Ultiem comfortfood voor de vrijdagavond: loaded fries. Geniet van knapperige frietjes bedekt met een rijke topping van vlees, romige kaas, geurige kruiden en een overheerlijk sausje. We maken dit populaire gerecht koolhydraatarm door groentefriet te gebruiken. We kiezen daarnaast voor een Spaanse topping bestaande uit chorizo, manchego en aioli.
Hoe maak je loaded fries koolhydraatarm?
Voor het bereiden van onze frietjes kiezen we niet voor aardappelen, maar voor een smaakvolle combinatie van pastinaak en knolselderij. Pastinaak is een wortelgroente met een natuurlijk zoete smaak en een indrukwekkend voedingsprofiel, rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat echter ook 11 gram koolhydraten per 100 gram, wat hoger is dan sommige andere groenten.
Daarom hebben we besloten om pastinaak te combineren met knolselderij, die slechts 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Deze combinatie biedt de perfecte balans, en je kunt ervoor kiezen om alleen pastinaak te gebruiken als je minder streng op je koolhydraatinname hoeft te letten. Uiteraard geldt dit ook voor het geval je wel streng koolhydraatarm eet, gebruik dan alleen knolselderij.
Om er friet van te maken schillen we de pastinaak en knolselderij en snijden we het vervolgens in de vorm van friet. De rest van de ingrediënten voegen we er op het laatst aan toe. De aioli maken we zelf van ei, avocado-olie en knoflook.
Tips
Bak de groente friet eerst goed, voordat je de toppings toevoegt. Je kunt ook gelijk al wat extra manchego (Spaanse kaas) over de groentefriet heen strooien. De friet krijgt zo sneller een krokant laagje door de gesmolten kaas. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.
PrintLoaded groentefriet met chorizo, manchego en aioli
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 60
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Spaans
Ingrediënten
Loaded fries
- 300 gr knolselderij
- 150 gr pastinaak
- 2 el avocado-olie of olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 1/8 tl chilipoeder
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 100 gr manchego
- 75 gr chorizo
- 1 groene peper
Aioli
- 1 eidooier
- 1 teentje knoflook, geperst
- 85 ml avocado-olie of olijfolie
- 1 tl citroensap
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 210 graden. Schil de groenten en snijd in de vorm van friet. Verdeel de friet over een bakplaat samen met de olie en kruid met peper, zout, chilipoeder en knoflookpoeder.
- Bak de frietjes 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de frietjes halverwege het bakken even om.
- Maak ondertussen de aioli. Meng hiervoor de eidooier met de geperste knoflook en meng al kloppend met een garde de olie druppelsgewijs toe. Voeg zodra het de textuur van aioli krijgt de citroensap en peper en zout naar smaak toe.
- Haal de friet na het bakken uit de oven. Rasp de manchego boven de friet en snijd vervolgens de chorizo en peper in stukjes. Verdeel dit gelijkmatig over de friet.
- Bak de friet nog eens 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas is gesmolten.
- Serveer de friet met de zelfgemaakte aioli.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/2 van het totaal met 1 el aioli
- Calorieën: 712
- Vetten: 49,5
- Koolhydraten: 16,7
- Vezels: 11
- Eiwitten: 28,3
Wat een traktatie!
Zo heerlijk! Precies het recept gevolgd. enige wat we weggelaten hebben zijn de pepertjes, aangezien de kinderen ook mee-aten.
Bedankt voor dit heerlijke recept. Met stip op nummer 1! Zo mis je nooit meer “echte” friet.
Heel erg lekker! Gaat bij mn favorieten!
Dit gerecht was een instant hit bij ons thuis. “Lekkerder dan aardappelfriet!”
Het staat nu regelmatig op het menu. Met de verse chorizo van Crisp. En voor de ‘luie-wijvenvariant’: Spaanse Majoneis van Ton. 😋
Ik was een beetje sceptisch maar wat heerlijk!
Het was voor ons tweeën wel wat te weinig. Ik ben niet perse een grote eter maar een volgende keer zou ik wat meer groentefriet maken.
Wij vonden deze loaded groentefriet echt heerlijk! Dank voor het recept. 😊
Echt een aanrader! Heerlijk gegeten! I.p.v manchengo, cheddar gebruikt.
kan ik de manchengo ook ergens mee vervangen?
Hi Monique,
Je kunt ook een andere geraspte kaas naar keuze gebruiken. Kies wel een kaas die goed smelt, zoals mozzarella
Wat een zalig recept. Ik heb het gemaakt met koolrabi en dat was ook prima. Een beetje teveel chilipoeder gebruikt, maar het was nog steeds echt heel lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
Genoten!
Zeer lekker! Hebben er beiden van genoten hier.
Tsjonge, ik heb deze vanavond gemaakt en het was echt smullen. De combinatie van alles was heerlijk. Zag net dat het pas gisteren was gepubliceerd. Een regelrechte aanrader ! Dank je !