Ben je op zoek naar een smaakvol en voedzaam gerecht dat perfect past binnen een koolhydraatarm of keto-dieet? Deze gevulde spaghetti pompoen met spinazie is niet alleen heerlijk, maar ook eenvoudig te bereiden. Met de combinatie van romige spinazie, hartige kruiden en de unieke textuur van spaghettipompoen, is dit gerecht niet alleen voedzaam, maar ook echt lekker. Ideaal voor een drukke doordeweekse avond, maar ook een leuke optie om te serveren als je gasten hebt!
Hoe bereid je spaghetti pompoen?
Spaghetti pompoen is een bijzondere pompoensoort met een vlees dat een spaghetti-achtige structuur heeft. Je vindt hem in de meeste supermarkten tijdens het herfst- en winterseizoen. De smaak van spaghetti pompoen is vrij neutraal en minder zoet dan bijvoorbeeld flespompoen, waardoor het uitstekend te combineren is met diverse ingrediënten.
De bereiding is eenvoudig: snijd de pompoen doormidden en bak hem in de oven. Vervolgens kun je het vruchtvlees met een vork losmaken en het krijgt vanzelf de bekende spaghettistructuur.
Eerder hebben we een spaghetti pompoen bolognese gemaakt, maar dit keer kiezen we voor een herfstige vulling met spinazie, roomkaas en Parmezaanse kaas. Voor extra crunch voegen we pijnboompitten en walnoten toe. Superlekker, voedzaam en binnen een uurtje op tafel!
Tips
De spinazie à la crème maken we met kruidenroomkaas voor extra smaak. Als je dit te sterk vindt, kun je de kruidenroomkaas eenvoudig vervangen door gewone roomkaas. Daarnaast kun je de Parmezaanse kaas vervangen door feta voor een frisse twist. Restjes kun je in de koelkast bewaren en de volgende dag gemakkelijk opwarmen in de airfryer of oven! Benieuwd naar een andere pompoen spaghetti recept? Bekijk dan onze spaghetti pompoen bolognese.
PrintSpaghetti pompoen met spinazie en kaas
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 50
- Totale tijd: 60
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 1 spaghetti pompoen
- 2 el olijfolie
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 200 tot 300 gr verse spinazie
- 150 gr kruidenroomkaas of normale roomkaas
- snufje nootmuskaat
- snufje cayennepeper
- zout en peper naar smaak
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt of vlokken
- 30 gr pijnboompitten
- 30 gr walnoten (ongeroosterd)
- 2 handjes feta (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de spaghettipompoen in de oven, totdat hij is voorverwarmd. Zo wordt de schil warm en is hij makkelijker om te snijden. Gebruik een scherp mes om de spaghettipompoen in de lengte doormidden te snijden. Verwijder de zaden met een lepel en prik een paar keer in de schil van beide helften.
- Wrijf de binnenkant van elke helft in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Plaats de helften met de snijkant naar beneden op een bakplaat.
- Bak de pompoen ongeveer 35 tot 40 minuten, of totdat deze zacht is en gemakkelijk met een vork door te prikken. Let op: de baktijd kan variëren, afhankelijk van de grootte van de pompoen.
- Terwijl de pompoen in de oven zit, maak je de spinazievulling. Snijd de sjalot fijn en pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de sjalot en bak ongeveer een minuut, tot het begint te verkleuren. Voeg dan de knoflook toe en bak dit kort mee. Snijd de spinazie indien nodig in kleinere stukken en voeg deze toe aan de pan. Bak tot de spinazie is geslonken. Giet overtollig vocht af en roer de roomkaas, de helft van de Parmezaanse kaas, nootmuskaat en cayennepeper erdoor. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen tot hij hanteerbaar is. Gebruik vervolgens een vork om de binnenkant los te maken, zodat de ‘spaghetti’-achtige slierten ontstaan.
- Voeg het vruchtvlees toe aan de pan met de spinazie en roer dit goed door elkaar. Proef en voeg indien gewenst wat extra zout toe. Verdeel de groente vervolgens over de uitgeholde pompoenhelften.
- Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas, pijnboompitten en/of walnoten (je kunt deze ook na het bakken toevoegen) en, indien gewenst, extra geraspte kaas of feta.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en bak de gevulde pompoen 8-10 minuten. Zet vervolgens de oven op grillstand en bak nog eens 3-5 minuten, of totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1 gevulde pompoenhelft)
- Calorieën: 596
- Vetten: 48,7
- Koolhydraten: 13,5
- Vezels: 7
- Eiwitten: 22,4
Dit gaan we zeker vaker eten, heerlijk!
Heerlijk gerecht!
klinkt heerlijk, alles ligt klaar! maar toch een vraag, wanneer gebruik je de parmezaanse kaas? samen met de feta gratineren?
Hi Monique,
Deze stap waren we vergeten! Je voeg de helft van de kaas toe als je de pompoenslierten mengt met de spinazie en de rest als topping, voordat je de gevulde helften weer in de oven schuift.