Nog een paar dagen en dan is het officieel zomer! Dat de zomer is aangebroken, merken we al een beetje aan de warmere temperaturen. Deze warme temperaturen vragen om verkoelende maaltijden. Dit recept is een snelle en gezonde optie, perfect voor op een warme zomerdag. We maken deze koolhydraatarme taco bowl met kabeljauw. De bowl is helemaal af door de zelfgemaakte koriander-limoendressing. Voor de mensen die gruwen van koriander, geen paniek, want je kunt deze saus ook met peterselie maken!
Hoe maak je deze taco bowl?
Deze gezonde bowl bestaat uit groenten met witvis. De vis kruiden we met Mexicaanse kruiden zoals paprikapoeder, cayennepeper en gemalen komijn. We gebruiken een basis van bloemkoolrijst met daarbij romaine sla, komkommer, rode kool en avocado. De bloemkoolrijst mengen we met wat limoensap zodat deze goed past bij de dressing van de bowl.
De dressing maak je heel gemakkelijk zelf. We hebben gekozen voor een koriander-limoendressing. Beide ingrediënten zijn erg geliefd in de Mexicaanse keuken en passen goed thuis in dit recept. De ingrediënten voor de dressing doe je in een keukenmachine of kom met een staafmixer en meng je net zolang totdat er een gladde saus ontstaat. Je kunt de saus extra pittig maken door in plaats van ¼ jalapeño, een halve jalapeño te gebruiken. We zetten de saus voor gebruik nog even in de koelkast, omdat de saus dan de tijd heeft om in te dikken.
Variatietips
Voor dit gerecht gebruiken we kabeljauw, maar je kunt ook een andere vis gebruiken, zoals koolvis. Met de groenten kun je ook variëren. Als je wat meer koolhydraten mag eten, kun je bijv. bonen of mais toevoegen. Geen fan van vis? Bekijk dan onze taco bowl met gehakt.
PrintKoolhydraatarme taco bowl met vis
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
- Keuken: Mexicaans
Ingrediënten
Vis
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gemalen koriander
- 1/4 tl komijn
- 1 tl cayennepeper
- 1/4 tl gedroogde peterselie
- peper en zout
- 2 stuks kabeljauwfilet (250 gr)
- 1 el olijfolie
- 1 el kokosolie
Saus
- 75 ml volle yoghurt
- 25 gr verse koriander + extra
- 1/4 tl jalapeño peper
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1/2 limoensap
- 1/2 tl uienpoeder
- 1 tl mayonaise (suikervrij)
- zout naar smaak
Groente
- 400 gr bloemkoolrijst
- 200 gr rode kool
- 1 krop baby romaine sla
- 1/2 komkommer
- 1 avocado
Bereidingswijze
- Meng de ingrediënten voor de saus met elkaar in een keukenmachine of met een staafmixer. Zet in de koelkast.
- Breng een pannetje met water aan de kook. Voeg de bloemkoolrijst toe en kook de rijst in ca. 2 tot 3 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen. Meng de rijst als het is afgekoeld met een eetlepel fijngesneden koriander en het sap van een halve limoen.
- Meng de kruiden voor de vis in een kommetje. Dep de kabeljauw droog en kruid de vis rondom.
- Snijd de rode kool en sla in kleine reepjes. Snij ook de komkommer en avocado in blokjes.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en giet hier wat olijfolie en een eetlepel kokosolie in. Doe de kabeljauw in de pan en bak rondom bruin.
- Verdeel de bloemkoolrijst over 2 diepe borden. Leg de komkommer, avocado, rode kool en sla over de bloemkoolrijst in verschillende hoeken. Leg de kabeljauw er bovenop en garneer met verse koriander, gesneden jalapeño en de saus.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 447
- Vetten: 24,4
- Koolhydraten: 13,2
- Vezels: 13,3
- Eiwitten: 32,6
Wij vonden dit ook geen succes. Het sausje was wel lekker maar de combinatie van de kool en de bloemkoolrijst maakte het onsamenhangend en droog. Weggedaan en friet gehaald. We vinden de gyros bowl wel altijd een succes!
Zeker niet de beste bowl voor ons tov de andere super lekkere bowls. Deze gaan we niet herhalen.