Witte chocolade, you love it or hate it! Nederlanders houden wel van een blokje witte chocolade. Maar liefst 15% van alle chocolade die we eten, is witte chocolade. In andere Europese landen ligt dit percentage veel lager. Het bezwaar van mensen die niet van witte chocolade houden is vaak dat het te zoet is en veel suiker bevat. Er bestaan alternatieven met minder suiker of zelfs zonder suiker, maar deze zijn vaak gezoet met minder goede zoetstoffen. Genoeg reden voor ons om onze eigen koolhydraatarme witte chocolade reep te maken. Doordat je de reep zelf maakt heb je controle over wat er in gaat. In onze reep gaan alleen pure ingrediënten en natuurlijke zoetstoffen! Met deze witte chocolade reep kun je dus genieten zonder schuldgevoel.
Witte chocolade maken, wat heb je nodig?
De basis voor deze witte chocolade reep is cacaoboter, melkpoeder, vanille en de zoetstof erythritol. Cacaoboter is het vet wat van nature in de cacaoboon zit. Je kunt het kopen in de supermarkt, speciaalzaken of in onze eigen webwinkel Lowcarbcenter. Een ander belangrijk ingrediënt is de melkpoeder. Wij hebben volle melkpoeder gebruikt van het merk Two Cows (verkrijgbaar bij AH en Jumbo). De vanille en erythritol geeft de reep een lekker smaakje. Beide ingrediënten kun je kopen in onze webwinkel. Om een mooie reep te kunnen maken, heb je ook een chocolademal nodig. Wij hebben een mal van Bol.com gebruikt. Deze is lekker groot en diep, waardoor je ook vulling kunt toevoegen, zoals macadamia noten.
Variatietips
Dit basis recept voor koolhydraatarme witte chocolade is super makkelijk om te maken. Wij hebben gekozen voor een vulling met macadamia’s, maar je kunt ook kiezen voor andere noten of de vulling helemaal weglaten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Er komen meer chocolade recepten aan, dus houdt onze koolhydraatarme snacks pagina goed in de gaten.
Voedingswaarden
Met dit recept maakje 2 repen witte chocolade. Een reep bevat 526 kcal en ca. 12,1 gram netto koolhydraten. De koolhydraten komen vooral van de melkpoeder, maar doordat je er niet zo veel van gebruikt, valt het qua totaal koolhydraten uiteindelijk mee. Een portie van 4 blokjes bevat slechts 2 gram netto koolhydraten.
Koolhydraatarme witte chocolade met macadamia noten
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 85
- Porties: 2 repen 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
- 50 gr cacaoboter
- 60 tot 70 gr erythritol poedersuiker
- 60 gr melkpoeder (vol)
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
- 40 gr macadamia noten
Bereidingswijze
- Breng in een steelpannetje een laagje water aan de kook en laat op laag vuur zachtjes doorkoken. Voeg de cacaoboter toe aan een warmtebestendige kom en zet deze op het steelpannetje. Smelt de boter al roerend au bain-marie. Het smelten kan even duren.
- Voeg een eetlepel erythritol toe aan de gesmolten cacaoboter, roer en voeg vervolgens een nieuwe eetlepel erythritol toe. Doe dit tot alle erythritol goed is opgelost in de cacaoboter. Doe dit op dezelfde manier ook met de melkpoeder (beetje voor beetje).
- Voeg ten slotte een theelepel vanille extract en een snufje zout toe. Voeg het mengsel toe aan een keukenmachine of blender en laat deze op een lage stand 5 minuten draaien, totdat je een glad, stroperig mengsel overhoudt.
- Snijd ondertussen de macadamia noten in kleine stukjes. Maak de mal schoon en droog deze goed af. Schenk ca. 60 gram van het chocolademengsel in de mal en strijk dit goed uit, zodat de chocolade gelijkmatig is verdeeld.
- Verspreid nu de helft van de gehakte macadamia noten over de mal en druk ze aan, zodat ze goed in de chocolade liggen. Schenk nu nog 20 gram van het chocolademengsel over de noten heen. Strijk goed glad en herhaal deze stap voor de tweede reep.
- Laat de twee repen een uurtje in de koelkast uitharden.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 4 blokjes (1/6 van de reep)
- Calorieën: 88
- Vetten: 8,1
- Koolhydraten: 2
- Eiwitten: 1,6
Lekker en makkelijk
Oeiiiii, waanzinnig lekker zeg, poeh. De melkpoeder heb ik vervangen door kokosmelkpoeder. Mmmm