Het soepseizoen is weer begonnen. Niets smaakt beter dan een voedzaam en verwarmend kommetje soep als het buiten koud is. Het fijne van soep is dat je er zowel tijdens de lunch als tijdens het avondeten van kunt genieten. Dit keer maken we een soep van prei en koolraap. Samen met de spekjes en crème fraîche zet je snel een volwaardige maaltijd op tafel.
Wat maakt deze preisoep zo lekker?
De naam van de soep verklapt het al een beetje, maar de belangrijkste smaakmaker in deze soep is de prei! De smaak van prei is het meest vergelijkbaar met die van ui, maar dan net iets minder scherp. Het donkergroene gedeelte is het meest bitter en gebruiken we voor dit recept niet. In de meeste recepten van preisoep wordt er naast prei ook aardappel gebruikt. De koolraap is de perfecte koolhydraatarme vervanger voor de aardappel. De koolraap heeft een licht zoete smaak die goed samen gaat met de prei en mosterd.
Doordat deze soep puur bestaat uit groenten, voegen we er door middel van toppings eiwitten en vetten aan toe. We gebruiken spekjes en wat crème fraîche. Bak de spekjes goed krokant zodat de soep ook een crunch krijgt!
Tips
Doordat de eiwitten en vetten in de topping zitten, kun je deze heel gemakkelijk veranderen. Voor een vega optie kun je bijv. tofu of ei gebruiken. Liever een optie met vis, voeg dan wat gerookte zalmsnippers toe. Je kunt de soep serveren met een koolhydraatarm broodje naar keuze. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten.
PrintKoolhydraatarme preisoep
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 45
- Porties: 4 kommen 1x
- Categorie: Lunch, Diner
Ingrediënten
Soep
- 3 stuks prei
- 1 ui
- 2 tot 3 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 250 gr koolraap, knolselderij of pastinaak
- 800 ml groentebouillon of water met 1,5 bouillonblokje
- 1 tl mosterd
- zout en peper
Topping
- 250 gr gerookte spekreepjes
- 4 el crème fraîche
- verse peterselie
- verse dille
- 2 tl grove mosterd
Bereidingswijze
- Was de prei en snijd het donkergroene gedeelte weg. We gebruiken alleen het witte en lichtgroene gedeelte. Snijd deze gedeeltes in dunne plakjes. Snijd vervolgens de ui in grove stukken en de knoflook fijn.
- Verwarm een soeppan boven een middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe en fruit de ui. Voeg de prei toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg ten slotte de knoflook toe en bak dit ook een paar minuten mee.
- Snijd de koolraap in blokjes en voeg dit samen met de groentebouillon toe aan de pan. Breng dit aan de kook en zet het vuur dan zacht en laat 25 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Haal de pan na het koken van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan krokant en dep droog met een vel keukenpapier.
- Pureer als de groente en bouillon iets is afgekoeld met een staafmixer tot een gladde soep. Roer er 1 tl mosterd doorheen en zet terug op een laag vuur en verwarm, totdat de gewenste temperatuur. Proef en breng op smaak met zout en peper (let op de spekjes zijn ook al zout).
- Schep de soep over in 4 kommen en verdeel de spekjes over de kommen. Schep in elke kom een eetlepel crème fraîche en garneer met verse peterselie, dille en grove mosterd.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 kom met toppings (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 306
- Vetten: 24,3
- Koolhydraten: 7,5
- Vezels: 4,4
- Eiwitten: 12,1
Top soepje. Heerlijk
Heerlijk, ook vullend. De koolraap geeft net dat extra. Ik at hem dan wel zonder spekjes maar de dille en mosterd als topping geven een lekkere extra touch. Ik ben fan.
heerlijk was deze ,ik had nog 100 gram pastinaak liggen, heb ik op de dubbele hoeveelheid van dit recept gedaan ook erg lekker
Was lekker. I.p.v. koolraap heb ik pompoen gedaan. Meer mosterd, 1 liter water en minder spekjes. 250 gr. leek mij erg veel.
Heerlijk recept!!