Ingrediënten
Schaal
Yoghurtsaus
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 200 ml volle yoghurt of Griekse yoghurt
- 2 el verse dille of munt, fijngehakt
- 1 el citroensap
- 1/4 komkommer
- zout en peper naar smaak
Gehaktballetjes
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 el verse peterselie (plat)
- 400 gr rundergehakt
- 1 tl Chinese vijfkruidenpoeder
- 1 tl komijnzaad, gemalen
- 1/2 tl sumak
- 1/2 tl kurkuma
- zout (ca.1 tl of naar smaak)
- peper naar smaak
- 1 el olijfolie of boter
Bloemkoolcouscous
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 1 stengel bosui
- 400 gr bloemkoolrijst
- 1 tl ras el hanout
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl paprikapoeder
- zout en peper
- 1 el olijfolie
- 150 gr feta
- 1 el citroensap
- handje verse peterselie + extra voor garnering
- 25 gr walnoten (1 handje), fijngehakt
Bereidingswijze
- Pers de knoflook voor de saus en meng de yoghurt met de dille en het citroensap. Rasp de komkommer en schep er doorheen. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Snipper de sjalot en snijd de knoflook en peterselie voor de gehaktballetjes fijn. Meng dit met het gehakt en de kruiden, en vorm er 8 balletjes van.
- Snijd voor de couscous de paprika in blokjes en de bosui en knoflook fijn.
- Meng de bloemkoolrijst met de kruiden, paprika en bosui in een pan. Voeg wat olijfolie toe en roerbak alles samen ongeveer 10 minuten. Zet het vuur uit.
- Bak ondertussen de gehaktballetjes in een pan met wat olie of boter rondom goudbruin in ongeveer 10-15 minuten.
- Schep de feta, citroensap en peterselie door de couscous en verdeel over de borden.
- Leg de gehaktballetjes op de couscous en garneer met de yoghurtsaus, verse peterselie en walnoten
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 685
- Vetten: 50,4
- Koolhydraten: 10,2
- Vezels: 4,9
- Eiwitten: 42,8