Ingrediënten
Schaal
- 550 gr bloemkool of 1 kleine bloemkool
- 500 gr rundergehakt
- 125 gr spekblokjes
- 250 gr zuurkool, uitgelekt
- 150 gr geraspte kaas voor ovengratin
- 1 kleine ui
- scheutje melk
- 1–2 tl mosterd (naar smaak)
- 2 tl kerriepoeder
- zout en peper naar smaak
- optioneel: rookworst
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens de bloemkool in roosjes en kook de bloemkool totdat je er met een vork in kunt prikken, ongeveer 10-15 minuten.
- Snijd ondertussen de ui in kleine stukjes. Verwarm een el olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui. Voeg de spekblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg als de spekblokjes gaar zijn het gehakt toe en bak dit 5-8 minuten mee. Laat na het bakken voorzichtig het overtollige vocht in de pan uitlekken.
- Laat vervolgens de zuurkool uitlekken in een vergiet en zorg ervoor dat het meeste vocht uit de kool is verwijderd. Voeg dan de zuurkool, mosterd en kerriepoeder toe aan de pan met het gehakt. Meng alles goed door elkaar en zet na een paar minuten het vuur uit.
- Giet vervolgens de gekookte bloemkool goed af m.b.v. een vergiet. Doe bloemkool terug in de pan waarin je het hebt gekookt en breng op smaak met zout en peper. Voeg een klein scheutje melk toe en pureer de bloemkool met een staafmixer tot puree.
- Schep het gehakt met de zuurkool, spekjes en ui in een ovenschaal en leg eventueel plakjes rookworst over het gehakt. Lepel daarna de bloemkoolpuree over het zuurkoolmengsel. Strooi tot slot geraspte kaas over de zuurkoolschotel en bak de ovenschotel circa. 30 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/4 van de schotel
- Calorieën: 533
- Vetten: 35,1
- Koolhydraten: 7,9
- Eiwitten: 42,9