Zuurkoolrolletjes met knolselderijpuree.

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas

Een echte Nederlandse klassieker is witlof met ham en kaas, maar wist je dat je witlof ook heel goed kunt vervangen door zuurkool? Dit is precies wat we in dit recept doen. We maken er gelijk een ovenschotel van door het laagje knolselderijpuree. Je kunt dit recept in zijn geheel voorbereiden zodat je het ’s avonds alleen nog in de oven hoeft te zetten. Lekker en simpel!

Wat maakt zuurkool zo gezond?

Zuurkool eten we in Nederland voornamelijk in de winter als stamppot zuurkool met rookworst. Zuurkool bevat slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram. Bij het maken van zuurkool vindt natuurlijke fermentatie plaats. Bij fermentatie worden stoffen afgebroken en omgezet tot bacteriën, schimmels en gisten. Bij die fermentatie komen onder andere melkzuurbacteriën vrij. Een andere benaming voor melkzuurbacteriën is probiotica. Deze bacteriën zijn heel gezond voor onze darmen omdat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Bij gevoelige darmen kan zuurkool klachten als een opgeblazen gevoel geven, maar als je hier geen last van hebt dan is zuurkool een ingrediënt dat je zeker vaker op je boodschappenlijstje moet zetten!

Tips voor de bereiding

Als je niet zo’n fan bent van knolselderij kun je ook een andere groente zoals bloemkool of pastinaak gebruiken als basis voor de puree. Doe niet te veel water bij de zuurkool. Zorg voor een klein laagje zodat de zuurkool kan stoven. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zuurkoolrolletjes met knolselderijpuree.

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 7 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal
  • 1 grote knolselderij (ca. 500 gr)
  • snufje zout
  • 1 prei
  • 1 el olijfolie of boter
  • 500 gr zuurkool
  • 1 tl paprikapoeder
  • scheutje melk of kookroom
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl mosterd
  • 1 el roomboter, ongezouten
  • zout en peper naar smaak
  • 12 plakken schouderham
  • 100 gr geraspte kaas

Bereidingswijze

  1. Zet een pan met een laagje water op hoog vuur en breng aan de kook. Schil ondertussen de knolselderij en snijd deze vervolgens in blokjes. Voeg als het water kookt de blokjes samen met een snufje zout toe aan de pan. Kook deze in ca. 20 minuten gaar.
  2. Was ondertussen de prei en snijd in de lengte doormidden en dan in halve maantjes. Zet een koekenpan op een middelhoog vuur en doe wat olie of boter in de pan. Roerbak de zuurkool een paar minuten en voeg dan de prei en paprikapoeder toe. Bak nog 5 minuten en voeg wat heet water toe. Laat de zuurkool nu 5-10 minuten zachtjes stoven.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Giet de knolselderij af en pureer deze met de melk of kookroom, nootmuskaat, mosterd en boter tot een gladde puree. Voeg wat extra melk of kookroom toe als de knolselderij te droog is. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Ga nu verder met de zuurkoolrolletjes. Pak twee plakjes ham en leg deze op een snijplank. Leg ze iets over elkaar zodat er een groter rolletjes ontstaat. Doe er een strookje zuurkool in samen met wat geraspte kaas. Rol de plakjes ham strak op en leg opzij.
  5. Herhaal deze stap, totdat je 6 rolletjes hebt gemaakt. Doe de overige zuurkool bij de knolselderijpuree en meng goed. Heb je heel veel zuurkool over? Maak dan een extra rolletje.
  6. Schep de knolselderijpuree over in de ovenschaal of in twee ovenschalen. Strijk glad en vorm een kuiltje in de lengte op de plek van de zuurkoolrolletjes. Leg de zuurkool rolletjes in het kuiltje en druk iets aan. Herhaal dit met alle rolletjes. Strooi de overige kaas over de zuurkoolrolletjes heen.
  7. Zet de ovenschaal in de oven voor 15-20 minuten. Haal uit de oven zodra de kaas goed gesmolten is. Verdeel de puree en de zuurkoolrolletjes over 2 borden. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 543
  • Vetten: 28,9
  • Koolhydraten: 18,7
  • Vezels: 20
  • Eiwitten: 41,8
Zuurkoolrolletjes met knolselderijpuree.

8 Reacties

  1. Monique Weling

    Geweldig lekker!
    Verrassend om paprikapoeder door de zuurkool te doen. Ik heb m met pastinaak gemaakt. Echt een aanrader!






    Reageer
  2. Wat een heerlijk recept! Met deze hoeveelheid is het voor ons twee teveel. Hier zal vechten worden om dit restje 😋






    Reageer
  3. Heerlijk gerecht zal het zeker vaker maken en ja met knolselderij, ik vond het lekker en mijn man ook.






    Reageer
  4. Voor t eerst in mn leven knolselderij gegeten. We vonden dit een heerlijk recept!

    Reageer
  5. Waanzinnig lekker. Zelfs mijn man vind het heerlijk. Alleen wil hij graag de volgende keer annanas er door. Dan maak ik 2 aparte schaaltjes






    Reageer
  6. Heerlijk recept…met een eigen twist eraan (omdat ik niet alle ingrediënten in huis had) Wanneer eet je nu knolselderij…Een heerlijke puree.






    Reageer
  7. Dit recept afgelopen week gemaakt, inzetten lekker! Wel best wat werk maar dat is het waard. Heb wat cheddar kaas door de puree gedaan, maakt hem net wat lekkerder.






    Reageer
  8. Ik heb de puree van pastinaak gemaakt, heerlijke combinatie, het zoete van de pastinaak met de zuurkool.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*