarm voor de cakerol de heteluchtoven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat (40×40 cm) met een vel bakpapier. Vet het bakpapiertje in met boter of olie. Splits vervolgens 2 eieren, het eigeel in een kom en het eiwit in de andere. Klop de eiwitten stijf met een elektrische mixer en zet opzij.
- Pak nu een nieuwe kom en voeg hier de eidooiers, 2 resterende eieren, vanille extract, amandelmeel, ery-poeder, xanthaangom en bakpoeder aan toe. Meng dit met een garde tot een glad beslag. Spatel het beslag vervolgens voorzichtig door het opgeklopte eiwit.
- Schep het beslag op het ingevette vel bakpapier en spreid gelijkmatig uit tot ca. 1 cm dikte. Bak het beslag 12 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de cake na het bakken om op een vel bakpapier. Verwijder het bovenste vel bakpapier en rol de cake met het bakpapier eronder strak op. Laat zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Vulling. Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water. Klop ondertussen 125 ml slagroom stijf met de Griekse yoghurt en erythritol poedersuiker. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en voeg toe aan een kommetje met 25 ml slagroom. Zet in de magnetron en verwarm 30 tot 40 sec op 750 Watt.
- Roer de gelatine goed door en voeg de opgeloste gelatine al roerend toe aan de opgeklopte vulling. Schep de vulling in een spuitzak en knip het puntje eraf. Pak de cakerol en rol deze weer uit en leg hem op een stuk huishoudfolie.
- Smeer de lemon curd op de rol en houd aan een kant 10 cm vrij, zodat je de vulling er niet uit drukt met het oprollen. Spuit nu boven op de lemon curd de rest van de vulling. Rol de cake weer strak op en verpak hem in huishoudfolie.
- Leg de cakerol minimaal 1,5 uur in de koelkast, zodat deze goed kan opstijven. Garneer met ery poedersuiker en snijd in ca. 12 plakjes.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje (1/10)
- Calorieën: 180
- Vetten: 16,8
- Koolhydraten: 1,9
- Eiwitten: 5,3