Met dit recept maak je gemakkelijk zelf heerlijke koolhydraatarme sajoer boontjes. Deze pittige Indische boontjes zijn super lekker om te serveren bij een zelfgemaakte rendang met bloemkoolrijst. Traditionele sajoer wordt bereid met één of meerdere soorten groenten, veel uien, verse kruiden en gegaard in bouillon. Vaak worden er heel veel verschillende kruiden toegevoegd die je alleen bij de toko kunt kopen. Wij hebben het iets simpeler gehouden en onze sajoer boontjes gekruid met ui, knoflook, laos en sambal. Deze kruiden zijn verkrijgbaar bij elke buurtsuper. Verder wordt er vaak ketjap toegevoegd om de boontjes zoeter te maken. Wij hebben de ketjap vervangen door een beetje sojasaus. Hierdoor bevatten de boontjes een stuk minder suikers en koolhydraten. Ten slotte hebben we de boontjes gaar gekookt in kokosmelk. Met als resultaat heerlijke pittige boontjes in een romige saus. Een gerecht waar het hele gezin van kan genieten!
Tips
Met dit recept maak je sajoer boontjes voor ca. 3 tot 4 personen. De boontjes zijn super lekker om te serveren bij een stoofgerecht of ovenschotel. Zelf hebben wij de boontjes gegeten met een stukje Shepherd’s pie. De boontjes kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om de boontjes in te vriezen als je ze langer wilt bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere bijgerechten.
Koolhydraatarme sajoer boontjes
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Voorgerecht
- Keuken: Indonesisch
Ingrediënten
- 500 gr sperziebonen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 tl laos kruiden
- 2 tot 3 tl sambal oelek
- 1 el olijfolie
- 1 tl sojasaus
- 200 ml kokosmelk
- 1/2 groente bouillonblokje
Bereidingswijze
- Maak de sperziebonen schoon en snijd de uiteindes van de boontjes eraf. Voeg de sperziebonen toe aan een pan met kokend water en kook ze 5-6 minuten voor.
- Voeg ondertussen de ui, knoflook, gember, laos en sambal toe aan een blender en mix dit tot een fijne pasta. Doe de boontjes na het koken in een vergiet en zorg ervoor dat al het overtollige vocht is uitgelekt.
- Verwarm een el olijfolie in een koekenpan en voeg de kruidenpasta toe aan de pan. Voeg vervolgens de sperziebonen toe en bak deze al roerend 2-3 minuten mee. Voeg dan de kokosmelk en sojasaus toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.
- Stoof de sperziebonen boven een laag vuur binnen 5-8 minuten gaar. Verdeel de boontjes over vier borden en serveer eventueel met bloemkoolrijst en rendang.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3)
- Calorieën: 191
- Vetten: 14,8
- Koolhydraten: 5,8
- Vezels: 7,5
- Eiwitten: 5,3
smakelijk gerecht, kruiden wel wat aangepast. ik kook de sperziebonen niet van te voren. gooi het gelijk bij de marinade, kokosmelk, bouilonblokjek, breng het aan de kook, en laat het een half uurtje sudderen.
Maakte dit altijd met een kant en klare boemboe maar deze vinden we lekkerder en makkelijk klaar te maken. Koolhydraatarme rendang erbij en bloemkool of gele wortel rijst
Wat lekker zeg! Ik was een liefhebber van de sajoerboontjes mix van Conimex. Totdat we stopten met pakjes en zakjes. Nu een echt heerlijke vervanger gevonden!!! Ik had lekker stoofvlees erbij en bloemkoolrijst. Mijn man zegt: smullen! En deze komt vaker op tafel
Super lekker gegeten!;)
Ik werd er echt blij van.
Ik zal het vaker maken.
Bedankt
Nieuwe favoriet! Ik ben fan van de kerrie boontjes van de Chinees dit smaakt er naar heerlijk!
Heerlijke smaak ! En makkelijk te bereiden wat past bij veel gerechten. Zoete aardappel uit de fryer en een vega hamburger erbij .
Aanrader
Wij eten dit regelmatig. Relatief snel lekker eten op tafel. Vaak doen we er tofu blokjes door.
Het was heerlijk, echt een aanrader.
Met de ingrediënten heb ik iets meer gedaan.
Ik heb panda rijst erbij gedaan.
En een cherry tomaatjes met balsamico en kappertjes salade .
Het was heerlijk…alles is op.
Wij hebben het gister gemaakt en het was super lekker!
Echt een aanrader.
Dit gerecht is berelekker en gemakkelijk te bereiden.
Ik ga het zeker meer maken.