Op zoek naar een lekker koolhydraatarm dessert? Waan je in Italiaanse sferen en maak deze makkelijke koolhydraatarme mini tiramisu! Traditionele tiramisu wordt gemaakt met ladyfingers, espresso, koffielikeur en een room laag bestaande uit mascarpone en een eidooier. Super lekker, maar reguliere tiramisu bevat helaas ook veel suiker. Gelukkig is het niet onmogelijk om een glutenvrije en koolhydraatarme versie te maken. We zijn de uitdaging aangegaan en zie hier: een koolhydraatarme mini tiramisu! Ideaal als luxe dessert bij een kopje koffie of thee.
Mini tiramisu maken
De ladyfingers hebben we vervangen door een biscuitbodem gemaakt van amandelmeel, kokosmeel en room. De biscuitbodem bakte we in twee kleine ramekins en maakte we in de airfryer. De vulling hebben we op traditionele wijze bereid met slagroom, mascarpone en eidooier. De vulling hebben we vervolgens verdeelt over de ramekins en geserveerd me cacaopoeder als garnering. Super simpel en binnen 45 minuten klaar! Het moeilijkste gedeelte van dit recept is het wachten totdat de cakelaag is afgekoeld. Dat wordt gegarandeerd genieten!
Tips
Met dit recept maak je 2 schaaltjes mini tiramisu. Doordat wij het traditionele recept hebben aangehouden voor de vulling bevat een portie relatief veel calorieën. Verder hebben wij vanwege de efficiëntie gekozen om de bodem in de airfryer af te bakken. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om de mini tiramisu in de oven te bakken. De mini tiramisu kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere keto recepten.
Koolhydraatarme mini tiramisu
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 45
- Porties: 2 schaaltjes 1x
- Categorie: Dessert
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
Biscuitbodem
- 35 gr amandelmeel
- 5 gr kokosmeel
- 1/4 tl bakpoeder
- 1 ei
- 1/2 tl vanille extract
- 1 el slagroom
- 25 gr erythritol
- 50 gr ricotta
- 1 espresso
Vulling
- 50 ml slagroom
- 75 gr mascarpone
- 1 eidooier
- 1/2 tl vanille extract
- 20 gr Lowcarbchef Ery-poeder
- cacaopoeder naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven of airfryer voor op 175 graden. Meng in een grote kom de amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en erythritol goed door elkaar. Voeg vervolgens de ricotta, slagroom, vanille extract en het ei toe aan de kom. Roer de inhoud van de kom met een garde tot een egaal mengsel.
- Vet een grote ramekin (12 cm) of twee kleine ramekins (7 cm) in met een beetje boter of olie. Verdeel vervolgens het beslag uit de kom gelijkmatig over de twee ramekins. Plaats de ramekins in de oven of airfryer en bak ca. 20 minuten in de airfyer of 25-30 minuten in de oven. Dek na 10 minuten de ramekins af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet bruin wordt.
- Maak ondertussen de vulling door in een koude kom de slagroom met een elektrische mixer stijf te kloppen. Voeg tijdens het kloppen de mascarpone, vanille, erythritol en eidooier toe. Klop door totdat er stijve pieken ontstaan. Klop niet te lang, want dan kan er een boter structuur ontstaan.
- Als de bodem is afgekoeld kun 1 gezette espresso voorzichtig over de twee bodems gieten. Verspreid hierna de mascarpone vulling over de bodems en garneer met cacaopoeder. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 schaaltje
- Calorieën: 450
- Vetten: 42,3
- Koolhydraten: 4,7
- Eiwitten: 12,8
Heerlijk! Het is maar goed dat ik meteen een dubbele portie heb gemaakt.
Bij het maken van de vulling staat echter bij de omschrijving erythritol in plaats van de eerder aangegeven frost.