Sushi liefhebber opgelet! Met dit recept zet je binnen een half uur een heerlijke low carb & vegan poké bowl met tofu op tafel. Deze kleurrijke poké bowl maak je met bloemkoolrijst, verse groente en tofu. Het fijne aan dit recept is dat je de avond vooraf de tofu al kunt bakken zodat je de avond zelf gelijk aan de slag kunt met het opmaken van deze gezonde bowl! Geen fan van tofu? Bekijk dan onze recept voor koolhydraatarme poké bowl met gerookte zalm.
Vegan poké bowl maken
In dit recept hebben we rauw of gerookte zalm vervangen door een vegan alternatief: tofu. Tofu is een plantaardig eiwitbron dat is gemaakt van sojabonen. Tofu bevat iets minder eiwitten dan zalm. Het is daarom belangrijk om van de tofu iets meer te nemen dan dat je zou doen bij zalm of een ander dierlijk eiwit. Een blok tofu (naturel) heeft weinig smaak. De tofu brengen we op smaak door het even te marineren in sojasaus en diverse kruiden. Dit geeft de tofu een lekker hartig smaakje. De sushirijst hebben we vervangen door bloemkoolrijst. Verder vullen we de bowl aan met groente, zoals veldsla, radijs, lente-ui en wortel.
Tips
Je kunt de tofu eventueel vervangen door een ander vega alternatief, zoals tempeh of dierlijk eiwit, zoals zalm of garnalen. Serveer je poké bowl met een beetje sojasaus, wasabi of mayonaise. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.
Vegan poké bowl met tofu
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 30
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
Bowl
- 350 gr tofu
- 1/2 el sesamolie
- 2 el tamari of sojasaus
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl chilivlokken
- 2 teentjes knoflook
- 1 el passata (tomatenpulp)
- zout en peper naar smaak
- 4 radijsjes
- 1 avocado
- 2 stengels lente-ui
- 2 grote wortelen of 100 gr peen julienne
- 25 gr veldsla
- 400 gr bloemkoolrijst
- 2 el sesamzaad
Saus
- 30 ml sojasaus
- 1/2 el sesamolie
- 1 el Sukrin Gold stroop
- 1 el sesamzaad
Bereidingswijze
- Laat de tofu uitlekken en dep droog. Snij in blokjes en voeg deze toe aan een grote mengkom
- Maak een marinade van de sesamolie, tamari, gemberpoeder, chilivlokken, knoflook (geperst), passata, peper en zout. Schenk de marinade over de tofu en roer goed. Laat minimaal 20 minuten marineren. Roer tussendoor een paar keer zodat de tofu van alle kanten gemarineerd is.
- Bak de bloemkoolrijst in een koekenpan in ca. 2 minuten beetgaar. Laat de bloemkoolrijst goed afkoelen.
- Snij ondertussen de radijs, avocado en lente ui in schijfjes. Schil de buitenkant van de wortel af en schil of gebruik een keukenmachine om van de wortel slierten te maken of gebruik kant-en-klare peen julienne.
- Bak de tofu rondom goudbruin en laat afkoelen. Maak vervolgens de saus door de sojasaus, sesamolie, suikervrije siroop en sesamzaad met elkaar te mengen.
- Ga verder met de opmaak van de bowl. Verdeel de tofu, radijsjes, avocado, wortel en veldsla over de twee borden. Garneer met de lente ui en sesamzaad. Serveer de bowl met de zelfgemaakte saus.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 bowl
- Calorieën: 507
- Vetten: 33,5
- Koolhydraten: 13,1
- Vezels: 10,9
- Eiwitten: 31,8