Deze heerlijke schotel met witlof en zalm is een variatie op de klassieke witlofschotel met ham. De licht bittere smaak van witlof gaat perfect samen met de zoute gerookte zalm en de zachte bloemkoolpuree. Het gerecht is super makkelijk om te maken en zet je binnen 40 minuten op tafel!
Witlof met zalm maken
Witlof met zalm wordt vaak geserveerd in een roomkaas sausje. Wij hebben ervoor gekozen om een lichtere variant te maken en de witlof te serveren in bloemkoolpuree. De bloemkoolpuree maak je enkel door de bloemkoolroosjes te koken en daarna met zout en peper te pureren. De witlof kook je even voor, afhankelijk van je eigen smaak kook je dit voor 4 minuten. Wil je liever een zachtere witlof, maak er dan 6 minuten van of wil je juist liever een bite houden? Dan zou je het niet hoeven koken en kun je het direct op de bloemkoolpuree leggen. De witlof wordt dan kort gebakken in de oven.
Tips
Geen fan van bloemkool? Maak dan knolselderij, je kunt hiervoor de zelfde verhoudingen gebruiken. Het is ook mogelijk om de witlof met zalm in roomkaas te bakken. Meng hiervoor 200 g roomkaas met 25 ml slagroom, een snufje zout, peper en dille. Als je kiest voor de roomkaassaus zal het gerecht wel rijker zijn aan calorieën en vet. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk ook onze andere diner recepten voor meer inspiratie
Witlof met zalm
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
Bloemkoolpuree
- 400 gr bloemkoolroosjes
- 20 gr ongezouten roomboter
- 30 ml slagroom
- 25 g geraspte kaas voor ovengratin
- zout en peper naar smaak
Witlof met zalm
- 4 tot 5 kleine stronken witlof (450 gr)
- 50 gr geraspte kaas voor ovengratin
- 100 gr gerookte zalm
- 1 el verse dille
- 20 gr pijnboompitten
Bereidingswijze
- Pak de bloemkool erbij en snijd deze in roosjes. Breng vervolgens een pan met water aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook ze in ongeveer tot 10 tot 12 minuten beetgaar. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken in een vergiet. Hoe droger de roosjes, hoe lekkerder de puree.
- Doe de uitgelekte bloemkool terug in de pan. Voeg de boter, de slagroom en kaas toe en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Maak de witlof schoon en verwijder het buitenste blad. Halveer de witlof en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water aan de kook en voeg de witlof toe. Kook de witlof 4 minuten en laat goed uitlekken
- Schep de bloemkoolpuree op de bodem van ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas. Leg de stronken op de bloemkoolpuree en bedek elke stronk met gerookte zalm.
- Snijd verse dille fijn en strooi dit samen met de pijnboompitten over de schaal. Bak de witlof met zalm 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel de schotel in 2 porties en serveer.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de schotel)
- Calorieën: 509
- Vetten: 35,2
- Koolhydraten: 14,1
- Eiwitten: 31,1
Superlekker!
Een blijvertje!
Heerlijk, voor herhaling vatbaar !!
Top gerecht! Heerlijk gegeten!
Lekker gerecht, al een aantal keer gemaakt en dit recept is een blijver! Prima voor als je op de koolhydraten let.
Echt heel lekker!
Ontzettend lekker. Absoluut één van mijn favorieten. En ik heb al een heleboel recepten van deze site geprobeerd (die ook allemaal lekker zijn)
Lof met zalm. Heerlijk inplaats van ham.
Zeker een aanrader. We hebben heerlijk gegeten en mijn man vind de recepten die ik maak ook heerlijk.