De combinatie van zoet en pittig in dit gerecht met kipgehaktballetjes, broccoli en bloemkoolrijst is onweerstaanbaar lekker! We maken zelf een suikervrij zoet & pittig woksausje van sojasaus, sambal oelek, sesam en de zoetstof Sukrin Gold. Makkelijk, snel en boordevol groenten!
Het geheim van dit gerecht; de saus!
De saus is wat dit gerecht zo lekker maakt. De saus maak je heel snel en makkelijk door simpelweg de ingrediënten door elkaar te mengen. Gebruik het liefst verse gember en verse knoflook omdat deze veel meer smaak geven. Wil je het nog makkelijker maken? Gebruik dan gedroogde knoflook en gember. De saus gebruiken we om de kipgehaktballetjes en groente in te bakken en als garnering bij het opdienen van het gerecht.
We houden van veel groenten op je bord. Waar ontbijt nog weleens lastig kan zijn om groenten toe te voegen, is het bij het avondeten juist super makkelijk. We vervangen rijst door bloemkool. Deze koken we kort, maar je kunt de bloemkoolrijst ook bakken met kruiden voor extra smaak. Daarbij serveren we de gehaktballetjes met broccoli en bleekselderij. In totaal bevat een portie van dit gerecht 400 gram groenten. Ideaal dus als je de rest van de dag weinig groenten hebt gegeten.
Tips
In een dit wokgerecht met een Aziatisch tintje mag verse koriander niet ontbreken. Vind je koriander naar zeep smaken? Vervang het dan door peterselie of laat het helemaal weg. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dinerrecepten!
PrintSweet & Spicy kipgehaktballetjes met broccoli
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 50
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Oosters
Ingrediënten
Kipgehaktballetjes + groente
- 2 el blanke amandelen
- 2 stengels bleekselderij
- 1 stengel bosui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl verse gember (geraspt)
- 250 gr kipgehakt
- 2 el kokosmeel
- 1 el verse koriander, fijngesneden
- 1/4 tl chilivlokken
- 1/4 tl kurkuma
- zout en peper naar smaak
- 1 ei (M)
- 1 el sojasaus
- 1/2 el sesamolie
- 500 gr boccoli
- 250 gr bloemkoolrijst
- 1 stengel bosui (garnering)
- koriander (garnering)
Sweet & Spicy saus
- 60 ml water
- 40 ml sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 tl sambal oelek
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 duimpje gember, geraspt
- 1 el Sukrin Gold
- 1 tl sesamzaad, wit
- 1 tl sesamzaad, zwart
Bereidingswijze
- Rooster de amandelen in een koekenpan en zet opzij.
- Meng alle ingrediënten voor de saus en zet opzij.
- Snijd de bleekselderij in stukjes en zet opzij. Snijd vervolgens de bosui fijn, pers de knoflook en rasp de gember voor de gehaktballetjes. Voeg dit toe aan een kom samen met het kipgehakt, kokosmeel, gesneden koriander, chilivlokken, kurkuma, zout en peper, ei, sojasaus en sesamolie.
- Kneed met de handen goed door elkaar en maak 12 gehaktballetjes.
- Bak de gehaktballetjes in ca. 10 minuten goudbruin in een diepe hapjespan (met wat olie), goudbruin. Voeg vervolgens de bleekselderij toe en bak dit 5 minuten mee.
- Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook de roosjes in een steelpannetje gevuld met water ca. 5 minuten, beetgaar.
- Laat de broccoli uitlekken en voeg dit toe aan de pan met de gehaktballetjes. Schenk 2/3 van de saus in de pan en laat pruttelen.
- Kook of wok ondertussen in een aparte pan de bloemkoolrijst gaar. Snijd de bosui en koriander voor de garnering fijn.
- Verdeel de bloemkoolrijst over 2 borden en schep de groenten en gehaktballetje over de rijst. Garneer met de overgebleven saus, koriander, bosui en geroosterde amandelen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 579
- Vetten: 37,3
- Koolhydraten: 12,9
- Vezels: 17
- Eiwitten: 39,4
heerlijk gerecht.
bij gebrek aan bloemkoolrijst gekozen voor broccoli rijst, maar dat was geen probleem.
beetje onduidelijk wat bedoelt wordt met sojasaus, want die is meestal erg zout. ivm de naam vh recept gekozen voor ketjap manis (zoet). is geen soya saus natuurlijk, maat desalniettemin een heerlijk recept
was heerlijk.. Maar kun je ipv kipgehakt ook rund/half om half gehakt gebruiken. Vond namelijk het gehakt voor te draaien nogal nat..
Hi Patrick,
Zeker, je kunt ook een ander soort gehakt gebruiken 🙂
Wat was het lekker! Zeker voor herhaling vatbaar. Angela, wij genieten van jouw recpten.