Pistache is tegenwoordig ontzettend populair en wordt verwerkt in allerlei lekkernijen: van romige crèmes in croissants tot rijke vullingen in chocoladerepen en koekjes. Heerlijk, maar vaak boordevol suiker en koolhydraten. Met deze smeuïge pistachecake bewijzen we dat je ook kunt genieten van de heerlijke smaak van pistache, zónder al die suikers en koolhydraten!
Hoe maak je deze koolhydraatarme pistachecake?
De basis voor deze pistachecake bestaat uit een smeuïg beslag van mascarpone, ei, amandelmeel en kokosmeel. Voor de zoetheid gebruiken we erythritol en als finishing touch roeren we gehakte pistachenoten door het beslag. De cake bakken we in ongeveer 50 minuten gaar in de oven.
De topping maakt de pistachecake helemaal compleet. Hiervoor gebruiken we de Grazie Pistazie pistachepasta van No Sugar Sugar, een pistachepasta zonder toegevoegde suikers. We kloppen deze samen met roomkaas en boter tot een romige frosting, die we vervolgens voorzichtig over de afgekoelde cake verdelen. Het resultaat? Een onweerstaanbare pistachecake die niet alleen lekker is, maar ook koolhydraatarm!
Tips
We bakken de pistachecake in een vierkante bakvorm van 20×20 cm. Na het bakken kun je de cake in ongeveer 15 stukjes snijden. Voor de beste smaak bewaar je de cake in de koelkast. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je de cake ook invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere snack of cake recepten!
PrintKoolhydraatarme pistachecake
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 60
- Totale tijd: 75
- Porties: 1 cake (15 stukjes) 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
Pistachecake
- 250 gr mascarpone
- boter om in te vetten
- 4 eieren (M)
- snufje zout
- 2 el (amandel)melk
- 2 tl vanille extract
- 225 gr amandelmeel
- 25 gr kokosmeel
- 90 gr erythritol
- 1 tl bakpoeder
- 125 gr pistachenoten, gepeld, ongezout
Topping
- 40 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 75 gr roomkaas
- 25 gr Grazie Pistazie pistachepasta
- 15 gr Sukrin Icing
Bereidingswijze
- Haal de mascarpone uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van een vierkante vorm van 20×20 in met bakpapier. Vet de zijkanten in met boter.
- Splits de eieren boven twee kommen, de dooiers in de ene en de eiwitten in de andere. Klop de eiwitten samen met een snufje zout met een elektrische mixer stijf.
- Klop de mascarpone los en voeg dit vervolgens samen met de dooiers, melk en vanille extract toe aan het eiwit. Spatel dit voorzichtig door elkaar.
- Voeg vervolgens ook het amandelmeel, kokosmeel en de erythritol en bakpoeder toe en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
- Hak de pistachenoten in kleinere stukken en roer dit door het beslag. Schenk het beslag in de vierkante bakvorm.
- Bak de cake 50 tot 65 minuten in de voorverwarmde oven. Dek eventueel na 30 minuten bakken de cake af met aluminiumfolie. Laat de cake na het bakken volledig afkoelen op een koelrek.
- Maak als de cake is afgekoeld de frosting door in een kom de zachte boter luchtig te kloppen met een elektrische mixer. Voeg daarna de Sukrin Icing, roomkaas en pistachepasta toe en klop tot een glad mengsel voor 2 min hoge snelheid.
- Verdeel de frosting over de afgekoelde cake en garneer met fijngehakte pistachenoten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/15 van het totaal)
- Calorieën: 263
- Vetten: 24,2
- Koolhydraten: 2,9
- Vezels: 2,6
- Eiwitten: 8,5