Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Quiche met zuurkoolvulling

Koolhydraatarme zuurkoolquiche

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 2 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 55
  • Totale tijd: 65
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal

Bodem

Vulling

  • 2 tot 3 stengels bosui
  • 250 gr zuurkool
  • 100 gr gerookte spekreepjes
  • 1 tl witte peper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl tijm, gedroogd
  • 1/4 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak
  • 1 ei (M)
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr geraspte kaas

 


Bereidingswijze

  1. Zet een koekenpan op laag vuur en rooster het sesamzaad en het lijnzaad, totdat de zaadjes goudbruin kleuren.
  2. Smelt in een steelpannetje de boter en laat even afkoelen. Meng ondertussen het meel met de geroosterde zaden, psylliumvezels, zout en peterselie. Meng goed en voeg dan de boter, tahin en eieren toe.
  3. Kneed het deeg met de handen goed door elkaar, totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Vorm een bal van het deeg en leg deze tussen twee vellen bakpapier.
  4. Rol het deeg tussen de vellen bakpapier met een deegroller uit, tot de grootte van de quichevorm.
  5. Vet de quichevorm (27 cm) in met boter of olijfolie. Je kunt er ook een vel bakpapier inleggen. Leg het uitgerolde deeg voorzichtig over de quichevorm en druk aan. Zorg dat alle randen ook goed bedekt zijn met deeg. Prik gaatjes met een vork in de bodem.
  6. Bak de quichebodem 15 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden en laat daarna buiten de oven afkoelen.
  7. Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en laat de zuurkool uitlekken. Zet een pan op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes krokant. Voeg de zuurkool, bosui en kruiden toe. Bak alles nog een paar minuten mee en zet het vuur uit.
  8. Klop het ei op met een staafmixer of keukenmachine en voeg ook de slagroom toe, meng nog een keer goed.
  9. Schep het zuurkoolmengsel in de quiche en verdeel over de bodem. Verdeel het slagroommengsel over de quiche en druk aan. Strooi de geraspte kaas erover en zet in de oven voor 25-35 minuten.
  10. Haal de quiche uit de oven en verdeel over de borden.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stuk (1/4 van de quiche)
  • Calorieën: 895
  • Vetten: 80,3
  • Koolhydraten: 6,6
  • Vezels: 14,6
  • Eiwitten: 29,5