Ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons.

Ovenschotel met sperziebonen

De gezelligste dagen van het jaar komen er weer aan! In aanloop naar kerst zullen wij voor elke gang van het diner een aantal speciale kerstrecepten delen. We beginnen deze reeks recepten met een feestelijk bijgerecht: een ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons. Deze koolhydraatarme ovenschotel is makkelijk om te maken en smaakt erg goed. De knapperige sperziebonen en spekjes gaan perfect samen met de zachte champignons en roomsaus. Met dit recept maak je een restaurantwaardig bijgerecht voor 4 personen. Een portie van deze sperziebonen schotel bevat slechts 7,3 gram koolhydraten en maar liefst 6,6 gram vezels. Verantwoord genieten dus!

Tips:
Je kunt ook een vegetarische versie maken van deze ovenschotel. Vervang de spekjes dan door vegetarische spekjes en de kookroom door volvette kokosmelk. Je kunt deze ovenschotel eventueel een dag van te voren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Verwarm de ovenschotel dan voor het serveren kort op in de oven. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme kerstrecepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons.

Ovenschotel met sperziebonen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 33 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Voorgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal
  • 600 gr sperziebonen
  • 250 gr champignons
  • 125 gr spekreepjes
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 250 ml kookroom
  • 50 gr roomkaas
  • 30 gr geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: cayennepeper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd dan de champignons in plakjes en de ui in kleine blokjes. Pak vervolgens een grote koekenpan en bak hierin de spekjes gaar en knapperig. Doe de spekjes na het bakken in een kom en dep het overtollige vet weg.
  2. Bak in dezelfde koekenpan boven een middelhoog vuur de gesneden ui en champignons binnen ca. 3 minuten gaar. Voeg dan de kookroom, roomkaas en kruiden toe aan de pan. Breng dit al roerend aan de kook en kook ca. 4 minuten, totdat de saus begint in te dikken. Zet dan het vuur laag en laat nog eens 6-8 minuten sudderen om de saus verder in te dikken.
  3. Pak ondertussen een grote pan en vul deze met water. Voeg de sperziebonen en een snufje zout toe aan de pan en kook de sperziebonen ongeveer 8-10 minuten beetgaar. Laat de sperziebonen na het koken goed uitlekken en dep indien nodig droog met een vel keukenpapier.
  4. Voeg vervolgens de gekookte sperziebonen toe aan de pan met de champignonsaus en meng dit met een spatel goed door elkaar. Schep de inhoud van de pan in een ovenschotel en bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Haal na 15 minuten de schotel uit de oven en bestrooi met de gebakken spekjes en parmezaanse kaas. Doe de ovenschotel dan weer terug in de oven en bak nog eens 5 minuten. Verdeel na het bakken in 4 porties. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 353
  • Vetten: 27,9
  • Koolhydraten: 7,3
  • Vezels: 6,6
  • Eiwitten: 15,1
Ovenschotel met sperziebonen, spekjes en champignons.

53 Reacties

  1. mmmm weer zo’n superlekker gerecht van Lowcarbchef. Tweede dag nog lekkerder maar dat is met veel van de ovenschotels. Op naar het volgende recept. Ik ben superfan van Lowcarbchef 👍🏻👍🏻

    Reageer
  2. vandaag heeft mijn oma het recept gemaakt met gehakt erbij en aardappelpuree mmmmmmm smullen!!

    Reageer
  3. Dit recept van de week gemaakt en het smaakte echt naar meer.
    Mijn vriend vond het ook heerlijk!
    Ook lekker met een klein beetje rijst.






    Reageer
  4. Erg lekker recept! Zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  5. ik heb deze schotel al verschillende keren gemaakt, hij is heerlijk! Ook maak ik hem regelmatig met spruitjes i.p.v. bonen, dan vinden ze hem bij ons nog veel lekkerder.

    Reageer
  6. Hilly De Boer

    Heerlijk wel wat meer van de ingrediënten gebruikt en pecorini kaas erdoor extra geraspt en geserveerd met aardapelpuree 👌🏻






    Reageer
  7. Christel Bettens

    per vergissing kruidenroomkas genomen en er geen spijt van gehad. Zelfs de huisgenoten vonden het lekker zij hebben het wel met aardappelen gegeten.






    Reageer
  8. Heerlijk recept en makkelijk te maken.






    Reageer
  9. vorige week dit recept tegen gekomen en het is echt zalig. We hebben er zalm bij gegeten én omdat we maar met 2 zijn hebben we nog genoeg over voor morgen. Dit gaan we zeker vaker maken.






    Reageer
  10. een heerlijk en makkelijk recept, ga dit zeker nog vaker maken.






    Reageer
  11. Koolhydraatarm volger

    Ga dit gerecht met spruitjes maken. Ideetje

    Reageer
  12. Wat een heerlijk recept. Heb het gemaakt zoals het beschreven is.
    Dank je wel.






    Reageer
  13. was heel erg lekker,heb r nog wat knoflook en chilivlokken aan toegevoeged en op t laatst gewoon in de pan ff de spekjes en boontjes erbij gedaan ff laten doorwarmen en zo geserveerd en toen wat parmezaan erover TOP.
    heb ik dus niet in de oven gedaan zoals jij zegt maar was zeker net zo lekker hoor dank je wel voor t recept,die maak ik vaker






    Reageer
  14. Heerlijk recept! Wordt hier met enige regelmaat gegeten en iedereen smult ervan. Voeg er zelf nog kip en rode paprika aan toe.






    Reageer
    • Hey Eef…leuk je hier tegen te komen ! Je bent helemaal niets veranderd sinds de MEAO ! Je brengt me op een lekker idee om de volgende keer te doen 😉. Greetz, Marianne

      Reageer
  15. Superrrr lekker en zo makkelijk 👍ik heb er kippengehakt balletjes bij gemaakt 👌
    Zeker voor herhaling vatbaar






    Reageer
  16. Net voor het eerst gegeten. Echt super lekker. Voor mijn man met wat aardappels van eigen land erbij😉 Dank je wel voor het delen👍






    Reageer
  17. Tom Klaassens

    Echt geweldig. Super makkelijk en heerlijk. Heb er een gehaktballetje bij gemaakt en frietjes. Iedereen blij 😀. Bedankt.






    Reageer
  18. Al een paar keer gemaakt en idd zalig maar kan je het gerecht ook van te voren bereiden en dan s avonds de oven in?






    Reageer
    • Hi Sterre,

      Super leuk! je kunt het inderdaad van te voren klaarmaken en later afbakken.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  19. Lekker koolhydraatarm gerecht. Niet alleen voor kerst! Wij hadden dit als hoofdgerecht met een tomatensalade erbij. Dit gaan we zeker meer maken!

    Reageer
  20. Vanavond heb ik dit gerecht gemaakt. Ik vond het superlekker, mijn man vond het ook wel lekker (erg verwend haha). Ik ga dit zeker vaker maken en ook voor niet Kha mee-eters, kunnen ze weten hoe lekker wij kunnen eten en toch op ons gewicht letten.
    Dank je wel voor deze en alle andere inspirerende recepten. Ik ben fan!

    Reageer
  21. Super recept,al dikwijls gemaakt en het blijft heeeeerlijk






    Reageer
  22. Heb het vandaag gemaakt en het was erg lekker naar wel voor 3 personen.
    Dank voor dit lekkere recept.






    Reageer
  23. Wat een fantastische site! Ik heb al heel wat recepten gemaakt waaronder deze schotel! Heerlijk! We blijven keurig op gewicht door deze manier van eten. Chapeau!!

    Reageer
  24. Heerlijk.ik heb er wat rosti aan toegevoegd hier kunnen ze niet zonder aardappel.






    Reageer
  25. Al een aantal keren gemaakt. Ook de pubers vinden het een geslaagd recept!!






    Reageer
  26. Dit recept net gemaakt.
    Met wat meer spekjes.
    Hebben het als hoofdgerecht gegeten men zn tweetjes.

    Wat was het heerlijk.
    Volgende keer een stukje kipfilet er naast en dan als bijgerecht eten..
    We gaan dit Zeker nog een keer eten






    Reageer
  27. Dit is een gemakkelijk gerecht om te maken en het smaakt echt heel lekker.
    Zeker voor herhaling vatbaar






    Reageer
  28. Potverdorie, wat lekker. Kerstgerecht waardig!






    Reageer
  29. Patricia verbakel

    Het is een heerlijk recept niet moeilijk te maken we hebben lekker gegeten
    Dankjewel






    Reageer
  30. Vanavond gegeten, het was heerlijk, dit blijft zeker op het menu staan.






    Reageer
  31. Nog nooit zulke lekkere sperzieboontjes gegeten. Toprecept!

    Reageer
  32. Wat een heerlijk gerecht. Mijn man is altijd kritisch, maar vond dit zo lekker.
    Ook makkelijk om te maken en heerlijk met gebakken aardappels en kip erbij.

    Reageer
  33. Top gerecht….

    Reageer
  34. Recept aangepast voor 2 personen en extra spekjes en paprika ( had ik nog over) toegevoegd.
    Wat een heerlijk recept en super simpel om te maken. Schaal is helemaal leeg.

    Reageer
  35. Kim Rozendaal

    Geen fan van sperziebonen dus gemaakt met snijbonen! Heeeeerlijk!
    Ook rul ik er wat gehakt door…helemaal lekker!👌🏼






    Reageer
  36. In één woord HEERLIJK! Wij zijn met zijn vieren en de hele schaal is leeg gegaan. Ik heb er alleen iets neer spekkies door gedaan, verder het hele recept aangehouden.






    Reageer
  37. gisteren voor het eerst gemaakt, het was heerlijk. Deze schotel gaan wij veel vaker eten, toppie






    Reageer
  38. Heerlijk bij een stukje lamsvlees !

    Reageer
  39. Heerlijk! In de camper gemaakt niet in de oven maar in mijn Sysaspan. Was heel goed gelukt, smullen






    Reageer
  40. Als bijgerecht bij de bbq gemaakt. Deze schaal was zo leeg en we hebben daardoor de helft minder vlees gegeten ;-). Echt een heerlijk gerecht. De saus is ook zonder de sperziebonen heerlijk bij een stukje vlees.






    Reageer
  41. Vandaag als hoofdmaaltijd gegeten en………weer voor herhaling vatbaar 😁😁






    Reageer
  42. Heel lekker en erg gemakkelijk om te maken! De champignons heb ik wel weggelaten want die vind ik er zelf iets minder goed bij maar de rest is top!






    Reageer
  43. Super lekker!
    Mijn man riep uit, dit is het lekkerste wat jij ooit gemaakt hebt, haha
    Ik ben geen kok, maar dit kan iedereen lekker maken;)

    Reageer
  44. Super gerecht, gewoon als hoofdgerecht gaat prima!

    Stukje vlees erbij! 👌






    Reageer
  45. Zo ontzettend lekker met ons drietjes de hele schaal leeg gegeten 🔝🔝🔝Met aardappel purée en kip Zalig

    Reageer
  46. Dit recept gemaakt wauw heerlijk ze hebben alles opgemaakt

    Reageer
  47. Moet je even bedanken, wat een heerlijk gerecht. Heb het vandaag als hoofdgerecht gegeten met bloemkoolrijst! Helemaal super

    groetjes Terry

    Reageer
  48. Het hele gezin heeft er van genoten.






    Reageer
  49. Heerlijk gerecht, kipfilet extra en de maaltijd was compleet






    Reageer
  50. Dit gerecht gisteren als hoofdmaaltijd gegeten met een stukje kip erbij.
    En zoals alle ovenschotels, smaakte deze ook weer erg lekker!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*