We hebben weer een heerlijk herfst- en wintersoepje voor jullie gemaakt. Dit keer een wortel-pompoensoep met lekker veel kruiden en als topping zachte kabeljauwfilet. Dit gezonde, verwarmende soepje zet je binnen een half uurtje op tafel!
Wortel-pompoensoep maken
Pompoen is deze maand goed verkrijgbaar in de supermarkten en ook regelmatig in de aanbieding. Elke pompoen heeft een andere smaak, maar ze kunnen allemaal gebruikt worden voor een soep. Voor deze soep gebruiken we flespompoen. Bij deze pompoen kun je de schil ook eten. Naast de pompoen gebruiken we wortel als basis. Het soepje brengen we op smaak met citroengras, kurkuma en gember.
In dit recept gebruiken we verse citroengras, kurkuma en gember. Deze kruiden zie je vaak terug in de Aziatische keuken. De verse specerijen in combinatie met de kokosmelk geven deze soep een Aziatisch tintje. Om de soep vullend en verzadigd te maken voegen we kabeljauw toe. Een topping voor soep is niet alleen heel lekker, maar ook belangrijk voor de juiste hoeveelheid eiwitten.
Tips
Bij het opdienen kun je nog wat verse kruiden als koriander of tijm toevoegen. De kabeljauw kun je ook vervangen door kippendij of een andere bron van eiwit. Serveer eventueel bij het kommetje soep een sneetje notenbrood of een koolhydraatarm bolletje! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten!
Wortel-pompoensoep met kabeljauw
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 30
- Porties: 4 kommen 1x
- Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
Ingrediënten
- 500 gr winterpeen
- 10 cm verse gember
- 1 vers stukje kurkuma
- halve flespompoen
- 1 grote ui
- 2 tot 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 1 el olijfolie
- 600 ml water
- 2 tl bottenbouillonpoeder (optioneel)
- 1 groente bouillonblokje
- 400 ml kokosmelk, 17% vet
- 2 el roomboter of bakboter
- kabeljauwfilet (100 gr p.p.)
- zout en peper
- peterselie of koriander (optioneel)
Bereidingswijze
- Schil de wortel, gember en kurkuma. Spoel de pompoen af en snijd deze samen met de ui, knoflook, rode peper, gember en kurkuma in kleine stukken. Kneus het citroengras en snijd in stukken van 5 cm.
- Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui en knoflook in de pan en voeg daarna de rest van de gesneden groente toe. Bak de groente ongeveer 5 minuten, onder voortdurend roeren.
- Voeg het water en de bouillon toe aan de pan met groente en breng aan de kook. Voeg de kokosmelk en laat 20 minuten zachtjes pruttelen boven een laag vuur.
- Haal de pan van het vuur en verwijder de stukken citroengras. Pureer de soep met een staafmixer, totdat er geen stukjes meer in zitten.
- Laat de soep even afkoelen en bak ondertussen de kabeljauw. Voeg hiervoor wat bakboter toe aan een koekenpan en kruid de kabeljauw met wat zout en peper. Bak de kabeljauw 3 tot 4 minuten per kant.
- Verdeel de soep over 4 borden en voeg per kom een portie kabeljauw toe en garneer eventueel met peterselie of koriander. Serveer en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 kom met 100 g kabeljauw
- Calorieën: 385
- Vetten: 25,6
- Koolhydraten: 11,9
- Vezels: 7,4
- Eiwitten: 21,1
heel verrassend met de kabeljauw. heerlijk
Lekkere herfstsoep/Halloween soep
Heerlijke soep, ik heb i.p.v. citroengras kerriepoeder en komijnpoeder toegevoegd, recept voor herhaling vatbaar, merci!
Super lekker soepje