Poolse koude rode bietensoep.

Poolse koude rode bietensoep (chłodnik)

Deze zomer heb ik een geweldige vakantie gehad in Polen. Naast het prachtige land, heb ik ook de heerlijke Poolse keuken ontdekt. Ik heb kennisgemaakt met verschillende gerechten die volledig nieuw voor me waren en waarvan ik vooraf nooit had gedacht dat ik ze zo lekker zou vinden. Een voorbeeld daarvan is chłodnik, een koude bietensoep. Ik weet wat je misschien denkt: dat klinkt niet erg lekker. Maar niets is minder waar! Het is een smaakvol, verfrissend en gezond gerecht.

Hoe maak je deze Poolse rode bietensoep?

Traditionele chłodnik wordt gemaakt met yoghurt (of kefir) en bouillon, gecombineerd met rode bieten en diverse groenten. Je begint met het koken van de rauwe bieten in de bouillon tot ze zacht zijn, waarna je ze volledig laat afkoelen. Ondertussen snijd je de radijsjes fijn, hak je de dille en rasp je de komkommer. Zodra de bieten en bouillon zijn afgekoeld, voeg je de yoghurt, dille en de groenten toe. De soep is klaar als hij minimaal 3 uur in de koelkast heeft gestaan en echt koud is. Bij de soep serveer je een gekookt eitje.

Tips

Laat de bieten na het koken sneller afkoelen door wat blokjes ijs toe te voegen aan de pan. De soep is lekker als lunch of diner. Je kunt er eventueel een belegd broodje bij serveren om het nog voedzamer te maken! Laat ons weten wat je van de soep vindt, door onderaan de pagina een reactie achter te laten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Poolse koude rode bietensoep.

Poolse koude rode bietensoep (chłodnik)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 1 review
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 10
  • Totale tijd: 210
  • Porties: 2 kommen 1x
  • Categorie: Lunch, Diner
  • Keuken: Pools

Ingrediënten

Schaal
  • 2 grote of 3 kleine rauwe rode bieten
  • 350 ml groentebouillon of 350 ml water en 1/2 bouillonblokje
  • 5 radijsjes
  • 1/2 komkommer
  • verse dille naar smaak
  • 200 ml volle yoghurt (of 100 ml yoghurt en 100 ml kefir)
  • 65 gr zure room (sour cream)
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 tl appelazijn
  • 2 eieren
  • 1 stengel bosui
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de bieten in stukjes. Doe de biet samen met de groentebouillon in de pan en kook de bieten in ca. 10 minuten gaar. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen. Voeg eventueel wat ijsblokjes toe om het proces te versnellen.
  2. Snijd ondertussen de radijs in kleine stukjes en rasp de komkommer. Snijd de dille fijn. Voeg dit bij de afgekoelde bieten en schep hier ook de yoghurt, sour cream, citroen en appelazijn. Meng goed. Proef en breng op smaak met peper en zout. 
  3. Doe een deksel op laat de soep verder afkoelen en echt koud worden in de koelkast (minimaal 3 uur) 
  4. Breng vlak voor het serveren een pan met water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook ze ongeveer 7,5 minuten of naar wens. Schil de eieren en snijd in vieren. Laat even kort afkoelen. Snijd ondertussen 1 stengel bosui fijn.
  5. Schep de soep in de 2 kommen en garneer met verse dille, bosui, ei en wat olijfolie.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 273
  • Vetten: 17,9
  • Koolhydraten: 12,5
  • Vezels: 4,1
  • Eiwitten: 13,1
Poolse koude rode bietensoep.

3 Reacties

  1. Heerlijk! Ik heb het gisteren gegeten, het hele gezin vond het heerlijk (normaal gesproken zijn ze niet zo dol op bietjes) Echt een goed recept!






    Reageer
  2. Klinkt heerlijk moet je de stukje biet ook pureren?

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*