Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Moussaka met bechamelsaus.

Koolhydraatarme moussaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.6 sterren uit 8 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 80
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Grieks

Ingrediënten

Schaal

Moussaka

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote aubergine
  • halve knolselderij of 1 kleine (ca. 350 gr)
  • 3 el olijfolie
  • 300 gr gehakt (lam en/of rund)
  • 1 tl + 1/2 tl oregano
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl tijm
  • zout en peper naar smaak
  • 1 tl tomatenpuree
  • 350 gr tomatenblokjes
  • verse peterselie (optioneel)

Bechamelsaus

  • 125 gr roomkaas
  • 200 ml slagroom
  • 1 laurierblad
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl oregano
  • 1 ei (M)
  • 15 gr geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergines in de lengte, in plakken van 0,5 centimeter. Schil de knolselderij en snijd in plakjes ter grootte van aardappelschijfjes.
  2. Zet een pan met water en een snufje zout op hoog vuur. Als het water kookt, zet je het vuur lager en voeg je de knolselderij schijfjes toe. Kook de knolselderij ongeveer 10 minuten. Giet af en laat even drogen.
  3. Verhit een grillpan en grill de aubergines beetgaar met wat olijfolie, peper, zout en 1 tl oregano. Haal de aubergines uit de pan en laat even afkoelen.
  4. Voeg aan dezelfde grillpan opnieuw wat olie toe en bak de knolselderij plakjes goudbruin. Voeg wat peper en zout toe en zet opzij.
  5. Ga nu verder met de bechamelsaus. Voeg de roomkaas, slagroom, laurierblad, kruiden en ei toe aan een steelpannetje. Zet op laag vuur en smelt het geheel tot een dikke, romige saus. Roer tussendoor met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg als de saus is ingedikt al roerend de geraspte kaas toe, en verwarm, totdat de kaas is gesmolten. Breng op smaak met extra peper of zout en verwijder het laurierblad.
  6. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Fruit de gesneden knoflook en sjalotten in de pan en voeg vervolgens het gehakt samen met de kruiden en de tomatenpuree toe. Rul het gehakt en voeg dan de tomatenblokjes toe en laat even sudderen zonder deksel, totdat de saus is ingedikt.
  7. Roer 3 eetlepels van de bechamelsaus door de gehaktsaus en laat alles even afkoelen. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
  8. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Verdeel de gebakken knolselderij schijfjes over de bodem van de ovenschaal. Voeg de gegrilde aubergineplakken toe en schep daarbovenop het gehaktmengsel. Giet als laatste de bechamelsaus erover.
  9. Bak de moussaka 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op dat de bovenkant niet verbrand. Dek de ovenschotel eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie, om dit te voorkomen.
  10. Snijd na het bakken in 3 stukken en garneer eventueel met verse peterselie. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van de schotel)
  • Calorieën: 779
  • Vetten: 65,1
  • Koolhydraten: 15,9
  • Vezels: 8,2
  • Eiwitten: 29,4