Ingrediënten
Schaal
- 4 stronken witlof (500 gr)
- 1/2 knolselderij (ca. 250 gr)
- 300 ml volle melk
- 200 ml kookroom
- 400 gr bloemkoolroosjes
- 1 tl nootmuskaat
- 1/2 tl zout
- 30 gr geraspte kaas (voor saus)
- 1 tot 2 el milde mosterd
- 8 plakjes mosterdspek of ham
- 70 gr geraspte kaas (voor topping)
- extra zout en peper
Bereidingswijze
- Spoel de stronkjes witlof en kook ze in een bodempje water 5 minuten. Haal ze voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet. Dep de stronkjes droog met keukenpapier en knijp ze licht uit om overtollig vocht te verwijderen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden of 200 graden op boven-en onderwarmte.
- Schil de halve knolselderij en snijd deze in stukken. Breng de melk en kookroom aan de kook met de knolselderij, bloemkoolroosjes, 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl zout en zwarte peper naar smaak. Laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde saus. Roer 30 gram geraspte kaas erdoor en breng op smaak met extra zout en peper naar wens.
- Halveer de uitgelekte stronkjes en verwijder de bittere kern en het harde uiteinde. Bestrijk elke halve stronkje met mosterd met behulp van een kwastje. Wikkel daarna elk stuk witlof in een plakje mosterdspek of ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus erover en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
- Plaats de ovenschaal in de oven en bak de witlof 25 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Tips
Je kunt de volle melk en kookroom ook vervangen door plantaardige melk en room. De saus bevat dan aanzienlijk minder koolhydraten, maar de smaak zal wel veranderen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 696
- Vetten: 43,3
- Koolhydraten: 28,7
- Vezels: 12
- Eiwitten: 42,2