Zuurkool-ovenschotel met gehakt

Koolhydraatarme ovenschotels, ik kan er geen genoeg van krijgen! Vandaag deel ik met jullie een van mijn favoriete ovenschotels, een zuurkool-ovenschotel met gehakt. Voorheen at ik deze zuurkool-ovenschotel altijd met aardappelpuree en gehakt. In dit recept heb ik de aardappelpuree vervangen met bloemkoolpuree. Hierdoor bevat de ovenschotel meer groente en minder koolhydraten. De ovenschotel heb ik op smaak gebracht met gebakken spekjes, mosterd, kerriepoeder en geraspte kaas. Het resultaat: een heerlijke frisse en voedzame ovenschotel met veel groente en weinig koolhydraten.

Bereidingstips:
Bij het maken van dit recept twijfelde ik erover om ook een rookworst toe te voegen aan de ovenschotel. Uiteindelijk koos ik ervoor om alleen gehakt en spekjes te gebruiken, omdat ik bang was dat het anders wel heel veel vlees zou zijn. Dit was echter niet het geval, een rookworst had er nog prima bij gekund. Dus als je van vlees houdt kun je eventueel nog een extra rookworst toevoegen aan het recept. Verder kun je de ovenschotel na het bakken prima in de koelkast bewaren en later in de oven opwarmen. Ideaal na een drukke dag werken of als je geen zin hebt om aan het eind van de dag uitgebreid te koken. Ik hoop dat jullie deze ovenschotel ook zo lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Bekijk ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zuurkool-ovenschotel met gehakt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 44 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal
  • 550 gr bloemkool of 1 kleine bloemkool
  • 500 gr rundergehakt
  • 125 gr spekblokjes
  • 250 gr zuurkool, uitgelekt
  • 150 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • 1 kleine ui
  • scheutje melk
  • 12 tl mosterd (naar smaak)
  • 2 tl kerriepoeder
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: rookworst

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens de bloemkool in roosjes en kook de bloemkool totdat je er met een vork in kunt prikken, ongeveer 10-15 minuten.
  2. Snijd ondertussen de ui in kleine stukjes. Verwarm een el olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui. Voeg de spekblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg als de spekblokjes gaar zijn het gehakt toe en bak dit 5-8 minuten mee. Laat na het bakken voorzichtig het overtollige vocht in de pan uitlekken.
  3. Laat vervolgens de zuurkool uitlekken in een vergiet en zorg ervoor dat het meeste vocht uit de kool is verwijderd. Voeg dan de zuurkool, mosterd en kerriepoeder toe aan de pan met het gehakt. Meng alles goed door elkaar en zet na een paar minuten het vuur uit.
  4. Giet vervolgens de gekookte bloemkool goed af m.b.v. een vergiet. Doe bloemkool terug in de pan waarin je het hebt gekookt en breng op smaak met zout en peper. Voeg een klein scheutje melk toe en pureer de bloemkool met een staafmixer tot puree.
  5. Schep het gehakt met de zuurkool, spekjes en ui in een ovenschaal en leg eventueel plakjes rookworst over het gehakt. Lepel daarna de bloemkoolpuree over het zuurkoolmengsel. Strooi tot slot geraspte kaas over de zuurkoolschotel en bak de ovenschotel circa. 30 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 533
  • Vetten: 35,1
  • Koolhydraten: 7,9
  • Eiwitten: 42,9

73 Reacties

  1. Ik maak dit altijd met pompoenpuree, die ik eerst lekker kruid. Het ziet er mooier uit, en wij vindn het zo lekkerder.

    Reageer
  2. Dit gerecht is aanrader, superlekker en niet veel ingrediënten! Rookworst heb ik weggelaten, wel voor twee (ipv 4) 125 gr. gebruikt. 😋






    Reageer
  3. Heerlijk gerecht! Volgende keer probeer ik het met rode kool, op verzoek van mijn zoon.






    Reageer
  4. vandaag bereid. in plaats van bloemkoolpuree bloemkoolrijst gebruikt als laag. was ook prima.
    een uitstekend vullend gerecht en erg lekker.






    Reageer
  5. wordt afgezaagd maar ook ik heb dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt. Geen bloemkoolpuree gemaakt (ben niet zo pureeachtig). Ook niet in de oven, maar alles gewokt met de opgegeven ingrediënten behalve de kaas en 2 el mosterd. Heerlijk.






    Reageer
  6. Echt een heerlijk gerecht! Ik heb de dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt, en geen rookworst toegevoegd. Van mij had er zelfs wel wat meer bloemkool in gemogen, maar misschien was de bloemkool die ik had wel een beetje te klein. Deze gaan we vaker maken!






    Reageer
  7. lekker voor de 2de keer gemaakt met restjes zuurkool en bloemkool.bedankt voor dit lekkere recept.

    Reageer
  8. iedereen hier vond het lekker. voor herhaling vatbaar






    Reageer
  9. Heerlijk recept! 5 sterren zeker waard. Iets meer mosterd en kerrie toegevoegd en daarnaast de bloemkool op smaak gebracht met knoflook- en uien poeder.






    Reageer
    • ik heb dit recept gemaakt met knolselderij en mezelf een paar keer een compliment gegeven 😊 HEERLIJK!






      Reageer
  10. Vandaag voor de tweede keer gemaakt, nu een appeltje en krenten toegevoegd. Heerlijk met gehakt en een runder rookworst kleine gesneden er doorheen. Heerlijk gegeten.

    Reageer
  11. Gisteren gemaakt met knolselderij puree i.p.v. bloemkool en dubbele hoeveelheid zuurkool. Heerlijke schotel. Echt winterkost. Deze gaat in de boeken om vaker te maken. 😋

    Reageer
  12. Joke Van Dijk

    Super lekker. Net gegeten wel met rookworst maar de mosterd weg gelaten.
    Ga met een tevreden gevoel de late dienst in. Heb mijn buurvrouw ook wat gebracht, dit durf ik wel weg tegeven.
    Dank jewel.






    Reageer
    • Heerlijk dit gerecht!! geen rookworst nodig hoor! lekker voor twee dagen. en manlief mist de aardappel echt niet!!






      Reageer
  13. BasketbalFans

    Heerlijk recept, heb iets meer zuurkool gebruikt en rookworst, we kunnen er met zijn tweeën ruim 2 dagen van eten. Echt een aanrader!!






    Reageer
  14. Het is weliswaar vandaag geen herfst of winter, maar tóch dit gerecht gemaakt. Super lekker ook al omdat ik graag zuurkool eet. Omdat mijn man niet meeëet heb ik sowieso het recept gehalveerd voor 2 personen dus morgen nogmaals eten. Dat is echter geen straf. Zeker af en toe voor herhaling vatbaar. Een volgende keer laat ik de spekjes en mosterd weg, kijken of er een verschil te proeven is.






    Reageer
  15. Echt, dit recept is zo lekker! De kinderen willen niet zo nodig met mijn kha recepten mee, maar bij dit hadden ze het niet in de gaten. Dubbele hoeveelheid zuurkool en wat vocht van de spekjes/gehakt toegevoegd aan de puree. Mmmm






    Reageer
  16. ZO LEKKER DIT RECEPT!! AL EEN PAAR X GEMAAKT, MAAR IPV SPEKBLOKJES , HEB IK ER STUKJES KIP DOOR GEDAAN!






    Reageer
  17. Heerlijk! Ik heb de spekjes weggelaten en vega gehakt gebruikt. Super lekker, ga ik zeker vaker maken!






    Reageer
  18. Heerlijk winter gerecht, fijne afwisseling met al die salades. Melk vervangen door Kookroom en doe er 350 gr zuurkool door.






    Reageer
  19. Heerlijk recept, ik heb het gemaakt zonder spekjes en er kan zeker meer zuurkool doorheen.






    Reageer
  20. Ook dit recept is echt heerlijk, om je vingers bij af te likken. Dubbele hoeveelheid zuurkool en een rookworst. Dank voor al die lekkerr recepten Quint! Echt geweldig.






    Reageer
  21. Heerlijk gerecht! Ik heb het gemaakt met dubbele hoeveelheid zuurkool en knolselderijpuree. Zelfs de kids vonden het heerlijk!






    Reageer
  22. Een heerlijke zuurkoolschotel, die gaan we zeker deze winter nog eens eten. Dank je wel voor je overheerlijke recepten, super!






    Reageer
  23. Dit recept voor de tweede keer gemaakt. Super lekker. Mijn man vind het ook heerlijk. Deze houden we erin.

    Reageer
  24. Ik heb dit recept ook gemaakt, met wat aanpassing. Ik heb geen bloemkoolpuree gemaakt, maar bloemkool en courgetterijst kort gekookt, en daar 100 gram kruidenroomkaas en ddd helft van de geraspte kaas doorgevoerd. En vervolgens weer jullie recept gevolgd. Wel ook de zuurkool verdubbeld.
    Heerlijk!

    Reageer
  25. Ipv zuurkool kan je ook prei nemen. Die door de gehakt mengen en afdekken met de bloemkoolpuree 😉

    Reageer
  26. Natascha van Eldik

    Heerlijk recept. Idd de rookworst is een toegevoegde waarde






    Reageer
  27. Pauline v Lieshout

    Vanavond deze heerlijke zuurkool schotel gemaakt 😍 mijn man vond het ook lekker en heeft 2 x opgeschept 😃 voor herhaling vatbaar 👍👌
    Groetjes Pauline.






    Reageer
  28. Hallo allemaal, ik had de schotel gemaakt. Maar aangezien ik alleen ben en geen zin heb om 4 dagen hetzelfde te eten, heb ik toch 2 porties ingevroren. Vandaag heb ik een portie uit de vriezer gehaald en bevroren in de oven gezet ( 180 graden ). Heeft er wel 1 1/2 uur ingestaan, maar dat gaat perfect !!
    Schotel was niet zompig van teveel vocht.

    Reageer
  29. Alle smaken afzonderlijk vond ik mwah…maar samen te gek! Wat heerlijk en wat anders. Dank voor dit recept! Een blijverdje!🥰






    Reageer
  30. Super lekker, dank voor het recept

    Reageer
  31. Het is een heerlijke maaltijd, wel met meer zuurkool en iets meer gehakt, spekjes, maar zeer smakelijk. Ook een verse rookworst erbij gedaan ! Een foutje van mijn kant ik was met de peper uitgeschoten. Dus de volgende keer minder peper. Gr Bianca

    Reageer
  32. Deze schotel ook gemaakt. Alleen geen melk erbij gedaan want de bloemkool was al smeuïg genoeg. Ook heb ik meer zuurkool gebruikt en als topping geraspte old amsterdam kaas, ik hou van wat oudere pittigere kaas. De volgende dag heb ik de andere helft, omdat we maar met zijn tweeën zijn, opgebakken in de pan en de kaas er gewoon doorheengebakken. Dit was nog lekkerder dan de eerste dag. Ik heb geen rookworst erbij gedaan, maar dat had ook goed gekund.

    Reageer
  33. Ook al is het zomer, dit recept net gemaakt. Het was heerlijk en je proeft de bloemkool niet eens!

    Reageer
  34. En wederom een heerlijk gerecht. Mijn zoon is een redelijke moeilijke eter, maar zijn bord was netjes leeg






    Reageer
  35. Heb de kerrie weg gelaten, is er hier een allergies voor. Bij de uitjes ’n stukje rode paprika mee gebakken. Room en ’n 1/4 knolselderij door de bloemkool gedaan. had extra veel gemaakt, dacht dat is voor morgen …. Helaas schoon leeg ….






    Reageer
  36. Vanavond gemaakt maar ik had geen bloemkool in huis, wel zoete aardappel.
    Daar dus bovenlaag van gemaakt. Heerlijk!
    Ook dubbele hoeveelheid zuurkool en rookworst erbij. Topgerecht!
    Volgende keer maak ik het met bloemkool!

    Reageer
  37. Oh wat een heerlijke schotel, wel dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt. Zeker een blijvertje!!!! Top gerecht

    groet Terry

    Reageer
  38. Francien Kampschreur

    Wat een heerlijke vervanging voor de aardappel. Ik zou alleen wél het vet houden en niet afgieten om het wat smeuiger te maken. Ons gezin miste de aardappel totaal niet. Blijvertje dus!

    Reageer
  39. Heel erg lekker! De hoeveelheden kan je makkelijk wat aanpassen naar je eigen wensen en erg makkelijk te maken. Staat nu voor de tweede keer in de oven!






    Reageer
  40. echt een heerlijk recept.ga een volgende keer idd wat meer zuurkool gebruiken
    maar het was meer dan fantasties.






    Reageer
  41. Verrukkelijk en bijzonder! Ik heb een halve kiprookworst gebruikt en er geraspte mozzarella opgedaan. Dit gaan we heel vaak eten! Veel dank voor dit recept!






    Reageer
  42. Erg lekker en verassend recept! Had een veel meer overheersende bloemkool smaak verwacht maar het tegendeel is bewezen. De bloemkool valt helemaal weg tegen de zuurkool.

    Echt heerlijk en een aanrader!






    Reageer
  43. een heerlijke winterschotel! komt geregeld op tafel
    ook lekker met wat blokjes ananas erdoorheen.






    Reageer
  44. Heerlijk gerecht. Dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt. Ipv gehakt, vegetarisch gehakt gebruikt om de hoeveelheid vlees te verminderen.. Smaakte heerlijk.






    Reageer
  45. Heerlijk, we hebben het vanavond gegeten, mijn man was sceptisch over de bloemkoolpuree maar, alles opgegeten en hij vond het voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  46. Ik heb het gemaakt met minder gehakt en meer zuurkool. Het was erg lekker en kwam volgens mijn man gelijk in de top drie! Voor herhaling vatbaar!






    Reageer
  47. Het was heerlijk! Zal het zeker meer gaan maken!

    Reageer
  48. Ga vanavond voor de tweede maal deze schotel maken, echt een aanrader. Zitten toch wel aardig wat calorieën in.

    Reageer
  49. We hebben het vanavond gegeten. Mijn man moest wennen, heeft uiteindelijk 2 x opgeschept.






    Reageer
  50. Malo van der Vliet

    Wat een leuke recepten met name voor dit soort stamppotten! Ik gebruik zelf vaak knolselderie als basis ipv bloemkool. Smaakt ook heerlijk! Ik ga zeker aan de slag met j recepten, dank!

    Reageer
  51. Ik heb ipv bloemkool een knolselderij gebruikt. erg lekker.

    Reageer
  52. Super lekker, dochter van 15 vindt het ook erg smakelijk.






    Reageer
    • Wat een ontzettende lekkere schotel. Gister gegeten…wel 2 schotels gemaakt zoon en ik vega en man eet vlees. Gewoon gehakt inwisselen vega gehakt en bij man ook nog rookworst er iig bij gedaan. Bloemkool purree ook goed te eten.

      Reageer
      • Wat een ontzettende lekkere schotel. Gister gegeten…wel 2 schotels gemaakt zoon en ik vega en man eet vlees. Gewoon gehakt inwisselen vega gehakt en bij man ook nog rookworst er iig bij gedaan. Bloemkool purree ook goed te eten.






        Reageer
  53. Dit is echt super lekker bedankt voor dit heerlijke recept. Is echt een aanrader






    Reageer
  54. Heb ook een dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt en een halve rookworst en we vonden het heerlijk, komt zeker vaker op tafel. En dan te bedenk een dat mijn man geen bloemkool lust…..😏






    Reageer
  55. Een heerlijke schotel, ik doe er iets meer zuurkool in. Makkelijk om voor twee dagen te maken.
    Deze gaat de hele winter mee!






    Reageer
  56. Topper. die houden we erin






    Reageer
  57. Echt heerlijk!! Melk vervangen door slagroom, lekker roming, en vadouvan kerry kruiden gebruikt. Mijn favoriete gerecht!






    Reageer
  58. Harm Oosterhof

    Wat een heerlijke schotel, dit is een blijvertje. Met rookworst en een dubbele hoeveelheid zuurkool en 600 gram bloemkool.






    Reageer
  59. Goedendag ivm koolhydraten welke melk gebruikt je.

    Reageer
    • Hi Reetje,

      Omdat het om een kleine hoeveelheid gaat kun je gewone melk gebruiken. Als je dit liever niet wilt kun je ook amandelmelk gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
    • Sjerp Holterman

      Dit smaakte heerlijk👍👍. We hebben nog 1 portie over voor morgen of overmorgen. We hebben wel iets meer zuurkool gebruikt maar geen rookworst toegevoegd.

      Reageer
  60. Heerlijk! Heb alleen dubbele hoeveelheid zuurkool gebruikt en de rookworst toegevoegd. Echt aanrader!






    Reageer
    • Ik heb ook dubbele hoeveelheid zuurkool toegevoegd en iets meer bloemkool. Geen uien (kan ik niet verdragen). Super lekker. Ik heb de helft wel ingevroren en dat was goed te doen!






      Reageer
      • het was heerlijk, ik had wel de rookworst erbij gedaan, 500 gram zuurkool en een grote bloemkool.
        Deze zonder melk gepureerd omdat t anders te nat wordt.
        De laatste 5 minuten ff grilstand voor een mooi knapperig korstje






        Reageer
  61. Hii Quint, zou je dit gerecht eventueel kunnen invriezen?

    Reageer
    • Hi Priscilla,

      Ik zou het niet adviseren. Daarnaast is de schotel super lekker en kun je de restjes ook in de koelkast bewaren en de volgende dag opeten.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*