Thaise kipgehaktballetjes met bloemkoolrijst.

Thaise kipgehaktballetjes met bloemkoolrijst

Nu de lente officieel is begonnen en het zonnetje zich steeds vaker laat zien, maken stamppotjes en stoofgerechten plaats voor frisse, lichte recepten. Deze Thaise gehaktballetjes met bloemkoolrijst zijn daar het perfecte voorbeeld van. Een smaakvolle en voedzame maaltijd boordevol groenten, met de pittige kick van rode currypasta en de romige zachtheid van kokosmelk. Licht, kruidig en ideaal voor een doordeweekse avond.

Hoe maak je koolhydraatarme gehaktballetjes sappig?

In veel recepten voor gehaktballetjes wordt paneermeel gebruikt om ze sappig te houden, ook na het bakken. In dit recept laten we het paneermeel achterwege en gebruiken we in plaats daarvan een klein beetje kokosmeel. We braden de gehaktballetjes kort aan voor een goudbruin randje en laten ze daarna rustig garen in de saus. Zo blijven ze heerlijk mals en krijgen ze extra veel smaak dankzij de currypasta en romige kokosmelk.

Terwijl de balletjes pruttelen, maken we in een handomdraai de bloemkoolrijst klaar. Dat zorgt niet alleen voor een lichte, koolhydraatarme basis, maar ook voor een mooie balans in het gerecht. Alles bij elkaar staat deze maaltijd in ongeveer 30 minuten op tafel , ideaal voor drukke doordeweekse dagen, zonder concessies te doen aan smaak of voedingswaarden.

Tips

We voegen koriander toe aan de gehaktballetjes én gebruiken het als frisse topping. Geen fan van koriander? Vervang het door platte peterselie, net zo lekker en een stuk milder van smaak. De curry en gehaktballetjes zijn de volgende dag ook koud verrassend lekker. Ideaal als snelle lunch of lichte maaltijd. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme dinerrecepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Thaise kipgehaktballetjes met bloemkoolrijst.

Thaise kipgehaktballetjes met bloemkoolrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.7 sterren uit 3 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 55
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Thais

Ingrediënten

Schaal

Kipgehaktballetjes

  • 450 g kipgehakt
  • 2 stengels lente-ui (groene gedeelte)
  • handje verse koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl versgeraspte gember
  • 2 el sojasaus
  • 1 ei (M)
  • 15 g kokosmeel
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1/4 tl chilivlokken

Curry saus

  • 30 g boter
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 duimpje gember
  • 2 el rode currypasta
  • 400 ml ongezoete volle kokosmelk
  • 2 tot 3 el sojasaus

Voor erbij

  • 1 el olijfolie
  • 800 g boemkoolrijst
  • zout en peper
  • handje verse koriander (fijn, gesneden)
  • limoen
  • chilivlokken

Bereidingswijze

  1. Snijd de, lente-ui en koriander zo fijn mogelijk. Pers een teentje knoflook en rasp een stukje gember (ter grootte van een duim).
  2. Voeg alle ingrediënten voor de gehaktballetjes toe aan een kom en meng goed. Gebruik een ijsschep of een grote eetlepel om gelijke porties te maken en rol er stevige balletjes van.
  3. Verhit een hapjespan op middelhoog vuur en smelt de boter. Leg de gehaktballetjes in de pan en bak ze 3–4 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Haal ze daarna uit de pan – ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, want ze garen verder in de saus.
  4. Snijd de ui en paprika voor de saus in dunne reepjes. Pers de teentjes knoflook en rasp opnieuw een stukje gember.
  5. Voeg de ui en paprika toe aan de pan en bak 4–5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg dan de knoflook, gember en rode currypasta toe en roer goed, zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden.
  6. Voeg kokosmelk en sojasaus toe. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat de gehaktballetjes garen. Leg de gehaktballetjes terug in de pan, zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Maak ondertussen de bloemkoolrijst. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en roerbak de bloemkoolrijst in 4–5 minuten gaar. Breng op smaak met zout, peper, fijngehakte koriander en een scheutje limoensap.
  8. Verdeel de bloemkoolrijst over de borden, schep de gehaktballetjes en saus erover en garneer met een kneepje verse limoensap, extra koriander, lente-ui en eventueel wat chilivlokken.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 601
  • Vetten: 46,3
  • Koolhydraten: 12
  • Vezels: 9,2
  • Eiwitten: 29,3
Thaise kipgehaktballetjes met bloemkoolrijst.

3 Reacties

  1. Thea Bergmans

    Een nieuw recept maar weer ontzettend lekker. Mijn partner houdt niet van curry maar dit vond hij heerlijk. Echt weer een blijver.






    Reageer
  2. Annette Holleman

    Wat een heerlijk gerecht! Super!!
    Echt weer een blijvertje waar we blij van worden!👍👍






    Reageer
  3. Erg lekker! De kokosmeel heb ik vervangen door kokosrasp, goeie vervanger voor paneermeel. Ik hou niet van saus dus die heb ik niet gemaakt, en bij de bloemkoolrijst heb ik nog extra paprika aan toegevoegd.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*