Ingrediënten
Schaal
- 1 groene paprika
- 1 aubergine
- 1 sjalot
- 1/2 of 1 hele rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 3 stuks kippendijfilet met vel (ca. 500 gr)
- 1 el mediterrane kipkruiden
- zout en peper
- 2 el wokolie of olijfolie
- 1 duimpje verse gember
- 1/2 el kurkuma
- 1/2 el sereh poeder (of 1 stengel gekneusde citroengras)
- 200 ml kokosmelk, 17% vet
- 100 ml kippenbouillon Soepfabriek (of water met 1/2 blokje)
- 1 tl vissaus of sojasaus
- sap van 1/2 limoen
- handje verse thaise basilicum of koriander
- 600 gr bloemkoolrijst
- 3 handjes cashewnoten, geroosterd
Bereidingswijze
- Snijd de paprika in reepjes, de aubergine in blokjes en de sjalot, rode peper en knoflook fijn.
- Wrijf de kipdijfilets goed in met Mediterrane kipkruidenmix, zout en peper. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en leg de kip met het vel naar beneden in de pan. Bak zonder olie tot het vet uit het vel smelt en het goudbruin en krokant is. Draai de kip om en bak de andere kant kort aan. Haal de kip uit de pan en zet apart.
- Voeg een scheutje olie toe aan dezelfde pan en bak de aubergineblokjes tot ze goudbruin en licht gekaramelliseerd zijn. Haal uit de pan en zet apart.
- Voeg opnieuw een beetje olie toe en fruit de sjalot en knoflook tot ze beginnen te verkleuren. Rasp ondertussen de verse gember. Voeg de kurkuma, serehpoeder (of verse citroengras) en de de rode peper toe. Roer kort door.
- Voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe en roer de vissaus of sojasaus en aubergine erdoor. Breng het geheel aan de kook.
- Leg de kip terug in de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht 20-25 minuten sudderen met de deksel op de pan. Voeg de paprika pas de laatste 10 minuten toe zodat deze zijn bite behoudt.
- Pers de limoen uit in de pan en meng door de saus. Proef de saus en breng op smaak met extra zout en peper. Bestrooi met verse gesneden Thaise basilicum of koriander. Hak de cashewnoten in stukken.
- Bak of kook de bloemkoolrijst 2 tot 4 minuten in een koekenpan of in een pan met water
- Serveer de kip met bloemkoolrijst en geroosterde stukjes cashewnoten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 565
- Vetten: 36,7
- Koolhydraten: 12,9
- Vezels: 8,9
- Eiwitten: 41,4