Zalm met pompoen en pistachetopping.

Zalm met pompoen en pistache-topping

We zouden allemaal wat vaker vette vis op het menu moeten zetten. Wilde zalm is een uitstekende keuze, aangezien het rijk is aan omega-3-vetzuren die we in de herfst en winter extra goed kunnen gebruiken. In dit recept laten we zien hoe je zalm met de smaken van herfst en winter bereid. We bakken de filet in de oven met een topping van pistachenoten en serveren naast de zalm een heerlijke romige pompoenpuree.

Zalm met de smaak van herfst en winter

Met zalm kun je echt lekker experimenteren. Deze keer kiezen we ervoor om de zalm te omhullen met een korst van pistachenoten, verse kruiden, olijfolie en sesamzaad om zijn textuur en smaak te versterken. Een belangrijk aandachtspunt bij het bereiden van zalm is het voorkomen van te lang bakken, wat resulteert in een droge en smaakloze vis. De exacte baktijd in de oven is sterk afhankelijk van de dikte van de zalm. Voor een zalmfilet van ongeveer 2,5 cm dikte wordt een baktijd van 8-10 minuten geadviseerd. Bij dikkere stukken zalm dient de baktijd te worden verlengd tot ongeveer een kwartier. De zalm is klaar wanneer het visvlees gemakkelijk van de zalm kan worden gescheiden.

Bij de zalm serveren een zelfgemaakte pompoenpuree. Pompoen is het hele jaar verkrijgbaar, maar in de wintermaanden in het seizoen. We koken de pompoen en pureren deze met een staafmixer tot een puree. We gebruiken voor dit recept een hokkaido pompoen, maar je kunt ook een flespompoen gebruiken. Naast de pompoen gebruiken we venkel. De venkel heeft heel veel gezondheidsvoordelen en levert veel vitamines en mineralen, maar weinig calorieën en koolhydraten.

Variatietip

In plaats van pompoenpuree kun je ook een andere groentepuree gebruiken zoals wortelpuree, koolraappuree of knolselderijpuree. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zalm met pompoen en pistachetopping.

Zalm met pompoen en pistache-topping

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 3.7 sterren uit 3 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner

Ingrediënten

Schaal

Zalm

  • 1 venkel (incl. takjes)
  • 2 stuks zalmfilet (2x120 gr)
  • 300400 gr pompoen

Marinade

  • 1 el olijfolie
  • 1,5 el tahin (sesampasta)
  • 1/2 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Topping

  • 50 gr pistachenoten, ongezouten
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gr platte peterselie
  • 5 gr verse dille
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el citroensap
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  2. Snijd de venkel (bewaar ook de takjes) in reepjes en verdeel deze over de ovenschaal. Druppel er wat olijfolie overheen en voeg peper en zout toe. Bak de venkel 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Schil ondertussen de pompoen en snijd deze in blokjes. Breng een pan met een laagje water aan de kook en kook de pompoen in 10 tot 15 minuten zacht.
  4. Meng de ingrediënten voor de marinade van de zalm en zet dit apart.
  5. Ga nu aan de slag met de topping door de pistachenoten te pellen en in kleinere stukken te snijden. Snijd dan ook de knoflook, peterselie, dille en de takjes van de venkel fijn.  Doe dit samen met de noten in een kom en voeg olijfolie, peper, zout, sesamzaad en citroensap toe. Roer goed en zet opzij.
  6. Dep de zalmfilets droog. Smeer de bovenkant van de zalm in met de marinade en strooi de topping er overheen. Haal de ovenschaal uit de oven en leg de zalm naast de venkel. Bak nog een 8 tot 15 minuten, totdat zalm gaar is.
  7. Pureer ondertussen de pompoen en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over 2 borden en leg de zalm en venkel erbij. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 602
  • Vetten: 45,9
  • Koolhydraten: 10,9
  • Vezels: 6,4
  • Eiwitten: 32,8

 

Zalm met pompoen en pistachetopping.

6 Reacties

  1. De staat bij ons in de favorieten van zalm gerechten, iets anders dan normaal.
    Toppie!!






    Reageer
  2. Heerlijk! Een smaak explosie! Al meerdere keren gemaakt ook voor gasten. Deze blijft op ons menu staan!






    Reageer
  3. kan de venkel door een andere groente worden vervangen?

    Reageer
  4. Verrassend lekker! (wel veel werk met de nootjes pellen maar kan ook op een ander momentje of misschien een andere noot gebruiken? ) We hebben genoten en zeker voor herhaling vatbaar. !!

    Reageer
  5. Was geen succes. Hele rare combinatie van smaken. De dressing smaakt totaal niet bij zalm. En de venkel als losse groenten is veel te overheersend erbij. Vreemd recept!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*