Met dit recept maak je gemakkelijk zelf heerlijke frisse tzatziki. Deze Griekse dip gemaakt van yoghurt en komkommer is super lekker om te serveren bij een stukje vlees of als dipsaus bij een borrelhapje. Zelf tzatziki maken is niet heel ingewikkeld. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je tijdens de bereiding goed op moet letten. Zo is het belangrijk om de geraspte komkommer goed uit te laten lekken. Hoe minder vocht in de komkommer, hoe lekkerder de tzatziki wordt. Verder is het belangrijk om de tzatziki te laten rusten in de koelkast (het liefst een hele nacht). Hierdoor kan de knoflook goed in de yoghurt trekken en wordt de smaak lekkerder en minder scherp. Als je de stappen goed volgt, is je tzatziki geweldig van smaak. Tzatziki past ook prima binnen een koolhydraatarm of keto dieet. Een royaal portie bevat namelijk slechts 3,9 gr koolhydraten!
Tips
Met dit recept maak je tzatziki voor 4-6 personen. Tzatziki kun je serveren als saus bij een stukje gegrilde kipfilet of ander stukje vlees. Het is ook mogelijk om het als dipsaus te serveren met snoepgroente of koolhydraatarme crackers. In dit recept hebben wij dille gebruikt als smaakmaker, maar het is ook mogelijk om verse munt te gebruiken. Je kunt de tzatziki na bereiding maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere keto recepten!
Tzatziki zelf maken
- Bereidingstijd: 15
- Totale tijd: 15
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Snacks
- Keuken: Grieks
Ingrediënten
- 350 gr Griekse yoghurt (10% vet)
- 1/2 komkommer
- 1 tot 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el witte azijn
- 1/2 el citroensap
- 1 el dille of munt
- 1/2 tl zout
Bereidingswijze
- Maak een halve komkommer schoon en rasp deze vervolgens boven een grote kom fijn. Doe de geraspte komkommer samen met een el azijn en een beetje zout in een zeef. Druk vervolgens m.b.v. een lepel al het vocht uit de komkommer. Herhaal dit, totdat al het overtollige vocht is verwijderd.
- Snijd vervolgens de munt of dille fijn en voeg dit toe aan de kom met de komkommer. Voeg vervolgens ook de yoghurt, olijfolie, geperste knoflook, citroensap en zout toe. Meng de inhoud van de kom met een garde goed door elkaar.
- Dek de kom af en zet de tzatziki even in de koelkast (het liefst een hele nacht). Serveer de tzatziki bij een stukje vlees of als dip bij crackers of snoepgroente. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 155
- Vetten: 13,5
- Koolhydraten: 3,9
- Eiwitten: 4,2
zeker lekker. We zijn maar met z’n tweeën, daardoor behoorlijk wat over. Geserveerd bij de gevulde aubergine. Komende week maak ik nog gevulde paprika. Daar zal het vast ook goed bij smaken.
Lekker hoor
Alleen de komkommer doe ik anders: midden ( zaadjes) eruit en bij de sla doen.
de halve komkommer daarna in kleine stukjes snijden. klaar
Heerlijk
Gemaakt en was super lekker👌
We hebben ‘m net gemaakt en hij is heerlijk!