Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zuurkoolstoof met vlees en champignons.

Koolhydraatarme zuurkoolstoof

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 45
  • Kooktijd: 280
  • Totale tijd: 325
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Pools

Ingrediënten

Schaal
  • 15 tot 30 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 2 pakjes bio zuurkool (1 kg)
  • 300 gr gesneden witte kool
  • 750 gr sukadelappen
  • 2 el olijfolie of boter
  • 400 gr champignons
  • 250 gr gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 5 pimentkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 el tomatenpuree of meer
  • zout en extra zwarte peper naar smaak (voeg voldoende toe!)

Bereidingswijze

  1. Voeg het gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan een kom met 150 ml lauw water en laat 30 minuten wellen.
  2. Snijd de pakjes zuurkool open en knijp het vocht er uit. Voeg de uitgeknepen zuurkool toe aan een grote stoofpan.
  3. Voeg nu de gesneden witte kool toe aan een vergiet en schenk er kokend water uit de waterkoker overheen. Snijd de kool in kleinere stukjes met een mes en voeg toe aan de zuurkool in de pan.
  4. Voeg 1 kopje water toe aan de pan en verwarm vervolgens de zuurkool en witte kool boven een laag vuur en laat 30 minuten pruttelen.
  5. Ga ondertussen aan de slag met het vlees. Snijd de sukadelappen in blokjes en kruid het vlees met zout en zwarte peper. Verwarm wat olijfolie of boter in een hapjespan of grote koekenpan op hoog vuur en bak het vlees rondom goudbruin. Zet dit daarna apart.
  6. Snijd nu de champignons in kleine stukjes en verwarm een kleine koekenpan boven een hoog vuur. Voeg de champignons toe en bak ze droog, totdat al het vocht is verdampt. Voeg de champignons vervolgens toe aan het gebakken vlees.
  7. Bak in dezelfde koekenpan de spekjes semi-krokant en snijd ondertussen een ui fijn. Laat het overtollige vet uit de pan uitlekken en voeg dan de ui toe. Fruit de ui samen met de spekjes.
  8. Voeg nu het gebakken vlees, champignons, spekjes en ui toe aan de pan met de zuurkool en roer goed door. Haal het eekhoorntjesbrood uit het water (bewaar het water) en snijd dit in kleinere stukken. 
  9. Voeg het eekhoorntjesbrood, water van wellen en alle kruiden (piment, kruidnagel, zwarte peper, laurierblaadjes) toe aan de stoofpan. Roer nog eens goed door en zet de deksel op de pan en het vuur laag.
  10. Laat minimaal 4 uur stoven boven een laag vuur.
  11. Proef na 4 uur en breng op smaak met een flinke hoeveelheid zout en peper. Het is belangrijk dat de stoof goed zout is. Vind je de stoof te zuur? Roer er wat extra tomatenpuree doorheen (1 el of meer).
  12. Serveer de stoof met bloemkoolpuree of een sneetje koolhydraatarm brood!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 555
  • Vetten: 30,1
  • Koolhydraten: 8,3
  • Vezels: 11
  • Eiwitten: 57,1