Deze kwarktaart met een topping van passievrucht is perfect als verjaardagstaart of als verfrissend dessert of snack op een zomerse dag. Passievrucht is een van de weinige tropische vruchten met een laag koolhydraatgehalte. Zo bevat 100 gram passievrucht slechts 5,7 gram koolhydraten. In deze kwarktaart gebruiken we passievruchtpuree in combinatie met gelatine als topping. Lekker fris, koolhydraatarm en keto-friendly!
Hoe maak je deze tropische kwarktaart?
We beginnen met het maken van de bodem van de kwarktaart. Hiervoor gebruiken we een mix van amandelmeel, hazelnootmeel en bakpoeder. We voegen boter en een klein beetje erythritol toe, een natuurlijke zoetstof die geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof verkopen we onder ons eigen merk in onze shop. De bodem bakken we 15 minuten in de oven.
Ondertussen maken we de vulling van volle kwark, slagroom, amandelmelk, vanille en erythritol. Voor het opstijven van de taart gebruiken we gelatine, maar je kunt eventueel ook agar-agar gebruiken.
De topping geeft de kwarktaart zijn bijzondere smaak en uitstraling. Passievrucht is een heerlijke vrucht met een zoete en zure smaak, vol vitaminen, mineralen en vezels. Voor dit recept kun je ongeveer vier verse passievruchten gebruiken, of je kunt het jezelf makkelijker maken met ingevroren passievruchtenpulp. Laat de pulp dan eerst even ontdooien.
Tips
Week de gelatineblaadjes in koud water, met maximaal twee blaadjes per bakje, zodat ze goed geactiveerd worden. Knijp ze goed uit voordat je ze aan de rest van de ingrediënten toevoegt. Je kunt de taart een paar dagen in de koelkast bewaren of per stuk invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taartrecepten.
PrintKoolhydraatarme passievrucht-kwarktaart
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 360
- Porties: 415 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
Ingrediënten
Bodem
- 90 gr roomboter of ghee
- 125 gr amandelmeel
- 50 gr hazelnootmeel
- 1 tl bakpoeder
- 40 gr erythritol
Vulling
- 200 ml slagroom, 35% vet
- 500 gr volle kwark
- 7 gelatineblaadjes
- 100 ml amandelmelk, ongezoet
- 70 tot 100 gr erythritol
- 1 tl vanille extract
Topping
- 4 tot 5 passievruchten of 105 gr bevroren passievrucht
- 55 ml amandelmelk, ongezoet
- 30 gr erythritol
- 1,5 gelatineblaadje
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden.
- Smelt de roomboter of ghee in een pannetje boven laag vuur.
- Meng ondertussen het amandelmeel, hazelnootmeel, bakpoeder en de erythritol. Schenk de boter erbij en meng goed. Bekleed een springvorm of taartvorm van 22 tot 24 cm met bakpapier en vet de randen goed in met boter.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de taart of springvorm en bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Klop ondertussen in een grote kom de slagroom net niet stijf en roer in een andere kom de kwark romig.
- Week de 7 gelatineblaadjes voor de vulling over meerdere kommetjes koud water voor minimaal 15 minuten. Verwarm de melk lauwwarm in een steelpannetje en voeg hier de zoetstof en vanille-extract bij. Als de melk lauwwarm is, zet je het vuur uit en voeg je de gelatineblaadjes toe. Roer door en laat 5 minuten staan.
- Schenk het gelatinemengsel bij de losgeklopte kwark. Schep voorzichtig door. Voeg dan de slagroom toe en schep ook deze voorzichtig door.
- Schenk de kwark over de taartbodem en dek af met vershoudfolie. Zet in de koelkast voor minimaal 4 uur, tot een hele nacht.
- Schep vier passievruchten uit. Meng drie van de vier passievruchten met de melk en zoetstof tot lauwwarm in een steelpannetje. Week ondertussen 1,5 gelatineblaadje (minimaal 10 minuten). Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg bij de melk. Voeg dan ook de rest van de passievrucht toe. Laat 5 minuten staan.
- Schenk het over de kwarktaart en laat nog 2 uur opstijven in de koelkast.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk (1/12 van het totaal)
- Calorieën: 248
- Vetten: 23
- Koolhydraten: 3,9
- Vezels: 2,4
- Eiwitten: 6,6
Voor dit weekend gemaakt. Heerlijk en fris. Vooral de combi hazelnootmeel is erg verrassend.
Klinkt ongelooflijk lekker, maar ik ben niet zo voor passievrucht. Kan ik de toplaag ook met ander fruit maken? vb aardbei?
Normaalgezien ben ik vrij creatief met recepten, maar met gelatine heb ik nog niet veel gewerkt, daarom dat ik het niet goed weet…
(Ik bedenk me nu dat wat pindakaas ook niet slecht kan zijn in dit recept 😉 )
Hi Leen,
Zeker! Je kunt ook aardbeien, frambozen of blauwe bessen gebruiken. Je kunt hiervoor dezelfde verhouding aanhouden of eventueel wat meer fruit toevoegen.