Ingrediënten
Schaal
- 175 gr roomboter, ongezouten
- 1 eidooier (van 1 middelgroot ei)
- 70 tot 90 gr Sukrin Icing of Steviala Frost
- snufje zout
- 150 gr amandelmeel
- 1/2 tl xanthaangom
- 2 tot 3 el speculaaskruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 30 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Haal de roomboter 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur is.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C en vet een boterkoekvorm van 21 cm (of andere ronde vorm) goed in.
- Klop in een grote kom de boter met een mixer romig (doe dit minimaal 5 minuten, zodat de roomboter bijna in volume is verdubbeld en een lobbige crème fraîche structuur krijgt). Voeg daarna het eigeel, de zoetstof en het zout toe, en mix het geheel op hoge snelheid gedurende 2 minuten.
- Voeg het amandelmeel, xanthaangom en de kruiden toe en mix alles nog eens goed door tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de ingevette boterkoekvorm en druk het stevig aan met een spatel.
- Klop het ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het beslag. Maak met een vork strepen in het beslag en bestrooi met het amandelschaafsel.
- Bak de boterkoek 30 minuten in de voorverwarmde oven. Dek de boterkoek eventueel na 20 minuten bakken af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt. De boterkoek mag best na het bakken nog zacht zijn, in de koelkast stijft hij namelijk verder op.
- De boterkoek is koud het lekkerst. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en geniet de volgende dag van heerlijke smeuïge boterkoek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/16 van de boterkoek)
- Calorieën: 155
- Vetten: 15,4
- Koolhydraten: 0,5
- Vezels: 1,3
- Eiwitten: 3,1