In de supermarkt is er ruime keuze aan potjes pesto. Van goedkoop tot duurder, zelfs elke supermarkt heeft hiervan zijn eigen huismerk. Helaas bevatten veel van deze potjes pesto onnodige toevoegingen ingrediënten die niet thuishoren in een koolhydraatarm dieet. Met dit recept maak je binnen 10 minuten je eigen koolhydraatarme pesto. Niet alleen veel lekkerder, maar ook verser en een stuk gezonder!
Wat is pesto eigenlijk?
Pesto is een Italiaanse saus dat voor veel recepten wordt gebruikt. Pesto betekent ‘gestampt’ en dit komt omdat in het traditionele recept, de ingrediënten voor een pesto in een vijzel samen worden gestampt. Om het niet te moeilijk te maken kiezen wij voor de optie van de keukenmachine of blender. De saus wordt dan ook heerlijk! Pesto alla genovese is de bekendste pesto en deze bevat basilicum, pecorino (schapenkaas) en pijnboompitten. In sommige gevallen wordt er ook knoflook, peper en zeezout aan toegevoegd. In de supermarkt bevat de pesto alla genovese deze ingrediënten helaas niet. Deze pesto soorten bevatten in plaats van olijfolie, zonnebloemolie en hebben toevoegingen van suiker, aroma’s en conserveermiddelen om de pesto houdbaar te houden. Erg zonde want het traditionele recept is juist zo lekker.
Pesto zelf maken
Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk. De basisingrediënten stamp of mix je door elkaar en klaar is je zelfgemaakte pesto. Wij hebben de alla genovese versie gemaakt met een kleine aanpassing. We hebben de pijnboompitten vervangen door walnoten. Pijnboompitten bevatten gemiddeld 15 gram koolhydraten per 100 gram, bij walnoten ligt dit een stuk lager (3 gram per 100 gram). Je kunt uiteraard ook pijnboompitten gebruiken als je dit lekkerder vindt of toevallig in huis hebt. De pecorino kun je ook vervangen door parmezaanse kaas.
Tips
Met dit recept maak je ca. 200 gram pesto. Is dit te veel? Halveer dan de hoeveelheid ingrediënten, de bereidingswijze blijft hetzelfde. De pesto is het lekkerst als hij net uit de keukenmachine of vijzel komt. Je kunt hem in de koelkast bewaren in een gesloten potje. Zorg dat de pesto altijd bedekt is met een laagje olijfolie, zo blijft hij het langst goed. Wij adviseren de pesto binnen een weekje op te eten. De pesto kun je toevoegen aan een van onze salade recepten, zoals deze salade met buffelmozzarella of bijv. een pasta gerecht.
Pesto zelf maken (koolhydraatarm)
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 5
- Totale tijd: 15
- Porties: 200 gram 1x
- Categorie: Voorgerecht
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
- 45 gr walnoten, ongebrand (of pijnboompitten)
- 30 gr verse basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 35 gr pecorino of Parmezaanse kaas
- 95 ml olijfolie
- 1 tl citroensap
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Bak de walnoten kort een paar minuten zonder olie in een koekenpan. Schud goed en let goed op, want de walnoten kunnen snel verbranden.
- Voeg de basilicum toe aan de keukenmachine of blender en mix kort. Snijd vervolgens de knoflook in stukjes en rasp de kaas. Voeg dit samen met de walnoten en olijfolie toe aan de keukenmachine of blender. Mix nog een keer, totdat alles goed is gemengd.
- Voeg als laatst de citroensap toe en breng de pesto op smaak met zout en peper. Mix nog een keer goed en voeg extra olijfolie toe als de pesto te dik is.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: per 100 gram
- Calorieën: 605
- Vetten: 62,5
- Koolhydraten: 1,4
- Vezels: 2
- Eiwitten: 8,5
mag je de gemalen pecorino van de supermarkt gebruiken, of een blok zelf raspen?
Het lekkerste is zelf raspen, maar je kunt ook kant-en-klare geraspte pecorino gebruiken 🙂
Goed idee. En gezond
Pesto kan je ook goed invriezen in bijv. Een ijsblokjes vorm dan heb je altijd verse pesto