Ingrediënten
Schaal
Speculaasdeeg
- 100 gr amandelmeel
- 25 gr kokosmeel
- 50 gr erythritol
- 8 gr bakpoeder
- 3 el speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 ei
- 60 gr gesmolten roomboter
- 1 tl vanille extract
Amandelspijs
- 75 gr amandelmeel
- 50 gr erythritol
- 1 eiwit
- 1 el citroensap
- 1/4 tl amandelextract
Topping
- 10 garneeramandelen
- 1 opgeklopt eigeel
Bereidingswijze
- Speculaasdeeg. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Voeg nu amandelmeel, kokosmeel, erythritol, bakpoeder, speculaaskruiden en een snufje zout toe aan een grote kom. Meng de inhoud van de kom met een garde goed door elkaar.
- Voeg nu het ei, gesmolten boter en vanille extract toe aan de kom met het meel en klop het met een mixer goed door elkaar. Kneed vervolgens met de handen het deeg tot een gladde bal. Rol de bal in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
- Amandelspijs. Voeg alle ingrediënten voor de spijs toe aan een mengkom. Mix de inhoud van de kom met een garde en vervolgens met de handen tot een geheel. Vorm met de handen een bal en rol het vervolgens uit tot een dunne rol van ca. 20 cm.
- Haal het speculaasdeeg uit de koelkast en leg dit op een vel bakpapier. Leg vervolgens nog een stuk bakpapier bovenop het deeg en rol met een deegroller het deeg tot een vierkant van ca. 20×20 cm. Leg het spijs op het deeg en rol het deeg dicht.
- Klop het eigeel los in een kommetje en pak een kwastje erbij. Decoreer eerst de rol met garneer amandelen en smeer vervolgens de bovenzijde van de rol in met het eigeel. Plaats de rol met aan de onderzijde bakpapier op een bakplaat en bak de speculaasstaaf 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de speculaasstaaf na het bakken volledig afkoelen buiten de oven. Daarna kun je hem goed snijden in ca. 16 snedes. Bewaar de speculaasstaaf in een trommel in de koelkast. Het is ook mogelijk om het gevulde speculaas per plakje in te vriezen. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje (1/16)
- Calorieën: 112
- Vetten: 10,1
- Koolhydraten: 0,8
- Eiwitten: 3,6