Na het succes van ons Peruaanse kiprecept, hebben we nu een nieuw recept met gekruide kip en saus! Dit keer hebben we inspiratie opgedaan uit de Midden-Oosterse keuken en heerlijke kipspiesjes gekruid met za’atar gemaakt. De gekruide kipspiesjes serveren we op een bedje van bloemkoolrijst, boerenkool en verse kruiden met daarbij een zelfgemaakte tahinsaus. Deze heerlijke maaltijd zet je binnen 30 minuten op tafel!
Wat is za’atar?
De kip kruiden we in dit recept met za’atar. Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het is een mengsel van sesamzaad, tijm en sumac. Sumac is een kruid gemaakt van een zuur, fruitig besje. Deze combinatie van kruiden wordt vaak gebruikt in Midden-Oosterse gerechten. Vooral bij vlees en visgerechten is dit kruid geliefd. Je kunt het kant- en klaar kopen bij de supermarkt, kruidenwinkel of zelf mengen.
Andere smaakmakers in dit gerecht
De kip serveren we op een bedje van bloemkoolrijst. De bloemkoolrijst krijgt in dit recept een hele andere smaak doordat we deze mengen met gebakken boerenkool en verse kruiden. Bak eerst de boerenkool even kort aan voordat je de bloemkoolrijst toevoegt. De kruiden kun je er op het einde aan toevoegen. Deze hoeven niet lang meegebakken te worden.
De zelfgemaakte tahinsaus maakt dit gerecht helemaal af. Tahin is sesampasta (fijngemalen sesamzaad) en vormt de basis voor veel sauzen en spreads in de Arabische, zoals bijv. hummus. We voegen voor extra smaak wat knoflook, appelazijn en limoen toe aan de pasta. Zo maak je in een handomdraai een lekker sausje.
Tips
Als je houdt van gebakken ui kun je ook nog een extra sjalotje bakken en deze door de bloemkoolrijst doen. Geen fan van bloemkoolrijst? De gekruide kipspiesjes zijn ook lekker om te serveren met bijv. gekookte broccoli en een avocado. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kip en diner recepten.
Za’atar kip met gekruide bloemkoolrijst
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 35
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Midden-Oosten
Ingrediënten
Kipspiesjes
- 300 gr kipdijfilet
- 2 el olijfolie + extra voor het bakken
- 1 tl gemalen koriander
- 1,5 el za’atar kruiden
- zout en peper
- 2 sjalotten
Bloemkoolrijst
- 15 gr verse peterselie
- 15 gr verse koriander
- 10 gr verse bieslook
- 100 gr boerenkool
- 1 teentje knoflook, geperst
- 300 gr bloemkoolrijst
- 1/2 tl kurkuma
- zout en peper naar smaak
Tahinsaus
- 3 el tahin
- 1 tl appelazijn
- sap van 1/4 limoen
- 1 teentje knoflook, geperst
- 40 ml water
Bereidingswijze
- Snijd de kip in blokjes. Meng in een kom de olijfolie, gemalen koriander, za’atar en wat zout en peper naar smaak. Voeg de kipblokjes toe en roer goed door elkaar.
- Snijd de verse kruiden voor de bloemkoolrijst fijn en zet opzij. Snijd vervolgens de sjalot in grove stukken en rijg deze om en om met de kipblokjes aan een satéstokje.
- Meng voor de saus alle ingrediënten behalve het water goed door elkaar. Voeg druppelsgewijs het water aan de tahin toe totdat er een mooie gladde saus ontstaat en zet opzij.
- Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en verwarm de boter of olie in de pan. Doe de kipspiesjes in de pan en bak rondom bruin en gaar
- Verwarm ook gelijk een wokpan samen met wat olie op hoog vuur. Roerbak de boerenkool beetgaar. Voeg na een paar minuten de knoflook en dan de bloemkoolrijst toe en roerbak totdat deze gaar is. Voeg de gesneden kruiden samen met kurkuma toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de bloemkoolrijst over 2 borden en leg de kipspiesjes erbij. Serveer met de tahinsaus. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 492
- Vetten: 32,3
- Koolhydraten: 8,9
- Vezels: 8,6
- Eiwitten: 37,2
Heerlijk en super snel en gemakkelijk gemaakt. Een echte aanrader.
Super dat je dit deelt
Wat eet ik lekker