Heerlijk koolhydraatarm alternatief voor witte of bruine bolletjes!
Een lekker koolhydraatarm ontbijtrecept, koolhydraatarm lijnzaadbroodjes. Deze koolhydraatarme lijnzaadbroodjes zijn makkelijk om te maken en smaken erg goed. Deze krokante broodjes kun je gebruiken als vervanger voor witte of bruine bolletjes. Je kunt de lijnzaadbroodjes beleggen met je favoriete koolhydraatarme broodbeleg. Zelf vind ik de koolhydraatarme lijnzaadbroodjes lekker met oude kaas, een plakje komkommer en een toefje mayonaise. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over het recept!
Let op: Het voedingscentrum raad aan om niet meer dan 45 gr lijnzaad per dag te consumeren. Lijnzaad heeft namelijk naast alle gezondheidsvoordelen ook een nadeel. Lijnzaad kan cyanogene glycosiden bevatten. Dit is een stof die het lichaam kan omzetten in cyanide. Deze stof vind je ook in vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Een consumptie van maximaal 45 gr lijnzaad per dag heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Wij raden aan om je inname te beperken tot maximaal 2 koolhydraatarme lijnzaadbroodjes per dag. (Lees het artikel van het voedingscentrum voor meer informatie).
PrintKoolhydraatarme lijnzaadbroodjes
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25
- Porties: 6 broodjes 1x
- Categorie: Lunch, Ontbijt
Ingrediënten
- 80 gr lijnzaad, gebroken
- 2–3 middelgrote eieren
- 55 gr geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een grote kom alle ingrediënten goed door elkaar. Verdeel het beslag in 6 evengrote grote balletjes deeg.
- Plaats een stuk bakpapier op een bakplaat en leg hier de 6 balletjes deeg op. Druk met de achterkant van een lepel de balletjes deeg plat en vorm tot een rond broodje.
- Bak de lijnzaadbroodjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de broodjes na het bakken afkoelen. Beleg de broodjes met je favoriete koolhydraatarme broodbeleg!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 2 broodjes
- Calorieën: 223
- Vetten: 17,2
- Koolhydraten: 2,3
- Eiwitten: 15,1
Net deze broodjes gemaakt, super makkelijk. Lekker als lunch, bij mij kwamen ze redelijk zacht uit de oven. Ze smaakten heerlijk.
Hallo Quint, zelf heb ik altijd gebroken lijnzaad in huis. Kan ik dat ook gebruiken en het dan niet het lijnzaad fijnmalen?
Alvast bedankt voor je antwoord 🙂
Hi Ellen,
Dat kan. Fijngemalen lijnzaad is eigenlijk hetzelfde als gebroken lijnzaad. Succes met het bakken!
Groetjes,
Quint
Ze zïjn erg lekker, net een soort roggenbrood. Zou ik ze ook in kunnen vriezen?
Hi Karin,
Je kunt de broodjes ook invriezen.
Gr,
Quint
hallo,
Hoe kun je deze broodjes het beste voor een dag of 2/3 bewaren?
mvg Karlijn
Hi Karlijn!
In de vriezer is het best 🙂
Ook gemaakt er lekker. Bij mij was het tijdens het mengen erg plakkerig wat heb ik verkeerd gedaan?
Ik heb ze gemaakt. Hoe weet ik of ze gaar zijn? Bij mij zijn ze niet knapperig maar meer als een pitahbroodje……. Wel erg lekker trouwens!
Hi Renje,
De broodjes horden redelijk hard uit de oven te komen! Na het afkoelen worden ze ook iets harder.
Groet,
Quint
Nu al 2 keer gemaakt. Ik vind dit recept echt een succes!
Ga ik proberen Klinkt lekker, ikzelf ben al bezig met KHA eten en dit is weer een nieuw idee bedankt.
Fijn om iets handzaams te hebben voor lunch en ontbijt