Mugcake een populair recept afkomstig uit Amerika
De mugcake is een populair recept dat is overgewaaid vanuit Amerika. Het is een cakeje wat je binnen enkele minuten in de magnetron klaar maakt. De mugcake heeft zijn populariteit te danken aan het feit dat je het makkelijk en snel klaar maakt. Daarnaast is het makkelijk te portioneren en houd je er weinig afwas aan over. Ik kwam de mugcake zelf voor het eerst tegen in de supermarkt. Ik was erg benieuwd en had daarom om te testen een zakje van Dr. Oetker gekocht. De cake was binnen twee minuten klaar en de smaakte super goed. Het enige nadeel van de Dr. Oetker mugcake is de grote hoeveelheid koolhydraten.
Koolhydraatarme versie:
Ik vond het een leuk idee voor de site en begon te experimenteren met een koolhydraatarme versie van de mugcake. De tarwebloem heb ik vervangen met amandelmeel en kokosmeel en de suiker met erythritol. De eerste poging was niet helemaal naar wens. Ik had te veel meel gebruikt en te weinig boter. Na een kleine aanpassing was dit probleem verholpen en het resultaat was een heerlijke smeuïge chocoladecake. Om te testen of de cake in de buurt kwam van die van Dr. Oetker had ik een vriend beide cakes laten proeven. Hij wist niet welke cake suikervrij was en gaf aan na het proeven dat hij de koolhydraatarme versie lekkerder vond. De koolhydraatarme chocoladecake in een mok had namelijk volgens hem een betere chocolade smaak. Een succes dus!
Bereidingstips:
De chocoladecake in een mok in dit recept heb ik bereid in de magnetron. Als je liever geen magnetron gebruikt, kunt je het ook in de oven bereiden. Schenk het mengsel dan in een hittebestendige kom of mok en bak het ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Ik hoop dat jullie het een lekker recept vinden. Vragen of opmerkingen over het recept kun je onderaan de pagina in de commentsectie plaatsen. Benieuwd naar andere mugcake recepten? Bekijk dan ook eens onze appelcake in een mok recept!
Chocoladecake in een mok
- Bereidingstijd: 5
- Kooktijd: 5
- Totale tijd: 10 minutes
- Porties: 2 mokken 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
- 2 el boter
- 3 el amandelmeel
- 1/2–1 el erythritol
- 1 tl kokosmeel
- 1/4 tl vanille aroma
- 1 el ongezoete cacaopoeder
- 1 blokje pure chocolade, fijngehakt
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 middelgroot ei
- snufje zout
Bereidingswijze
- Smelt in een kleine magnetronbestendige kom de boter ongeveer 30 seconden in de magnetron. Doe vervolgens alle ingrediënten in een grote kom meng met een garde alles goed door elkaar. Lepel het beslag in kleine 2 mokken of 2 papieren cupcake vormpjes.
- Bak de cake wanneer je de papieren cupcake vormpjes gebruikt 1 minuut in de magnetron en als je de mokken gebruikt 1,5 minuut. Als het beslag dan nog vloeibaar is kan je de cake 15 seconden extra in de magnetron doen. Ook is het mogelijk om de chocoladecake in de oven te bakken. Bak de cupcakes of mokken dan 15-20 minuten in de oven op 180 graden.
- Haal de mokken uit de magnetron en serveer de chocolade cakejes eventueel met een beetje light slagroom. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 mok
- Calorieën: 230
- Vetten: 22,0
- Koolhydraten: 3,5
- Eiwitten: 6,0
Heerlijk voor in het weekend! Vaak maak ik meer, want opgewarmd zijn ze nog steeds smullen! Met extra steviala dat wel en gezoete slagroom een heerlijk ontbijt!
Super lekker. Nog lekkerder met wat meer zoetstof.. ik had niet meer,.. en slagroom, lol
Heerlijk, afgelopen weken hebben we dit regelmatig gegeten bij de koffie na het eten. Elke keer weer een traktatie (ik ga voor de versie uit de oven, met wat noten erin).
We zijn sowieso groot fan van deze website en hebben inmiddels al veel van je recepten gemaakt. De quiche met asperges was gisteren ook smullen 🙂 Heel blij met al het lekkers en de kookinspiratie, dank!
Vandaag voor de 2e keer gemaakt, heerlijk!
Ik vond hem in een cupcake vormpje in de oven lekkerder als in een mok in de magnetron. Volgende keer doe ik hem ietsje korter, dan is ie nòg lekkerder 😋
Mooi recept als je snel iets lekkers wilt snacken. Voor mij iets meer zoetstof. Ik vond het lekker.
Cake was niet te droog maar voor mij mag er iets aan zoetstof bij, verder erg lekker
Net gemaakt en gegeten, echt lekker…..was niet te droog, en de chocolade nog lekker lopende. Gegeten met een goed suikervrije slagroom….heerlijk!!!!
Bedankt voor je recept.
Net gemaakt maar het was erg droog.
Alles precies afgemeten.
Even een vraagje, kan je het weet ook bewaren tot de volgende dag? Of moet het na bereiden gelijk gebakken worden?
Hi Asia,
Ik zou het niet te lang bewaren, de cake is vers het lekkerst!
Groetjes,
Quint
Top. Zo klaar en lekker. Perfect als je zin hebt in iets zoets, feestelijks. Garneren met wat zelfgeslagen room en suikerarme kersenjam. Net echt!