Met de typische wintergroente zuurkool maken we een heerlijk gerechtje voor de lente of zomer! Zuurkool vormt in dit recept de basis voor een smaakvolle koolhydraatarme flammkuchen. Dit is een traditioneel gerecht uit de Elzas-streek in het oosten van Frankrijk, waar ook Duits wordt gesproken. Het lijkt een beetje op een pizza, maar is net iets dunner en anders belegd.
Koolhydraatarme flammkuchen maken
De bodem van een traditionele flammkuchen wordt gemaakt van tarwebloem dat flinterdun wordt uitgerold waardoor er een krokante bodem ontstaat. In deze koolhydraatarme versie vervangen we de tarwebloem door mozzarella en amandelmeel. De zuurkool verwerken we ook in de bodem. De koolhydraatarme flammkuchen wordt niet zo krokant als het origineel, maar dat maakt hem niet minder lekker.
De bodem gaat eerst de oven in voordat we deze beleggen. Een flammkuchen kun je letterlijk met van alles maken. Deze flammkuchen draait voornamelijk om de zuurkool en daar stemmen we de smaken van de topping op af. We gebruiken crème fraîche, rode ui, braadworst en natuurlijk kaas. De braadworst hoef je niet eerst te bakken. Snij de braadworst in stukjes en leg deze er rauw op.
Tips
Als topping voegen we stukjes braadworst toe. Deze vleestopping combineert perfect met de zuurkool en zure room. Geen fan van braadworst? Dan zijn spekjes een lekker alternatief. Je kunt het vlees ook helemaal weglaten en wat meer verschillende soorten kaas toevoegen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.
PrintKoolhydraatarme zuurkool flammkuchen
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 50
- Totale tijd: 60
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Frans
Ingrediënten
Bodem
- 1 pakje zuurkool (520 gr)
- 20 gr amandelmeel
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl gedroogde tijm
- zout en peper
- 60 gr geraspte mozzarella
- 2 eieren (M)
Topping
- 2 el crème fraîche
- 30 gr geraspte kaas
- 1 kleine rode ui
- 1 braadworst
- 1/2 tl gedroogde tijm
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat het overtollige vocht uit de zuurkool uitlekken en wring met je handen het overgebleven vocht er goed uit. Spoel de zuurkool eventueel af in een vergiet, als je de bodem niet te zuur wilt hebben. Knijp daarna weer goed uit.
- Meng in een kom het amandelmeel met de kruiden. Voeg de zuurkool, mozzarella en het ei toe. Meng tot een bal deeg. Verdeel het zuurkoolmengsel over de bakplaat in een rechthoek.
- Bak de bodem 25 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd ondertussen de rode ui in ringen en de braadworst in stukjes.
- Verhoog na de baktijd de temperatuur naar 180 graden en haal de bodem uit de oven. Smeer de bodem in met de crème fraîche en strooi de geraspte kaas eroverheen. Verdeel de rode ui en stukjes braadworst over de kaas.
- Zet de flammkuchen weer in de oven en bak nog eens 20 tot 25 minuten, totdat de braadworst gaar is. Snijd in 2 stukken en serveer. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de flammkuchen)
- Calorieën: 473
- Vetten: 33,5
- Koolhydraten: 5,8
- Vezels: 7,8
- Eiwitten: 33,1
Ook lekker met rookworst!
super lekker.Makkelijk te maken
Is dit ook in te vriezen? Ik ben de enige hier die KHA eet en wil dan de helft bewaren
Hi Alie,
Je kunt de flammkuchen prima invriezen. Je kunt hem daarna ontdooien en als je een stuk wilt eten even kort opwarmen in de oven.
Het resultaat is lekker maar in stukken snijden was een beetje lastig vanwege de zuurkool. Ik ga het zeker vaker bakkeb.
heerlijk gegeten, duidelijk recept.
vult goed
hoe zwaar is het pakje zuurkool?
Hi Carry,
Je hebt een zakje nodig van ca. 520 gram.