Ingrediënten
Schaal
Vlees + groente
- 450 tot 550 gr lamsrack
- 1/2 knolselderij
- 3 stuks witlof
- zout en peper
Marinade
- 2 teentjes knoflook
- 1 el verse peterselie (plat)
- 8 blaadjes verse munt
- 2 takjes rozemarijn (1/2 el blaadjes)
- 3 takjes tijm (1 el blaadjes)
- 2 el olijfolie
- zout en peper
Kruidenkorst
- 1/2 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes tijm (2 el blaadjes)
- 3 takjes rozemarijn (1 el blaadjes)
- 2 el verse peterselie (plat)
- 4 blaadjes munt (1/2 el blaadjes)
- 1 el kokosmeel
- 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- zout en peper
- 2 el olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de knoflook, peterselie en munt fijn. Rits de rozemarijn en tijm. Meng dit met 2 el olijfolie, peper en zout. Smeer de lamsrack hiermee in. Laat de marinade minimaal 2 uur in de koelkast intrekken, maar het liefst een hele nacht.
- Haal de lamsrack een half uur voor het bakken uit de koelkast. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes. Doe in een pan met een laagje water en zet op het vuur. Breng aan de kook en laat 20 minuten met deksel schuin op de pan zachtjes koken. Giet af en zet met de deksel op de pan even opzij.
- Snijd vervolgens de sjalot, knoflook en de kruiden voor de kruidenkorst fijn. Voeg de fijngesneden kruiden samen met de overige ingrediënten voor de kruidenkorst toe aan een kom en meng goed door elkaar.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 225 graden.
- Verwarm een grillpan boven een middelhoog vuur en voeg wat olie toe. Als de olie heet is voeg je de lamsrack toe met de vetlaag naar beneden. Bak 2,5 minuten en draai hem dan om. Bak nog eens 2 minuten en daarna nog een minuut op de zijdes, zodat de hele lamsrack is dichtgeschroeid.
- Haal de lamsrack uit de pan en leg in een ovenschaal bekleed met bakpapier. Laat even een half uurtje rusten.
- Verdeel het kruidenmengsel voor de korst over de vetlaag van de lamsrack, bewaar 1 eetlepel van het mengsel voor de knolselderijpuree. Bak de lamsrack 20 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven (afhankelijk van de dikte).
- Snijd ondertussen de witlof doormidden en verwijder evt. de bittere kern. Gebruik dezelfde pan, waarin je de lamsrack hebt gebakken en grill hierin de witlof in ca. 20 minuten goudbruin. Draai om de 5 minuten om.
- Pureer de knolselderij en gebruik de overige eetlepel van het kruidenkorst mengsel om erdoorheen te scheppen. Breng op smaak met peper en zout. Schep dan over in een plastic zakje.
- Haal de lamsrack de oven en laat 10 minuten rusten.
- Verdeel de witlof over borden. Snij een puntje van het plastic zakje met puree en maak zo bolletjes puree op de borden. Schep de overige puree op het midden van het bord waar de lamsrack op komt.
- Snijd de lamsrack in stukken en verdeel over 3 borden. Garneer met (roze) peperkorrels, rozemarijn en zout.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 524
- Vetten: 32,9
- Koolhydraten: 10,6
- Vezels: 9,1
- Eiwitten: 41,7