De Peruaanse keuken kent veel invloeden van over de hele wereld. Dit Peruaanse gerecht is een combinatie van de Mexicaanse en Aziatische keuken, maar dan op koolhydraatarme wijze. Een heerlijke gemarineerde kip waarbij het voornamelijk draait om de pikante saus. Lekker met bloemkoolrijst, gegrilde broccoli of een salade!
Peruaanse kip maken
In dit recept marineren we de kip de avond ervoor. De smaken kunnen dan goed intrekken en de kip blijft tijdens het bakken lekker mals. De marinade maken we van sojasaus, kruiden, knoflook en een sjalot. Laat de marinade minimaal 6 uur, maar het liefst een hele dag of nacht intrekken. De kip wordt er niet alleen lekkerder van, het scheelt ook nog eens veel tijd op de avond zelf.
De pikante saus (aji verde) maken
De saus maken we van verse koriander, knoflook, mayonaise, yoghurt en limoen. De saus hoort pittig te zijn want daar zijn ze in Peru gek op. Wij in Nederland hebben een lagere tolerantiegrens bij het eten van pittige gerechten. Maak de saus daarom eerst met twee plakjes jalapeños en proef voordat je er meer aan toevoegt. Je kunt ook een deel van de saus al uit de keukenmachine halen als de andere helft de saus wat pittiger wilt. Zo krijg je een milde en pittige versie. Voor ieder wat wils. Je kunt de saus zeker een week of twee in de koelkast bewaren.
Tips
Smaakt koriander voor jou als zeepsop? Niet getreurd want dit recept kan ook goed met een saus van peterselie. Vervang in dit recept dan alleen de verse koriander door peterselie. Serveer de Peruaanse kip met bloemkoolrijst, broccoli of een salade om je diner compleet te maken.
Peruaanse kip met pikante saus
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 375
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Peruaans
Ingrediënten
Kip + marinade
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine sjalot
- 35 ml sojasaus
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl zwarte peper
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl oregano
- 1/4 tl cayennpeper
- 500 gr kipdijfilet
- 1 el olijfolie
Pikante saus
- 1 teentje knoflook
- 15 gr verse koriander of peterselie
- 30 gr mayonaise
- 20 gr Griekse yoghurt (10% vet)
- 2 tot 4 jalapeñoplakjes (vers of uit pot)
- 1 lente ui
- 1 el limoensap
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Snipper de knoflook en snijd de sjalot fijn. Doe de sojasaus, gepelde knoflook, sjalot en kruiden in een keukenmachine of blender en meng goed door elkaar.
- Als je hele grote stukken kip hebt, snij deze dan eerst door de helft. Doe de kip in een bak die je kan afsluiten en schenk de marinade over de kip heen. Meng goed en zet de bak afgesloten in de koelkast. Laat de marinade minimaal 6 uur, maar het liefst een hele nacht intrekken.
- Pers voor de saus de knoflook fijn en doe dit samen met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine of blender. Maal net zo lang totdat er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra jalapeños. Voeg extra water toe als de saus te dik is.
- Haal de kip uit de koelkast en verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan boven middelhoog vuur. Bak de kip rondom gaar in ongeveer 15 minuten.
- Serveer de kip met de saus en eventueel bloemkoolrijst, broccoli, avocado of een salade naar keuze.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 288
- Vetten: 13,5
- Koolhydraten: 0,9
- Eiwitten: 26,4
Heerlijk!
Echt heerlijk, deze komt vaker op t menu. Ik had er wel een Thaise salade bij voor wat extra groenten.
Heerlijk, doet een beetje Indiaas aan door de koriander!
Heerlijk!!
Damn was lekker seg, gaan we meer maken.
Heerlijk ! echt super lekker!
Was lekker!