Het maken van gingerbread koekjes is een kersttraditie in zowel Engeland als de Verenigde Staten en wordt ook in Nederland steeds populairder. De meest bekende vorm van deze koekjes zijn de mannetjes, die worden versierd met glazuur. Voor deze koolhydraatarme gingerbread koekjes gebruiken we een mix van lijnzaad- en amandelmeel, en maken we een glazuur van eiwit en Sukrin Icing. Ze zijn een heerlijke snack en zien er ook nog eens gezellig uit op de kersttafel!
Hoe maak je koolhydraatarme gingerbread koekjes?
Voor de basis van koekjes combineren we amandelmeel met goud lijnzaadmeel. Lijnzaadmeel is niet alleen heel laag in koolhydraten, maar kan ook goed veel vocht opnemen. Hierdoor worden de koekjes lekker knapperig. Voor de zoete smaak gebruiken we Sukrin Gold. Dit is een bruine suiker variant en geeft de koekjes een mooie goudbruine kleur.
De gingerbread koekjes staan vooral bekend om de specerijen die hiervoor gebruikt worden. Je kunt kant-en-klare gingerbreadkruiden kopen, maar je kunt ze ook zelf maken door gemberpoeder met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en Chinese vijf kruiden te mengen. Chinese vijfkruiden is een specerijenmengsel dat onder andere steranijs, venkel en kaneel bevat. Al deze kruiden samen zorgen voor de echte smaak van de gingerbread koekjes. We voegen zelf 1,5 eetlepel van het kruidenmengsel toe, maar je kunt meer toevoegen voor een extra sterke smaak.
Boter, ghee of kokosolie?
Het recept hebben we drie keer getest met verschillende soorten vet. Kokosolie en ghee werken voor dit recept het beste. Met de ghee worden de koekjes iets romiger en krijgen ze een botersmaak en dit heeft de kokosolie niet. Met de kokosolie blijven ze wat meer naturel en zijn de kruiden vooral overheersend. De koekjes maken met boter raden we in dit recept af. De koekjes worden erg hard en net iets te knapperig. Het kan wel, maar de textuur zal dus iets anders zijn.
Tip: wil je nog meer speciale kerstrecepten maken voor jouw kersttafel? Bekijk dan al onze koolhydraatarme kerstrecepten!
PrintKoolhydraatarme gingerbread koekjes
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 90
- Porties: 25 koekjes 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
Gingerbread kruidenmix
- 1 el kaneel
- 1 el gemberpoeder
- 1/2 el nootmuskaat, gemalen
- 1/2 el Chinese vijfkruiden
- 1/2 el gemalen kruidnagel
Koekjes
- 120 gr amandelmeel
- 70 gr goud lijnzaadmeel
- 80 tot 100 gr Sukrin Gold
- 1 tl bakpoeder
- 1,5 el van de kruidenmix
- 1 ei (m)
- 55 gr kokosolie of ghee
- 20 ml amandelmelk, ongezoet
- 1 tl vanille extract
Frosting
- 1/2 eiwit (van middelgroot ei)
- 1/2 tl citroensap
- 40 tot 60 gr Sukrin Icing
Bereidingswijze
- Meng in een kom alle kruiden voor de mix goed door elkaar, zodat je gingerbread kruiden hebt.
- Pak een grote kom en meng hierin de droge ingrediënten samen met 1,5 el van de kruidenmix (let op niet alles) voor de koekjes goed door elkaar. Meng in een andere kom het ei los. Voeg de gesmolten ghee of kokosolie, amandelmelk en vanille extract toe. Meng goed en voeg toe aan de droge ingrediënten. Roer alles voorzichtig door elkaar.
- Maak een bal van het deeg en wikkel in plasticfolie. Leg de deegbal 45 minuten in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Haal het deeg uit de folie en kneed een paar keer goed. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol uit met een deegroller tot ongeveer 10 mm dik.
- Druk met een uitsteekvorm de koekjes uit en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier of gebruik het vel van het uitrollen. Zet de bakplaat in de oven voor 12 tot 15 minuten. Laat de koekjes na het bakken op een koelrek volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de frosting door het eiwit te mengen met de citroensap en Sukrin Icing.
- Gebruik een spuitzak met heel dun spuitmondje, naald of iets anders duns om de koekjes te decoreren. Maak op alle koekjes een leuke decoratie en laat de frosting hard worden.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 koekje met frosting
- Calorieën: 58
- Vetten: 5,2
- Koolhydraten: 0,3
- Vezels: 1,8
- Eiwitten: 2,3
Bedankt Gemma! Deze koekjes zijn echt leuk om samen te maken. Het uitsteken en versieren natuurlijk. We hebben de vormpjes gekocht bij Dille & Kamille, maar je kunt ze vast ook bij de blokker of online kopen!
hi,
misschien is mijn bericht niet doorgekomen. vandaar een 2e poging. de sint speculaasjes maken met 2 kleinkinderen was een groot succes. nu wilde ik met andere kleinkinderen dit recept maken, maar ik kan deze vormpjes niet vinden.Tip?
bedankt voor alle fantastische recepten.
ook heel fijne ervaringen met de webshop!
Hi Gemma,
Sorry voor de late reactie. Wat fijn om te horen dat de speculaasjes een succes waren. Dan vind je deze nog lekkerder denk ik en ze zijn nog leuker om samen te maken! De vormpjes hebben we gekocht bij dille & kamille, maar ik denk dat de blokker ze ook wel heeft, online kun je ze ook vinden! Veel plezier 🙂