Iets wat volgens ons niet kan ontbreken met kerst zijn stoofpeertjes. Dit bijgerecht is echt iets wat bij deze winterse periode hoort. Traditionele stoofpeertjes bevatten veel toegevoegd suiker. In dit recept gebruiken we erythritol ter vervanging van de suiker. Laat de peertjes een paar uur stoven en je hebt een heerlijk bijgerecht voor de kerst!
Stoofpeertjes maken
In dit recept gebruiken we de klassieke Gieser Wildeman stoofperen. Deze stoofperen hebben een zoetere smaak dan de andere peren. Als je ze dus stooft, heb je minder erythritol nodig om de peertjes zoet te krijgen. We gebruiken Sukrin Gold als zoetmaker. Sukrin Gold is de bruine variant van erythritol en heeft een iets vollere en meer gebrande smaak dan de lichte erythritol. Dit geeft de peertjes meer smaak.
Gieser Wildeman peren bevatten per 100 gram, 12 gram koolhydraten. Stoofpeertjes bevatten naast koolhydraten geen eiwitten of vetten. Eet ze daarom altijd met een bron van vet en eiwit. Serveer ze bijvoorbeeld bij een lekker stukje hertenbiefstuk. Je kunt ook wat MCT of kokosolie over de peertjes druppelen. MCT en kokosolie zijn beide smaakloze vetten. Door de toevoeging van wat extra vet stijgt de bloedsuiker minder. Dit gebeurt automatisch ook als je ze eet na een stukje vlees.
Tip
Voor de rode kleur en een betere smaak stoven we de peertjes in rode wijn. De alcohol verdampt voor het grootste gedeelte, dus hier hoef je je niet druk om te maken. Gebruik je liever toch geen alcohol. Probeer het dan met water en een klein beetje rode bietenpoeder. Zo krijgen je peertjes toch nog een rode kleur. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerst recepten.
Koolhydraatbeperkte stoofpeertjes
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 190
- Totale tijd: 200
- Porties: 7 stoofpeertjes 1x
- Categorie: Bijgerecht, Voorgerecht
Ingrediënten
- 7 stoofperen
- 400 ml rode wijn (Merlot of Cabernet sauvignon)
- 60 gr Sukrin Gold
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
Bereidingswijze
- Schil de stoofperen met een dunschiller en maak ze schoon met wat water. Als je de peren in zijn geheel gaat koken kun je naar de volgende stap. Verwijder anders het klokhuis en snijd in kwarten.
- Doe de peren in een grote pan en schenk de wijn erbij. Vul nu aan met water, totdat de peertjes net onder staan. Voeg de Sukrin Gold, steranijs, het kaneelstokje en de kruidnagels toe en zet op het vuur.
- Breng aan de kook en zet het vuur zodra het kookt zacht. Doe de deksel op de pan en laat de peren nu drie uur stoven. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stoofpeertje
- Calorieën: 104
- Vetten: 0,3
- Koolhydraten: 13,5
- Vezels: 2
- Eiwitten: 0,3