Salades staan voor veel mensen alleen op het menu in de zomer, maar met een paar kleine aanpassingen kun je ook in de herfst of winter genieten van een salade als lunch. In de winter voegen we zelf graag wat warme groenten toe en vervangen we bijv. komkommer door wortelen. Voedzaam, gezond en net zo lekker!
Salade met herfstgroente- en fruit
September en oktober zijn de maanden van de vijg. De vijg is een zoete vrucht die heel goed gaat met hartige ingrediënten zoals kaas. Voor dit recept gebruiken we geitenkaas als tegenhanger van de vijg en als eiwitbron. Voeg voldoende geitenkaas toe om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Geen van fan geitenkaas? dan is feta ook een lekkere optie in dit recept.
Wortels zijn in de herfst ook volop verkrijgbaar en kunnen op veel manieren bereid worden. Voor dit recept grillen we de wortels in de oven. Ze krijgen een zoete smaak in een krokant jasje. In plaats van wortel kun je ook een andere wortelgroente of pompoen gebruiken.
Voor de dressing gebruiken we een combinatie van tahin en balsamico. Je kunt ook alleen olijfolie en balsamico gebruiken of een andere dressing naar keuze.
Tips
De salade kun je ook koud eten zodat deze makkelijk mee te nemen is naar je werk. Je kunt hem van tevoren voorbereiden en meenemen in een bakje. Houd dan wel de dressing apart, zodat de salade lekker vers blijft. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme salade of herfstrecepten.
PrintSalade met geitenkaas, gegrilde wortel en vijg
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Lunch, Hoofdgerecht
Ingrediënten
Salade
- 2 stuks winterpeen
- 2 el olijfolie
- zout en peper
- 1 stengel bosui
- 1 vijg
- 1 avocado
- 2 el granaatappelpitjes
- 25 gr pecannoten
- 50 gr rucola
- 200 gr geitenkaas
- 10 gr verse basilicum
Dressing
- 1 el tahin (sesampasta)
- 1/2 el balsamico
- 1 el water
- 1/4 tl knoflookpoeder
- peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 210 graden. Schil de wortels en snijd deze in repen. Meng de wortel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Bak de wortel 30 minuten in de voorverwarmde oven, zet de laatste minuten eventueel nog even de grillstand aan. Je kunt de wortel ook in de airfryer bakken.
- Snijd ondertussen de bosui in dunne plakjes, de vijg in plakjes, de avocado in blokjes en haal de pitjes uit de granaatappel.
- Meng de ingrediënten voor de dressing en zet opzij.
- Rooster de pecannoten in een pannetje en zet opzij.
- Verdeel de rucola over 2 borden en verdeel er ook de vijg, avocado, granaatappel en bosui over.
- Haal de wortels uit de oven en verdeel over de borden. Brokkel de geitenkaas en de pecannoten over de borden.
- Garneer met de dressing en verse basilicum. Voeg eventueel nog extra peper en zout toe.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
- Calorieën: 590
- Vetten: 50,6
- Koolhydraten: 13,9
- Vezels: 6,7
- Eiwitten: 16,1