Romige cajun kip met rijst en broccoli.

Romige cajun kip

Geniet van deze romige cajun kip, malse kippendijen in een kruidige marinade, gegaard in een romige saus met paprika en cherrytomaatjes. Pittig, hartig en onweerstaanbaar lekker! Heerlijk met bloemkoolrijst en bimi voor een snelle koolhydraatarme maaltijd.

Wat zijn cajun kruiden?

Cajunkruiden komen oorspronkelijk uit de Zuid-Amerikaanse keuken, met name uit Louisiana. Het is een pittige, rokerige kruidenmix met specerijen zoals paprikapoeder, knoflook, uienpoeder, oregano en soms een vleugje cayennepeper. In Nederland wordt het nog niet zo vaak gebruikt, en dat is eigenlijk zonde! Deze veelzijdige mix geeft gerechten in een handomdraai een kruidige kick en past perfect bij kip, vis en groenten.

We hebben de kruiden in dit recept gebruikt in de kipmarinade en vervolgens ook los toegevoegd aan de roomsaus, waardoor deze een heerlijke kruidige en licht pittige touch krijgt. Zo proef je bij elke hap die rijke, warme cajunsmaak!

Maak van dit eenpansgerecht een voedzame maaltijd

De Romige Cajun Kip maak je klaar in één pan, lekker makkelijk én minder afwas. De kip is op zichzelf al heerlijk door de kruidige marinade en de romige saus, maar om er een volwaardig diner van te maken, is het lekker om er nog iets bij te serveren. Wij hebben ervoor gekozen om het gerecht te serveren met bloemkoolrijst en bimi. Beide groenten roerbakken we kort in een pan en serveren we er los bij. Doordat de saus zo smaakvol is, hoef je aan deze bijgerechten verder niets meer toe te voegen. Een snelle, voedzame en heerlijke maaltijd!

Ik hoop dat je ervan geniet! Laat ons weten wat je ervan vindt door onderaan een reactie achter te laten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme dinerrecepten.

Romige cajun kip met kom rijst en broccoli.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Romige cajun kip met rijst en broccoli.

Romige cajun kip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 sterren uit 1 review
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 85
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Amerikaans

Ingrediënten

Schaal

Kip + marinade

  • 600 g kipdijfilet
  • 1 el cajun kruiden (zonder zout)
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 3/4 tl zout
  • 2 el olijfolie

Cajun roomsaus

  • 2 sjalotten
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl cajunkruiden
  • 200 ml kipbouillon (Soepfabriek) of 200 ml water met ⅓ blokje
  • 150 ml kookroom of slagroom
  • 125 gr cherrytomaten
  • Optioneel: 4 zongedroogde tomaten
  • Optioneel: ½ limoen uitgeknepen
  • zout en peper

Voor erbij

  • 1 grote broccoli of 400 g bimi
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el boter
  • 600800 gr bloemkoolrijst
  • Zout en peper
  • 2 handjes verse peterselie of koriander
  • 1 el citroensap (van ½ citroen)

Bereidingswijze

  1. Kruid de kippendijen rondom met cajunkruiden, uienpoeder, knoflookpoeder, oregano,gerookt paprikapoeder en zout. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en meng goed. Laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken, maar bij voorkeur langer.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote, diepe pan en schroei de kippendijen op hoog vuur 3-4 minuten per kant dicht. Haal ze uit de pan en zet apart. Snijd ondertussen de sjalotten en rode puntpaprika fijn en pers de knoflook.
  3. Fruit de sjalot, knoflook en rode puntpaprika in dezelfde pan op laag tot middelhoog vuur gedurende 5 minuten, onder regelmatig roeren, tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het gerookte paprikapoeder en de cajunkruiden toe, gevolgd door de kippenbouillon en de room. Roer alles goed door en breng aan de kook.
  4. Leg de kippendijen terug in de pan en voeg de cherrytomaatjes en eventueel zongedroogde tomaten toe. Zet de deksel op de pan en laat het geheel 15-20 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Roer af en toe en controleer of de saus en kip niet aan elkaar kleven.
  5. Bak de kip en saus de laatste 5 minuten zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Proef de saus en breng op smaak met extra zout en peper.
  6. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook deze in 5 tot 7 minuten gaar. Als je bimi gebruikt, kun je deze in een pan met olijfolie roerbakken.
  7. Voor de bloemkoolrijst: pers 2 teentjes knoflook en fruit deze in een grote koekenpan met boter. Voeg de bloemkoolrijst toe en bak 5 minuten, terwijl je af en toe omschept. Breng op smaak met zout en peper en roer op het einde fijngesneden peterselie of koriander en het citroensap door de rijst.
  8. Verdeel de rijst en de broccoli of bimi over 4 borden. Leg op de rijst een kippendijfilet en schep de saus erover.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 576
  • Vetten: 40,7
  • Koolhydraten: 12,1
  • Vezels: 8,7
  • Eiwitten: 35,1
Romige cajun kip met rijst en broccoli.

1 reactie

  1. Ramon Scheepers

    Erg lekker, blijvertje dit. Gemaakt met een frisse salade erbij. Saus bleef wat dun maar dat is op te lossen met een beetje arrowroot. Pittigheid valt reuze mee, goed te doen met kinderen.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*