Ingrediënten
Schaal
- 400 g bloemkool
- 400 g knolselderij (ca. 1 knolselderij)
- 1 pakje zuurkool (ca. 500 gr)
- 150 g Zeeuw spek of 200 g spekreepjes
- 1 tl mosterd
- 50 g ongezouten roomboter
- 75 ml slagroom
- zout en peper naar smaak
- optioneel: 1 rookworst
Bereidingswijze
- Verwijder de schil van de knolselderij, snijd in blokjes en weeg voor de zekerheid even af, zodat je ongeveer 400 gram gebruikt. Snijd de stronk van de bloemkool weg en snijd vervolgens in roosjes Voeg de knolselderij en bloemkool samen met een snufje zout toe aan een pan gevuld met water. Breng aan de kook en kook de groente in ca. 15 minuten gaar.
- Voeg de zuurkool (incl. vocht) samen met een scheutje water toe aan een pan. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar.
- Snijd ondertussen de plakjes Zeeuws spek in kleinere stukken en doe dit met de helft van de roomboter (25 gram) in een koekenpan. Bak de spekjes krokant. Schep de spekjes in een kom en dep eventueel even af. De jus kun je bewaren voor over de stamppot.
- Giet de bloemkool en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de slagroom en de rest van de roomboter toe en stamp tot een gladde puree. Voeg zout, peper en 1 tl mosterd toe en stamp dit mee.
- Giet de zuurkool af en schep deze met het zeeuws spek door de puree. Zet de pan terug op het vuur en verwarm nog even. Proef nu of er voldoende smaak aan zit. Voeg zo nodig nog wat extra zout, peper en mosterd toe.
- Verdeel de stamppot over 4 borden en serveer eventueel met plakjes rookworst en de jus van de spekjes. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal excl. rookworst)
- Calorieën: 346
- Vetten: 25,8
- Koolhydraten: 9,8
- Eiwitten: 13,4