Bij een kerstdiner hoort natuurlijk een lekker en luxe dessert. Op onze website is de koolhydraatarme monchoutaart een groot succes. Voor kerst hebben we daarom een aangepaste versie op dit heerlijke recept gemaakt: monchoutaart in een glaasje. Makkelijk om te maken en onweerstaanbaar lekker. Je kunt dit recept een dag eerder maken, zodat je de glaasjes de volgende dag alleen nog hoeft op te dienen.
Monchoutaart in een glaasje maken
Dit heerlijke toetje bestaat uit drie laagjes: een laagje met zelfgemaakte koekjes, een laagje monchou en een kersentopping. Om het kerstig af te maken, garneren we de monchou taartjes met witte chocolade.
De koekjes maken we van amandelmeel, hazelnootmeel, speculaaskruiden en Sukrin Gold. Rol het deeg goed uit zodat de koekjes knapperig worden. Het kan zijn dat je nog wat koekjes overhoudt. Bewaar deze dan voor een ander moment of steek nog een koekje in de glaasjes als extra garnering.
De vulling maak je heel simpel van slagroom, monchou en Sukrin Icing (erythritol-stevia poeder). We gebruiken zelf rond de 65 gram Sukrin Icing, maar je kunt hier zelf meer of minder van maken. Dit is afhankelijk van hoe zoet je de monchou vulling wilt hebben.
De kersentopping maken we ook zelf. Kersen zijn niet in het seizoen en soms wat lastig te verkrijgen. Wij gebruiken daarom kersen uit de vriezer. Dit werkt net zo goed en scheelt veel geld. De kersensaus is ook kant- en klaar te koop in de supermarkt, maar deze bevat suiker. Maak je kersensaus daarom zelf.
Tips
Als je de kersen te hoog in koolhydraten vindt, kun je ook aardbeien of frambozen gebruiken. Als je frambozen gebruikt, bevat een glaasje 7,9 gram koolhydraten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dessert en snack recepten.
Koolhydraatarme monchoutaart in een glaasje
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 135
- Porties: 4 glazen 1x
- Categorie: Dessert
Ingrediënten
Koekjes
- 35 gr roomboter, ongezouten
- 30 gr Sukrin Gold
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl koekkruiden
- 35 gr hazelnootmeel
- 35 gr amandelmeel
- 1/8 tl baking soda
- snufje zout
Monchou-vulling
- 200 gr monchou
- 250 ml slagroom
- 65 gr Sukrin Icing
- 1 tl vanille extract (optioneel)
Kersentopping
- 250 gr kersen (diepvries of vers)
- 50 ml water
- 2 blaadjes gelatine
- 2 el erythritol (optioneel)
- suikervrije witte chocolade (optioneel)
Bereidingswijze
- We beginnen met het maken van de koekjes. Haal de roomboter op tijd uit de koelkast, zodat deze zacht is als je gaat beginnen. Verwarm vervolgens de heteluchtoven voor op 160 graden.
- Klop met een elektrische mixer de zachte roomboter met de Sukrin Gold tot een romig mengsel in ca. 2 minuten. Voeg de kruiden, het meel, de baking soda en het snufje zout toe.
- Kneed met de handen tot een samenhangend deeg en vorm een deegbal. Leg een vel bakpapier op je keukenblad en strooi hier wat amandelmeel overheen. Leg de deegbal op het papier en druk iets plat. Leg nu nog een vel bakpapier over de bal en rol met een deegroller uit tot ca. 4 mm dikte.
- Snijd het deeg in rechthoeken van 10 bij 5 cm en schep deze met een taart schep op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op, want ze kunnen snel verbranden.
- De koekjes worden hard na het afkoelen. Zijn ze dan nog niet hard bak ze dan nog eens 10 minuten op 100 graden.
- Ga ondertussen verder met de vulling. Klop met een mixer de monchou luchtig en voeg tijdens het kloppen de slagroom, Sukrin Icing en eventueel vanille toe. Klop door tot een luchtig en romig mengsel. Proef even of het zoet genoeg is en voeg anders meer zoetstof toe. Dek af en zet de kom in de koelkast.
- Voeg de gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat minimaal 10 minuten weken. Haal voor de kersentopping de kersen uit de vriezer en spoel ze even af in een vergiet. Doe de kersen samen met het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg eventueel 2 el erythritol toe als je de kersentopping wat zoeter wilt.
- Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen.
- Als alles is afgekoeld ga je de glaasjes vullen. Pak 4 evengrote dessertglazen en kruimel er een laag van ca. 30 gram koekjes in. Verdeel de monchou-vulling over de glaasjes en schep de kersentopping erboven op. Dek de glaasjes af en zet het minimaal een uur in de koelkast.
- Smelt voor de garnering een klein beetje witte chocolade en verdeel dit voor het serveren over de glazen. Kruimel er eventueel ook nog wat koekjes overheen. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 glas
- Calorieën: 584
- Vetten: 54,6
- Koolhydraten: 14,4
- Vezels: 2,9
- Eiwitten: 9,1