Deze eenvoudige koolhydraatarme ovenschotel met bloemkool en feta is ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Je maakt hem met slechts een paar basisingrediënten, waarvan je een deel misschien al in huis hebt. Het bereiden van de ovenschotel duurt slechts een kwartiertje, waarna de oven de rest van het werk doet.
Hoe maak je deze eenvoudige ovenschotel?
De basis voor deze ovenschotel is de bloemkool. Koop het liefst een grote bloemkool, want hoe meer groente hoe beter! Verder voegen we gehakt toe voor de nodige eiwitten en vetten. Het gehakt brengen we op smaak met ui, knoflook, peterselie, bouillon en tomatenpuree. De combinatie van crème fraîche, feta en kaas zorgt voor een heerlijke, hartige finishing touch.
Het fijne aan deze ovenschotel is dat de smaken na een nacht in de koelkast nog beter tot hun recht komen. Dit maakt het gerecht ideaal om van tevoren te bereiden. Je kunt de ovenschotel op een later moment eenvoudig opwarmen. Haal hem uit de koelkast en verwarm 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Tip
Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten! Er is keuze uit meer dan 60 recepten en alle recepten zijn eiwitrijk, koolhydraatarm en in sommige gevallen zelfs geschikt voor keto.

Ovenschotel met bloemkool en feta
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool (ca. 650 gr)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 500 g rundergehakt
- 3 el tomatenpuree (30 gr)
- 200 ml groentebouillon (of 200 ml water + 1/2 blokje bouillon)
- zout en peper smaak
- ½ tl nootmuskaat
- 2 el platte peterselie, fijngesneden
- 200 g crème fraîche
- 75 g geraspte kaas
- 100 g feta
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden
- Snijd de bloemkool in roosjes en voeg de roosjes toe aan een pan met water. Zout het water en breng aan de kook. Kook de bloemkool 5 minuten. Snijd ondertussen de ui fijn en pers het teentje knoflook.
- Giet de bloemkool na het koken af in een vergiet en laat even afkoelen. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze mee. Roer de tomatenpuree erdoor en blus het geheel af met de groentebouillon.
- Laat het gehakt 5 minuten sudderen op middelhoog vuur en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd ondertussen de peterselie fijn.
- Zet het vuur uit en roer de crème fraîche en peterselie door het gehakt en saus. Proef en breng op smaak met zout en peper
- Dep de bloemkool droog met wat keukenpapier en schep vervolgens in een ovenschaal. Breng vervolgens op smaak met zout en fijngemalen zwarte peper.
- Verdeel het gehaktmengsel over de bloemkool en bestrooi met geraspte kaas en feta. Bak de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas is gesmolten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 658
- Vetten: 50,7
- Koolhydraten: 8,3
- Vezels: 4,6
- Eiwitten: 38,9

VANDAAG GEMAAKT …. SUPER LEKKER GA IK ZEKER NOG OP TAFEL ZETTEN
Echt super lekker. Met stip op 1. Bedankt voor dit top recept.
Heel lekker! Heb gezien de opmerkingen slechts 100ml bouillon gebruikt en dat gaf een prima resultaat. Onze oven was kapot, daarom maakte ik het in een grote pan, de kaas er een beetje door geroerd om te laten smelten en zelfs zo was het heerlijk eten. Bedankt.
Heerlijk en makkelijk recept. Ik kwam er te laat achter dat ik de crème fraîche was vergeten toe te voegen maar het was desondanks heerlijk!
Ik heb hem vandaag gemaakt, het was heel lekker maar het was wel erg waterig geworden in de oven. Moet ik de bloemkool dan langer koken? Ik had het wel goed gedept met keukenpapier en het recept gewoon gevolgd
ik stoom mijn groenten, nooit in water, ( behalve spinazie) met zo een opzetstoompot boven een kookpan,(3 hoog 😉)beter voor t vitamine behoud, en dan zijn ze ook niet zo waterig.
Ik kook de bloemkool helemaal niet, maar laat de schotel iets langer in de (hetelucht) oven
Was erg lekker!
Goede combinatie van producten, heerlijk gegeten en komt vaker op tafel!!
Wat een heerlijke bloemkool schotel, hij staat op onze favorieten lijstje.
we vonden het echt heerlijk!!!
een aanrader. Vraagje : kun je dit ook invriezen?
Ook deze gaat op onze favoriete lijstje! Met het hele gezin heerlijk van gegeten! ♡
Vandaag gemaakt en het was echt super lekker! Die gaat hier vaker gegeten worden! 😋
Of het vijf sterren worden, hangt van mijn kookkunsten vanavond af…! Is het een goed idee om het afgegoten kookwater van de bloemkool te gebruiken voor de bouillon?
Met hartelijke groeten uit Amsterdam, Joost.
zou dit ook met andere kaas dan feta gemaakt kunnen worden? en zo ja wat is dan de beste vervanging?
Hi Monique,
De feta is echt de smaakmaker in deze ovenschotel. Je kunt het eventueel vervangen door geitenkaas, maar dit heeft een nog iets sterk smaakje. We hebben ook een ovenschotel met bloemkool en gehakt, deze is zonder feta. Je kunt hem vinden met de zoekfunctie bovenaan!
Ik had geen feta gebruikt, iets extra oude geraspte kaas, en het was nog steeds erg lekker!
Wij hebben het toevallig vanavond gemaakt, wat was het heerlijk, wij hebben geen feta gebruikt maar witte kaas van apetina en chili vlokken toegevoegd aan het mengsel en extra over de bloemkool, wat was dit heerlijk!! Bedankt
Heel lekker en makkelijk te maken!
Zo gemaakt en heel erg lekker en vullend!
Zeker een aanrader!
Super lekker!
Monica