Deze eenvoudige koolhydraatarme ovenschotel met bloemkool en feta is ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Je maakt hem met slechts een paar basisingrediënten, waarvan je een deel misschien al in huis hebt. Het bereiden van de ovenschotel duurt slechts een kwartiertje, waarna de oven de rest van het werk doet.
Hoe maak je deze eenvoudige ovenschotel?
De basis voor deze ovenschotel is de bloemkool. Koop het liefst een grote bloemkool, want hoe meer groente hoe beter! Verder voegen we gehakt toe voor de nodige eiwitten en vetten. Het gehakt brengen we op smaak met ui, knoflook, peterselie, bouillon en tomatenpuree. De combinatie van crème fraîche, feta en kaas zorgt voor een heerlijke, hartige finishing touch.
Het fijne aan deze ovenschotel is dat de smaken na een nacht in de koelkast nog beter tot hun recht komen. Dit maakt het gerecht ideaal om van tevoren te bereiden. Je kunt de ovenschotel op een later moment eenvoudig opwarmen. Haal hem uit de koelkast en verwarm 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Tip
Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten! Er is keuze uit meer dan 60 recepten en alle recepten zijn eiwitrijk, koolhydraatarm en in sommige gevallen zelfs geschikt voor keto.
PrintOvenschotel met bloemkool en feta
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool (ca. 650 gr)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 500 g rundergehakt
- 3 el tomatenpuree (30 gr)
- 200 ml groentebouillon (of 200 ml water + 1/2 blokje bouillon)
- zout en peper smaak
- ½ tl nootmuskaat
- 2 el platte peterselie, fijngesneden
- 200 g crème fraîche
- 75 g geraspte kaas
- 100 g feta
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden
- Snijd de bloemkool in roosjes en voeg de roosjes toe aan een pan met water. Zout het water en breng aan de kook. Kook de bloemkool 5 minuten. Snijd ondertussen de ui fijn en pers het teentje knoflook.
- Giet de bloemkool na het koken af in een vergiet en laat even afkoelen. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze mee. Roer de tomatenpuree erdoor en blus het geheel af met de groentebouillon.
- Laat het gehakt 5 minuten sudderen op middelhoog vuur en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd ondertussen de peterselie fijn.
- Zet het vuur uit en roer de crème fraîche en peterselie door het gehakt en saus. Proef en breng op smaak met zout en peper
- Dep de bloemkool droog met wat keukenpapier en schep vervolgens in een ovenschaal. Breng vervolgens op smaak met zout en fijngemalen zwarte peper.
- Verdeel het gehaktmengsel over de bloemkool en bestrooi met geraspte kaas en feta. Bak de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas is gesmolten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 658
- Vetten: 50,7
- Koolhydraten: 8,3
- Vezels: 4,6
- Eiwitten: 38,9