Ingrediënten
Schaal
- 500 gr knolselderij
- 1/2 rode paprika
- snufje zout
- 300 gr boerenkool
- 100 gr spekreepjes
- 1 rookworst of braadworst
- 10 gr + 50 gr pittige geraspte kaas
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl rode paprikapoeder
- 1 tl mosterd + extra
- olijfolie om in te vetten
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwijder de schil van de knolselderij en snijd deze in kleinere stukken. Snijd ook de rode paprika in blokjes. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Voeg als het water kookt de knolselderij toe en kook deze in ca. 15 minuten gaar.
- Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes krokant en als je een braadworst gebruikt, deze ook goudbruin en gaar. Bij de rookworst is dit niet nodig.
- Laat de spekjes uitlekken op een paar vellen keukenpapier en bak in dezelfde koekenpan de paprikablokjes beetgaar. Verwarm vervolgens de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Haal de knolselderij uit het water en laat goed uitlekken. Gebruik hetzelfde water in de pan om de boerenkool gaar te koken. Voeg de boerenkool toe en kook ca. 5 minuten. Giet dit dan ook af en zet opzij.
- Doe de knolselderij in een keukenmachine of gebruik een staafmixer of stamper om er puree van te maken. Voeg 10 gram kaas, uienpoeder en paprikapoeder toe aan de puree. Breng de puree op smaak met zout en peper.
- Doe de puree in een grote kom en roer de gekookte boerenkool, spekjes, paprikablokjes en mosterd door de puree. Pak een ovenschaal en vet deze in met olijfolie of boter. Schep het boerenkoolmengsel uit de kom in de schaal.
- Snijd worst in stukjes en druk de plakjes in de boerenkool. Leg ook een paar plakjes bovenop. Strooi de rest van de geraspte kaas over de ovenschotel en bak de schotel 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verdeel de ovenschotel over 2 borden en serveer eventueel met wat extra mosterd. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 820
- Vetten: 57,8
- Koolhydraten: 17,8
- Vezels: 20,1
- Eiwitten: 47,1