Vandaag, op 18 maart 2022, heb je nog meer reden om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met dit heerlijke recept voor Keto American pancakes. Het is namelijk nationale pannenkoekdag! Nationale pannenkoekdag wordt nu al 15 jaar lang gevierd op een vrijdag in maart. Tijdens deze landelijke happening gaan kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Super leuk om daar toch een beetje aan mee te doen door vandaag je eigen pannenkoeken te bakken.
Koolhydraatarm pannenkoeken?
Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Op onze site hebben wij al heel wat recepten van koolhydraatarme pannenkoeken staan zoals koolhydraatarme pannenkoeken of crêpes, amandelmeel pannenkoeken of chocolade pannenkoeken. Dit keer gaan wij voor een nieuwe variant, de American pancakes. Dit is een luchtigere en dikkere broertje van de Nederlandse pannenkoek.
Keto Pancakes maken
Traditionele American pancake worden gemaakt van tarwebloem, bakpoeder, melk, ei en suiker. De tarwebloem vervangen we in dit recept door een eetlepel kokosmeel, eetlepel gebroken lijnzaad en eetlepel eiwitpoeder. De suiker vervangen wij door erythritol. De bakpoeder zorgt er in dit recept voor dat de pannenkoeken een luchtige, fluffy structuur krijgen. Door een ei te gebruiken dat op kamertemperatuur is, zullen de pannenkoeken ook luchtiger van structuur worden. Daarnaast is het heel belangrijk om het beslag niet te lang te mixen. Meng daarom eerste de droge ingrediënten met elkaar, in een andere kom de natte ingrediënten met elkaar en op het laatste kort de droge met de natte ingrediënten samen.
Tips
De pancakes kun je serveren met bosbessen en maple syrup, een Amerikaanse klassieker. Heb je dit niet in huis kies dan een andere topping, zoals chocolade, pindakaas of andere bosvruchten. De pannenkoeken blijven na het bakken zeker 2 dagen goed in de koelkast. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere pannenkoek recepten!
Keto American pancakes
- Bereidingstijd: 5
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 20
- Porties: 1 portie (4 tot 6 pancakes) 1x
- Categorie: Ontbijt
- Keuken: Amerikaans
Ingrediënten
- 1 el kokosmeel
- 1 el gebroken lijnzaad
- 1 el eiwitpoeder, vanille
- 5 gr erythritol
- 1 tl psylliumvezels
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 ei (M)
- 50 ml melk of amandeldrink
- 1 el kokosolie, gesmolten
- 1 tl vanille extract
- 3 tl kokosolie (voor bakken)
- handje blauwe bessen
- erythritol poedersuiker naar smaak
- suikervrije maple siroop naar smaak.
Bereidingswijze
- Meng in een kom de droge ingrediënten kokosmeel, gebroken lijnzaad, eiwitpoeder, erythritol, psylliumvezels, bakpoeder en zout met elkaar.
- Meng in een andere kom het ei, melk, olie en vanille extract door elkaar. Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en mix kort met elkaar.
- Verhit 1 tl kokosolie in een koekenpan en voeg 2 tot 3 eetlepels beslag voor 1 pancake toe aan de pan. Je kunt meerdere pancakes in een keer in de pan bakken of eentje per keer.
- Plaats een deksel op de pan en bak de pancake 3 tot 5 minuten boven een middel tot laag vuur. Draai dan even om en bak nog even kort de andere kant.
- Herhaal stap 3 en 4, totdat je beslag op is. Serveer je pancakes met verse blauwe bessen, ery poedersuiker en maple siroop. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (4 tot 6 pancakes)
- Calorieën: 440
- Vetten: 36
- Koolhydraten: 6,6
- Vezels: 13,9
- Eiwitten: 15,3
mooi recept heb de pancakes in een pancake maker gemaakt , dus prima van vorm , mijn hoeceelheid verdubbelt en heb er 12 uitgehaald
Op zich lekker, maar best droog. Kon zéker niet 2 à 3 eetlepels per pannenkoekje beslag lepelen, en kreeg er maximaal 3 pannenkoekjes uit. Had geen melk of amandeldrink, maar heb wat slagroom met water gemengd. Toch nog een extra scheut slagroom erbij gedaan, want erg dik beslag. Ook vraag ik me af of je de psyllium vezels weg kunt laten? Die geven altijd zo’n nare structuur aan het eten, alsof er zand doorheen zit.
Qua smaak wel fijn. Had erwtenproteine in huis, heb wat extra vanille essence toegevoegd.
Hi Anne,
Bedankt voor je feedback. De vezels voegen we toe voor de structuur en de vezels. Je kunt het ook weglaten als je de smaak niet zo lekker vindt. Hierdoor worden de pannenkoekjes ook minder ‘droog’. Schep de pannenkoekjes dan wel voorzichtig om, want zonder de vezels vallen ze sneller uit elkaar.
Groetjes,
Quint
Is er een vervanger voor de eiwitpoeder?
Hi Paula,
Eiwitpoeder zorgt ervoor dat de pannenkoekjes meer eiwit bevatten en daardoor beter vullen. Daarnaast geeft het de pannenkoekjes ook een smaakje. Je kunt het poeder ook weglaten en vervangen door een klein beetje vanille extract of kaneel voor een lekker smaakje. Het is wel handig om er dan een extra gekookt ei bij te eten, zodat je zeker wet dat het ontbijtje goed vult!
Ik vind ze heerlijk. TIP: ook lekker beslag voor wafels