Ingrediënten
Schaal
Kip + marinade
- 600 g kipdijfilet
- 1 el cajun kruiden (zonder zout)
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 3/4 tl zout
- 2 el olijfolie
Cajun roomsaus
- 2 sjalotten
- 1 rode puntpaprika
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl cajunkruiden
- 200 ml kipbouillon (Soepfabriek) of 200 ml water met ⅓ blokje
- 150 ml kookroom of slagroom
- 125 gr cherrytomaten
- Optioneel: 4 zongedroogde tomaten
- Optioneel: ½ limoen uitgeknepen
- zout en peper
Voor erbij
- 1 grote broccoli of 400 g bimi
- 2 teentjes knoflook
- 2 el boter
- 600 – 800 gr bloemkoolrijst
- Zout en peper
- 2 handjes verse peterselie of koriander
- 1 el citroensap (van ½ citroen)
Bereidingswijze
- Kruid de kippendijen rondom met cajunkruiden, uienpoeder, knoflookpoeder, oregano,gerookt paprikapoeder en zout. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en meng goed. Laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken, maar bij voorkeur langer.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote, diepe pan en schroei de kippendijen op hoog vuur 3-4 minuten per kant dicht. Haal ze uit de pan en zet apart. Snijd ondertussen de sjalotten en rode puntpaprika fijn en pers de knoflook.
- Fruit de sjalot, knoflook en rode puntpaprika in dezelfde pan op laag tot middelhoog vuur gedurende 5 minuten, onder regelmatig roeren, tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het gerookte paprikapoeder en de cajunkruiden toe, gevolgd door de kippenbouillon en de room. Roer alles goed door en breng aan de kook.
- Leg de kippendijen terug in de pan en voeg de cherrytomaatjes en eventueel zongedroogde tomaten toe. Zet de deksel op de pan en laat het geheel 15-20 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Roer af en toe en controleer of de saus en kip niet aan elkaar kleven.
- Bak de kip en saus de laatste 5 minuten zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Proef de saus en breng op smaak met extra zout en peper.
- Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook deze in 5 tot 7 minuten gaar. Als je bimi gebruikt, kun je deze in een pan met olijfolie roerbakken.
- Voor de bloemkoolrijst: pers 2 teentjes knoflook en fruit deze in een grote koekenpan met boter. Voeg de bloemkoolrijst toe en bak 5 minuten, terwijl je af en toe omschept. Breng op smaak met zout en peper en roer op het einde fijngesneden peterselie of koriander en het citroensap door de rijst.
- Verdeel de rijst en de broccoli of bimi over 4 borden. Leg op de rijst een kippendijfilet en schep de saus erover.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 576
- Vetten: 40,7
- Koolhydraten: 12,1
- Vezels: 8,7
- Eiwitten: 35,1