Een koolhydraatarme twist op de klassieke Italiaanse lasagne met ricotta en spinazie! Deze pompoenlasagne is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en gezond. In plaats van de traditionele lasagnebladen gebruiken we dunne plakken pompoen. Deze pompoenlasagnebladen zijn kant-en-klaar verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn, maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf snijden van een flespompoen.
Simpele ingrediënten, geweldige smaak
Voor deze heerlijke lasagne gebruiken we eenvoudige ingrediënten zoals ricotta, Parmezaanse kaas en spinazie. Op zichzelf misschien niet bijzonder, maar samen zorgen ze voor een geweldige smaakcombinatie. We beginnen met het maken van een authentieke tomatensaus van tomatenpulp, ui, knoflook en basilicum. Vervolgens bereiden we een vulling van ricotta, Parmezaanse kaas, ei en spinazie. De tomatensaus en ricottavulling worden laag voor laag afgewisseld, met daar tussenin de lasagnebladen.
Tips
Voor een extra bite kun je de lasagne serveren met geroosterde walnoten, die zorgen voor een heerlijke crunch naast de zachte lagen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Fan van de pompoenlasagne? Probeer dan ook onze pompoenlasagne met bolognesesaus.
PrintPompoenlasagne met ricotta en spinazie
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 50
- Totale tijd: 70
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
- 250 gr diepvries spinazie, ontdooid
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 el olijfolie
- 2 blikjes tomatenpulp Mutti (800 gr)
- 6 blaadjes verse basilicum
- 500 gr ricotta
- 1 ei (M)
- 180 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 1/4 tl nootmuskaat, gemalen
- 350 gr pompoen lasagneblad
- 50 gr geraspte mozzarella, kant-en-klaar
- 2 handjes walnoten, gehakt
- zout en peper
Bereidingswijze
- Haal de spinazie uit de vriezer en laat dit ontdooien. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Verwarm een el olijfolie in een steelpannetje en voeg de fijngesneden ui toe. Bak dit ca. 4 minuten, totdat de ui glazig begint te worden. Voeg dan de geperste knoflook toe en bak dit kort mee.
- Voeg de tomatenpulp toe aan de pan en laat dit 15 minuten sudderen boven een laag vuur, totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Voeg de verse basilicum toe en roer dit erdoor. Proef en breng op smaak met voldoende zout en peper. Verwarm ondertussen de de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Snijd de ontdooide spinazie in kleinere stukken. Verwarm een el olijfolie in een steelpan en bak hierin de spinazie gaar. Giet het overtollige vocht uit de pan. Laat afkoelen en knijp de spinazie daarna goed uit.
- Meng in een grote kom de ricotta, het ei, 100 gr Parmezaanse kaas en nootmuskaat tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de afgekoelde spinazie toe aan het ricottamengsel.
- Vet een rechthoekige ovenschaal in met olijfolie, voeg een flinke opscheplepel tomatensaus toe en verdeel het over de bodem van de schaal. Leg wat pompoenlasagne vellen in de schaal bedek met een laag tomatensaus, een derde van het spinazie- en ricottamengsel, en een derde van de overgebleven geraspte Parmezaanse kaas (gebruik je vingers om het gelijkmatig te verdelen). Breng op smaak met zout en peper indien gewenst.
- Herhaal de lagen drie keer. Bedek de bovenste laag met geraspte mozzarella. Bak de lasagne 35 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten is en mooi goudbuin is.
- Rooster ondertussen wat walnoten in een koekenpan boven laag vuur en serveer deze later met de lasagne!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 609
- Vetten: 43,9
- Koolhydraten: 14,5
- Vezels: 3,5
- Eiwitten: 35,2