Shakshuka is een eenpansgerecht met licht gestolde eieren in tomatensaus met paprika, ui en kruiden. Het wordt vaak gegeten als ontbijt, maar kan ook prima als lunch of lichte avondmaaltijd. Met een paar kleine aanpassingen hebben we een shakshuka gemaakt met minder koolhydraten. Je zet dit gezonde, voedzame gerecht binnen 30 minuten op tafel.
Koolhydraatarme shakshuka maken
Onze shakshuka hebben we gemaakt in een klein gietijzeren pannetje (16 cm). Eieren staan centraal in dit recept. Ze zijn rijk aan eiwitten, vetten en bevatten mineralen en B, D en E vitamines. Voor dit recept gebruiken we twee eieren. Je kunt ook drie eieren gebruiken als je merkt dat je wat extra eiwitten nodig hebt. Het is belangrijk dat je de eieren met de deksel op de pan, op zacht vuur, laat garen zodat het ei kan stollen. Het ei moet niet doorbakken zijn en het eigeel nog vloeibaar. Je krijgt in principe een gepocheerd ei in je tomatensaus.
Voor dit recept hebben we gekozen om de tomatensaus zelf te maken van verse tomaten. Je kunt er ook voor kiezen om 400 gram gepelde tomaten te gebruiken. Wel is de smaak van verse, zelfgemaakte tomatensaus het lekkerst. Dit duurt alleen 10 minuten langer.
Naast tomaat kan paprika niet ontbreken in dit gerecht. Paprika en dan specifiek de rode paprika bevat de meeste vitamines en mineralen van alle kleuren. Dit komt, omdat de rode paprika als laatst wordt geoogst. Deze vitaminebom bevat heel veel vitamine C. Vier keer zoveel als dat er zit in een sinaasappel. De paprika is daarnaast ook laag in koolhydraten en calorieën. Snij de paprika in blokjes of reepjes en bak ze voor de shakshuka eerst even kort aan voordat je de tomaten erbij gooit.
Variatietips
Voor wat extra smaak en een leuke variatie gebruiken we harissa kruiden en feta als garnering. De harissa kruiden geven dit gerecht een beetje pit. Hou je van extra pittig? Gebruik dan wat meer harissa kruiden in je gerecht. De feta gaat goed samen met de oosterse smaken van dit gerecht. Kies het liefst voor feta van geiten en/of schapenmelk. Als je niet zo houdt van feta dan kun je deze ook weglaten. Voor dit recept hebben we verse koriander gebruikt. Smaakt koriander bij jou naar zeep? Vervang deze dan door verse peterselie. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
Koolhydraatarme shakshuka
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25 minutes
- Porties: 1 portie 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch, Diner
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 rode paprika
- 2 grote trostomaten (ca. 80–100 gr)
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl harissa kruiden
- 1/2 tl komijnzaad, gemalen
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 2 eieren
- verse koriander of peterselie
- 50 gr feta
- 2 sneetjes Lowcarbchef stokbrood (optioneel)
Bereidingswijze
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de paprika in kleine blokjes of reepjes en de tomaten in kleine blokjes.
- Verwarm de pan met een grote eetlepel olijfolie en fruit de ui. Voeg de knoflook en paprika toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de tomatenblokjes toe en zet op laag vuur. Doe een deksel op de pan en laat het sudderen tot de tomatenblokjes een saus zijn geworden. Dit duurt ongeveer 15 min.
- Voeg alle kruiden toe en roer nog een keer goed. Maak twee kuiltjes in de tomatensaus en breek een ei in ieder kuiltje. Zet het vuur nog lager en zet een deksel op de pan. Laat de eieren nu 5-10 minuutjes rustig stollen in de saus.
- Rooster 2 sneetjes Lowcarbchef (stok)brood en snij de verse koriander of peterselie fijn. Brokkel of snij de feta in kleine stukjes.
- Haal de pan van het vuur en garneer de shakshuka met de feta, verse kruiden en wat peper en zout naar smaak. Serveer samen de sneetjes brood.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (hele pan)
- Calorieën: 397
- Vetten: 29,7
- Koolhydraten: 8,9
- Eiwitten: 22,2
Top gerecht heerlijk
Het was een aardig klusje en nee… mijn resultaat komt niet in aanmerking voor de fotoshoot, maar… smakelijk was het wel!
In eerste instantie dacht ik, dit wordt niks. Uiteindelijk gewoon een heel smakelijk en lekker gerecht. Wel bewerkelijk.