Ingrediënten
Schaal
Bloemkoolpuree
- 400 gr bloemkoolroosjes
- 20 gr ongezouten roomboter
- 30 ml slagroom
- 25 g geraspte kaas voor ovengratin
- zout en peper naar smaak
Witlof met zalm
- 4 tot 5 kleine stronken witlof (450 gr)
- 50 gr geraspte kaas voor ovengratin
- 100 gr gerookte zalm
- 1 el verse dille
- 20 gr pijnboompitten
Bereidingswijze
- Pak de bloemkool erbij en snijd deze in roosjes. Breng vervolgens een pan met water aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook ze in ongeveer tot 10 tot 12 minuten beetgaar. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken in een vergiet. Hoe droger de roosjes, hoe lekkerder de puree.
- Doe de uitgelekte bloemkool terug in de pan. Voeg de boter, de slagroom en kaas toe en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Maak de witlof schoon en verwijder het buitenste blad. Halveer de witlof en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water aan de kook en voeg de witlof toe. Kook de witlof 4 minuten en laat goed uitlekken
- Schep de bloemkoolpuree op de bodem van ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas. Leg de stronken op de bloemkoolpuree en bedek elke stronk met gerookte zalm.
- Snijd verse dille fijn en strooi dit samen met de pijnboompitten over de schaal. Bak de witlof met zalm 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel de schotel in 2 porties en serveer.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de schotel)
- Calorieën: 509
- Vetten: 35,2
- Koolhydraten: 14,1
- Eiwitten: 31,1